Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarem oceněný scenárista a uznávaný režisér Cameron Crowe (Jerry Maguire) se znovu sešel s producentem/hercem Tomem Cruisem v mimořádně působivém filmu plném romance, podezíravosti, lásky, sexu a snů. Film Vanilkové nebe (ve vedlejší roli s Penelope Cruz), jež je inspirovaný španělským filmem Otevři oči z roku 1997, odkrývá příběh o hledání sebe sama v New Yorku. Vizuálně ohromující film s nezapomenutelnou kamerou a sekvencí z Times Square, na kterou nikdy nezapomenete, měl na starosti oscarový kameraman John Toll (Statečné srdce). (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (33)

  • Tržby ze severoamerických kin byly 100,6 milionu dolarů, součet těch celosvětových 203,4 mil. (NIRO)
  • Scéna s vylidněným Times Square nebyla triková - filmařům se podařilo vyjednat bezprecedentní uzavření částí slavného náměstí. (NIRO)
  • Píseň "All The Right Friends" od známé rockové kapely R.E.M. byla určena speciálně pro tento film. Jedná se o nejstarší skladbu z rané éry této kapely, která do té doby nikdy nebyla vyrobena a oficiálně vydána. (Fill16)
  • Během Davidova (Tom Cruise) večírku se někdo zmiňuje o kytaře ve skleněném pouzdře, kterou měl dostat od Dannyho Bramsona k minulým narozeninám. Danny Bramson byl hudebním expertem při natáčení filmu. (don corleone)
  • V Davidově (Tom Cruise) ložnici je plakát filmu Jules a Jim (1962). Jde o francouzský snímek, ve kterém je scéna, v níž žena a její milenec spadnou v autě z mostu. (don corleone)
  • Písnička "I Fall Apart" je na soundtracku věnována Julii Gianni, což je jméno postavy Cameron Diaz, která skladbu skutečně nazpívala. (don corleone)
  • Studio tlačilo na Camerona Crowea aby z filmu odstranil viditelné budovy dvojčat, ten je ale v záběrech ponechal jako památku. (don corleone)
  • V počáteční scéně můžeme na Davidově (Tom Cruise) autě vidět kontrolní nálepku s datem 2/30/01. Údajně šlo jen o chybu, nálepky si prostě nikdo nevšimnul. Vyvolala ale několik dalších pokusů o interpretaci filmu. (don corleone)
  • Alejandro Amenábar, režisér filmu Otvor oči (1997), povedal o verzii svojho filmu v podaní Camerona Crowea: "Keď som sa pred nejakým časom dozvedel, že Cameron Crowe bude písať a režírovať film založený na Otvor oči s Tomom Cruisom v hlavnej úlohe, cítil som sa poctený. Teraz, keď som videl Vanilkové nebo, nemôžem byť viac hrdý. Cameron má môj úplný rešpekt a obdiv. Rešpekt za to, že sa ponoril do najhlbšieho významu diela. Obdiv za to, že sa pokúsil o nové pohľady a čerstvý prístup k réžii, pričom dal filmu svoj vlastný nezameniteľný rukopis. Vanilkové nebo je verné pôvodnému duchu, zároveň však neváha byť neúctivý voči jeho forme, čo z neho robí odvážne a inovatívne dielo. Myslím, že môžem povedať, že pre mňa sú tieto projekty ako dvaja veľmi výnimoční bratia. Majú rovnaké starosti, ale ich osobnosti sú úplne odlišné. Inými slovami, spievajú rovnakú pieseň, ale celkom inými hlasmi: jeden má rád operu, druhý rock and roll." (Arsenal83)

Reklama

Reklama