Reklama

Reklama

Marie Terezie - Série 1

(série)
Trailer 2

Epizody(2)

Obsahy(1)

Píše se rok 1723 a v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě je Karel VI., císař Svaté říše římské a král španělský a uherský, korunován králem českým. A právě zde začíná příběh jeho dcery, pozdější císařovny Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger). Příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek), nastoupení vladařské cesty, převzetí maďarské koruny i příběh šestnáctinásobného mateřství jedné z nejvýznamnějších žen v dějinách novodobé Evropy. V prvním dílu se, mimo jiné, můžeme těšit na šok, který konzervativnímu dvoru mladá Marie způsobila svým rozhodnutím provdat se z lásky. Tehdy nejspíše netušila potíže, které nastanou poté, co se Marie bude muset stát následnicí trůnu. Druhý díl filmu začíná převzetím trůnu a pokračuje vypuknutím válek o rakouské dědictví, které Marii donutily spojit se s významným uherským rodem Esterházy, kdy pro záchranu říše musela málem obětovat své manželství s milovaným Františkem.
Dvoudílný projekt je strhující historickou epopejí mapující životní osudy mladé Marie Terezie, jedné z nejvýznamnějších postav novodobé Evropy, která po více než 40 let úspěšně vládla říši, rozkládající se na území dnešních 12 evropských států. V uplynulém roce si Evropa připomněla 300. výročí jejího narození. Jde o naprosto unikátní koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních televizí – České televize, rakouské ORF, Slovenské RTVS a maďarské MTVA. Celý projekt je o to prestižnější, že idea záměru, včetně námětu a scénáře, vznikla právě v České televizi a její kvalita přesvědčila významné evropské partnery o vstupu do realizace. Minisérie se odvíjí od dvou zásadních okamžiků v životě mladé panovnice – jedním je příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, druhým je nástup na trůn a získání uherské koruny. Film přibližuje nejen vztahy uvnitř habsburské rodiny, s matkou, sestrou a otcem, ale i s významnými dvořany habsburského dvora, jako například Evženem Savojským, Filipem Josefem Kinským nebo Bedřichem Harrachem. Film je zároveň monumentální obrazovou podívanou z naší historie, jakými jsou například korunovace Karla VI. českým králem na Pražském hradě, svatba s Františkem Štěpánem v augustiniánském kostele ve Vídni nebo korunovace Marie Terezie uherskou královnou v Dómu Sv. Martina v dnešní Bratislavě, ale i plesy a hostiny u císařského dvora nebo dámský jezdecký karusel v Hofburgu, plavba panovnice po Dunaji či žehnání rakousko-uherským armádám. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (299)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Je z toho stále cítit TV film. Žádných velkolepých scén s hromadou komparzistů se nedočkáme. Ale i tak to skutečně velmi dobře vypadá. Divák se ale kochá krasnými exteriéry a kostýmy, až si neuvědomí, že nesleduje prakticky žádné historické drama, ale další červenou knihovnu v historických kulisách. Ovšem, ani v rámci červené knihovny to neobstojí (jako třeba legendární Angelika, ke které to má nejblíž), protože emoce jsou tu takřka na nule. Marie Terezie v první části hrozně stojí o Františka. Ona je mu ale úplně šumafuk, takže proč o něj vlastně tolik stojí? To je záhada. Nicméně se nakonec vezmou a vrcholem celé první epizody je jejich postelová scéna, kde se Kotek dokonce svlékne do naha. Možná to uspokují některé vlhké divačky, ale neodstraní to fakt, že i ta postelová scéna je hrozně úmělá. Druhý díl už snad ani nepředstírá že není ničím víc než červenou knihovnou. A i když už není tak statický, dokonce v něm jsou nějaké trochu víc emotivní scény, špatný je taky. Nevím, jestli tehdy Marie Terezie skutečně tolik řešila milostné vztahy a její manžel nedělal nic jiného než že koketoval s okolními hraběnkami. Mě to ale připadalo plytké po všech směrech. Ostatně, jako celá mnisérie. Prostě další veřejnoprávní zklamání. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na to, že je to i od nás, tak je to celkem povedené. Nicméně mi někdo vysvětlete, proč jsou to dva dlouhé díly, když do nich nedali celý její život? To si někdo prostě řekl, že je zajímavá jen tahle část a zbytek nuda, nebo co? U takhle dlouhých filmů mě naprosto iritují konce v pár větách. Nicméně je to hezky a poutavě natočeno, takže aspoň něco. ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Tak to tu máme zas. Stovky habilitovaných profesorov histórie s CSFD nickami fuckujú na najlepší televízny projekt v našich luhoch a hájoch za minimálne dvadsať rokov. Aj ja mám výhrady - áno viac než o politike sa to zdá byť o tom kto by koho rád prekotil a že (slovníkom Fridricha II.) ríši vládne pinda od ktorej použitia závisí či ríša padne. Aj mne to vadí ale inak je to veľmi profesionálna robota, ktorá si pýta formát miniseriálu na 10-12 hodín a viac sérií. A trochu viac vysvetľovania kto je kto a prečo robí čo akurát robí. Nuž nie je to ruská Jekaterina ale myslím, že tie peniaze neboli utopené. 7/10 ale na truc tunajším hejterom to bude za štyri. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Červenoknihovní pohádka pro dospělé. 1) Uspěchaně povrchní, historicky nepřesné a především bulvární zpracování našich dějin trpí, ač se to na první pohled možná nezdá, omezeným rozpočtem (možná jen produkce a režie neuměly správně finance rozdělit) a vpravdě nepatřičným používáním současné hovorové češtiny._____ 2) Dílo není ani ryba, ani rak. Film nepůsobí výpravně (navzdory rozpočtu), ale ani chudě. Není historicky věrný, i když postrádá lapsy tak typické zejména pro americkou produkci. Není to zábava, ale ani se nenudím. Hezky se na něj kouká._____ 3) Zaujal mě 29letý medvídkoidní Vojtěch Kotek a výborný 54letý Karl Markovics (Evžen Savojský)._____ 4) Výstižný koment: flanker.27***. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

První část mi stačila, aby mě dokonce naštvala. Z ženy, která v časech mužů kde co dokázala se tu udělala kdejaká puťka, jejíž jedinou motivací je láska k Lotrinskému a jako film se tu Marie Terezie prodává jako levná romantická fraška. Vlastně to v kde čem připomíná Lídu Baarovou, hlavní ženská postava je zjednodušena, spláchlo se do toho obrovské množství peněz, jen ať to vypadá okázale a tak dále, a tak dále... Vlastně by to i mohl režírovat Renče, protože to obsahuje podobně bizarní a nic neříkající zbytečné scény. Tohle se dalo udělat o dost lépe, stejně jako Baarová! ()

Galerie (121)

Zajímavosti (24)

  • Natáčení trvalo jen 46 dní. Nejdéle se točilo v Kroměříži - 3 týdny v interiéru zámku a týden v zámeckých zahradách. (klara.leb)
  • Kvůli scéně na balkóně Vojtěcha Kotka s dvorními dámami, točené ve Valticích, se do rohu balkónu nechal speciálně přivést těžký kamenný podstavec, na něj speciálně postavený květináč s palmou a celá tato manipulace trvala cca 20 minut. Scéna přitom trvá jen necelou minutu. (klara.leb)
  • Kostýmový výtvarník Ján Kocman sa najviac natrápil so šatníkom hlavnej hrdinky, najmä s korunovačnými šatami. Tie sú natoľko známe, že pri ich výrobe museli byť tvorcovia mimoriadne dôslední. Veľmi im pomohla firma z Benátok, ktorá doteraz vyrába pôvodné látky z 18. storočia. V ústrety im vyšli aj ateliéry v Ríme, kde kedysi šili aj kostýmy pre Theodora Pištěka do filmu Amadeus (1984), a ateliéry v Madride, kde zhotovujú topánky. (krasomama)

Reklama

Reklama