VOD (1)
Série(4) / Epizody(38)
Obsahy(1)
Mladý šéfkuchař Carmy se zkušenostmi z lepších restaurací se vrací do Chicaga, kde má vést rodinnou prodejnu sendvičů. Snaží se změnit k lepšímu prodejnu i sebe samotného a musí pracovat s neotesaným kuchyňským personálem, který se nakonec stane jeho druhou rodinou. (Disney+)
Videa (5)
Recenze (105)
Po dlouhé době jsem narazil na seriál, který je něčím originální a osvěžující. Výborný casting a postupné rozplétání psychologie jednotlivých postav proložené kulinářskými orgiemi tvoří příjemný mix, který jede chvílemi zběsilým tempem, aby v další epizodě zase zvolnil skoro na nulu. Jeremy Allen White má před sebou nejspíš skvělou budoucnost. ()
Vývar ze stresu a emocí. Překvapivé poznání? Vlastnit restauraci je na sebevraždu. Snažit se bufet předělat na nóbl restauraci se rovná očistci. Herecky je to jedna velká paráda. Tempo je zběsilé a pořád se něco děje. Někdo to připodobňuje k Bodu varu, ale Medvěd je pořád o něco málo optimističtější. O to jsou ale bolestivější ty pády. Vážně síla. ()
Bez laserů a pyžam, bez výbuchů, rvaček a přestřelek. The Bear - další přehlížená série, která je svým příběhem hluboce zakořeněná ve skutečnym světě. Tvůrčí mistrovství, který na poli osmi krátkých epizod - z prostředí jedný restaurace - dokáže odvyprávět víc než Marvel za celou svojí filmovou existenci napříč multiversem! Perfektně napsaný gastronomický drama, který o jedný rodině umí říct víc než devět dílů Star Wars o rodu Skywalkerů. Do toho všeho plejáda neokoukaných tváří podávajících životní výkony, skvělá kamera, bezchybná režie a parádní hektická atmosféra. Tohle je ta tvorba, kterou svět filmů i seriálů potřebuje víc než kdy předtím. ()
Po dvou sezónách. Pokud má divák kladný vztah k jídlu a zajímá ho gastromoloch, tak rozhodně doporučuji. V 1. sérii se dozvíme, jak (ne)funguje přežívající bistro. Ve 2. pak jak se takové bistro rekonstruuje ve funkční a luxusnější podnik. Herecké výkony jsou skvělé, hodně mě baví záplava nových tváří doplněna o slavnější kolegy ve vedlejších rolích. Některé díly nejsou zase až tak šťavnaté. Ovšem ty, které jsou, jsou opravdu diváckou lahůdkou. Těším se na další! ()
V zahraničí se o tomhle seriálu mluví hodně a hrne se na něj chvála ze všech stran. To, samozřejmě v kombinaci se zajímavým prostředím, mě donutilo zařadit si ho na watchlist a sledování propadnout. O úspěchu první řady mluví hodně nahlas to, jaké hvězdy se zde ukázaly v hostujících rolích v řadě druhé. Je to moderní náhled do profi-kuchyně. V první řadě jde spíš o zlepšení standartů a posunutí bistra na vyšší level než jen vydávání sendvičů. Druhá řada se potom hrne za snem být špičkou ve svém oboru a upřímně se nemohu dočkat, co nabídne ta třetí, až dorazí. Je to intenzivní náhled do místa plného stresu, chaosu a jídla, který je ve svém podání hravý, neokoukaný a tím pádem nesmírně zajímavý. Pořád se něco děje a není čas se zastavit a přemýšlet nad tím. Kamera experimentuje a funguje tak, jako málokdy a málokde. Postavy rostou, vyvíjejí se a člověk je má radši, čím víc času s nimi stráví a čím víc jim dokáže rozumnět. Mimochodem epizoda Ryby z druhé řady je nejintinzivnější hodina televize v roce 2023. Třetí série je pro mě trochu krok zpátky nebo minimálně do strany, hlavně protože to příběhově přešlapuje na místě a jen málo se to posouvá. To, co se chválilo předtím, pořád na pochvalu zůstává, jen ten děj se vleče. A závěr to nechává vyznít, jakože vše je jen přípravou na další řadu, kde se zase intenzita vystupňuje. Souhlasím s tím, že Ubrousky jsou nejlepší epizodou a jako již obvykle hvězdní hosté si kradou scény pro sebe a prostě zůstanou v hlavě. Ať jde o Jamie Lee Curtis, Jona Bernthala, Olivii Colman nebo Joela McHaleho, všichni mají i na malém prostoru vliv na hlavní hrdiny. ()
Galerie (42)
Zajímavosti (10)
- V byte Sydney (Ayo Edebiri) môžeme vidieť na stene plagáty ku filmom Nebezpečná rýchlosť (1994) a Bleskový Jack (1986). (maramashi)
- Jeremy Allen White (Carmy) navštěvoval dva týdny kuchařskou školu a pracoval v kuchyni několika restaurací, mimo jiné v michelinské restauraci Pasjoli, aby se na roli v tomto seriálu připravil. (Dalfor)
- Film vychází z počátků kariéry legendárního michelinského šéfkuchaře Marca Pierra Whitea. (Dalfor)
Reklama