Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916. Romanovci slavili 300 let své vlády matičce Rusi a na nádherném plese se loučila princezna Anastasia se svou babičkou Marií. Vtom se objevil odvržený carův mág, Rasputin, aby se pomstil celému rodu Romanovců. Přizval si na pomoc kouzla a čáry a uvrhl na celý rod kletbu. Pohromu přežila jen mladinká Anastasia. Když pak o mnoho let později opustila sirotčinec, neměla tušení, kdo vlastně ve skutečnosti je. To Dimitrij, pohledný mládenec, v ní poznal dokonalou dvojnici ztracené princezny a přemluvil ji, aby se s ním vydala do Paříže. Anastasia si pomalu začíná vzpomínat na svou minulost, do které patří i zlý Rasputin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (146)

tempus 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct, i po několikátém zhlédnutí mě to dostalo (a už to je dlouho, co mi bylo 10 let) a určitě má na tom, lví podíl ideální délka. Jasně, některé písničky jsou zbytečné a otravné (hlavně „Co si zpívá celý Petrohrad“ a „Já se budu učit, když mě budeš učit“). Dalším mínusem je dětinský netopýr Marduk s tim psíkem. Samozřejmě, setkání ústřední trojice v carském paláci a celý úsek v Paříži dělají s výše zmíněným jen kosmetické chyby. ()

liberita 

všechny recenze uživatele

Rozprávka, ktorá už v 90. rokoch ukazovala, že nielen u Disneyho sa nájdu talentovaní a originálni animátori, scenáristi a komponisti. Samotná hudba je asi najvýraznejším prvkom celého filmu a dokáže vo vás zanechať stopu, rovnako ako veselé pesničky (mne sa najviac páči "Journey to the Past"). Základný príbeh je samozrejme fantáziou, vychádza ale z reálnej neľahkej ruskej histórie počas revolučných rokov. Chémia medzi Aňou a Dimitrijom je celkom hmatateľná, Bartok je vtipný tak akurát, Rasputin menej desivý než v skutočnosti. Záverom, pekná rozprávka o skutočnej princeznej. ()

Reklama

natalie15 

všechny recenze uživatele

Keď som bola malá, táto rozprávka bola jedna z mojich najobľúbenejších. Keď som sa teraz vrátila do detských čias a pozrela som si Anastáziu opäť, musím konštatovať, že aj teraz má pre mňa veľké čaro. Prečo? Anastázia je zvláštna princezná. Nie je ufňukaná, je odvážna, trochu prostoreká, úrpimná, milá a najmä je reálna a nemá žiadne maniere. Je naozaj krásne nakreslená a aj príbeh ma chytil za srdce. Scéna, keď sa Anastázia vracia do spustnutého domu Romanovcov a pred jej očami ožívajú tancujúce páry, za doprovodu piesne Once upon a Decembe, má neuveriteľné čaro. Pre mňa je to 80% a ****. Naozaj krásna rozprávka. ()

007hanka 

všechny recenze uživatele

Jako dítko školou povinné jsem tímhle filmem byla zprvu úplně okouzlena a než mě vzdělání zbavilo iluzí o posledních Romanovcích jsem byla ochotná zařadit tenhle film mezi své nejoblíbenější. I po letech střízlivění jsou to pěkné *** za velmi zdařilou hudbu a ucházející animaci. Disney to není, ale pořád lepší než o rok mladší Kouzelný meč ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Tohle už navždy bude srdcová záležitost. Je to asi ten nejromantičtější a nejkrásnější kreslený film, co znám, a miluju ty písničky. Když jsem byla malá, milovala jsem Dimitriho, a to mi v podstatě zůstalo až do teď. Měla jsem to ráda i s českým dabingem, ale co to znám v originále, nedám na to dopustit, John Cusack, Angela Lansbury, Christopehr Lloyd...co víc k tomu dodat. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Portrét v tanečnom sále zahŕňa celú rodinu vrátane psa. Pes existoval i v reálnom živote. Tento pes sa volal Joy a patril bratovi Anastasie, Alexejovi, a bol nájdený živý v dome, kde bola rodina zabitá. Pes Anastasie, Jimmy, však neprežil. (Carol Pifková)
  • Skutočná Anastasia nosila na sebe tie isté šaty, ktoré môžeme vidieť v posledných scénach filmu. Rovnaké šaty môžeme vidieť i vo filme Anastasia (1956). (Carol Pifková)
  • Režisér Don Bluth, dřívejší pracovník společnosti Walt Disney, byl ve světe počítačových her známý především díky precizně animovaným arkádám z 80. let, jako jsou Dragon's Lair, Dragon's Lair 2 nebo Space Ace. (GlaDOS)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama