Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916. Romanovci slavili 300 let své vlády matičce Rusi a na nádherném plese se loučila princezna Anastasia se svou babičkou Marií. Vtom se objevil odvržený carův mág, Rasputin, aby se pomstil celému rodu Romanovců. Přizval si na pomoc kouzla a čáry a uvrhl na celý rod kletbu. Pohromu přežila jen mladinká Anastasia. Když pak o mnoho let později opustila sirotčinec, neměla tušení, kdo vlastně ve skutečnosti je. To Dimitrij, pohledný mládenec, v ní poznal dokonalou dvojnici ztracené princezny a přemluvil ji, aby se s ním vydala do Paříže. Anastasia si pomalu začíná vzpomínat na svou minulost, do které patří i zlý Rasputin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (146)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Punťa by byl jistě skvělý Sárinčin kamarád :o) Jinak bych se pomalu a jistě měla učit cizí slova, protože pociťuji, že se u pohádek opakuji a budu opakovat. Anastázie je další z řady příjemných pohádek, které nemůžou nikoho urazit. Netopírek a psík jsou kouzelné postavičky, které ozvláštňují klasickou romantickou zápletku, která končí že by happy endem? Písničky se hezky poslouchají. Kdo čeká víc, je naivní, tedy hloupý :o) ()

MejsaKulicka 

všechny recenze uživatele

Osobně je tohle moje oblíbená pohádka. Existuje opravdu po málu pohádek, které jsou založeny (nebo se aspoň podobají) nějaké historické události. Příběh romanovců je velmi zajímaví a to i okolnosti vzniku této pohádky. Pohádka má klasické kreslené provedení – krásná princezna, krásná příroda, krásný všechno, až na Rasputina. Anastázie se od normálních princezen ale liší a to hlavně svou neomaleností a drzostí. Samozřejmě nesmím, zapomenou podotknout nádhernou hudbu od Davida Newmana, které by se dala přirovnat k mistrovskému dílu. ()

Reklama

Megahead odpad!

všechny recenze uživatele

Iné hodnotenie ako odpad tejto zlátanine ani nemôžem dať. Čo z toho, že je obstojne nakreslená... Nechápem, ako môže niekto ešte v rozprávke násilne prekrúcať historické fakty! Po prvé: zavraždenie cárskej rodiny sa odohralo v noci zo 16. na 17. júna v r. 1918 na príkaz Vladimira Iljiča Lenina (vlastným menom Uljanov) a Leva Davidoviča Trockija (vlastným menom Bronštejn) - samozrejme ich prisluhovačmi. Po druhé: Lenin neznášal cársku rodinu ako aj Rasputina - ako príklad jeho vyjadrenie po zavraždení "neměli by chom bílým ponechávat živoucí symbol, kolem kterého by se soustřeďovali, zejména vzhledem k nynějším složitým poměrům"... Po tretie: Grigorij Jefimovič Rasputin bol v tej dobe už dva roky po smrti - zavraždený. Po štvrté: Rasputin bol určite kontroverzná osoba, sú o ňom rôzne "zaručené" informácie, ale jedno je isté, s cárskou rodinou vychádzal dobre a cár si od neho dával niekedy radiť (Rasputin napr. neodporúčal vstúpiť Rusku do I. sv. vojny). Po piate: Rasputina nenávidela najmä vysoká šľachta a načas dokonca vymohli na cárovi vyhnanie Rasputina na Sibír. Ale cárovná trvala na Rasputinovom návrate, pretože to bol jediný človek, ktorý dokázal cárovičovi pomôcť a zastaviť jeho krvácanie. A posledný bod: Špekulácie o živej Anastázii utíchli v r. 1991, keď boli nájdené jej ostatky. ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem tuhle "disneovku" fakt žrala. Teď s odstupem (a hlavně když jsem měla možnost viděl starší klasiku) už tak nadšená nejsem. Přesto jde ale o milej film, při kterým se desetiletý holčiny budou rozplývat a hrát si na ztracenou princeznu. ("Once upon a december" je jeden z nejkrááásnějších valčíků:) ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Tato animovaná verze Anastázie je asi nejlepší ze všech filmových zpracování tohoto tématu - ovšem pouze v původním znění. Český dabing se až tak moc nevyvedl. A i když se jedná pouze o pohádku - pravá velkokněžna Anastázie se s největší pravděpodobností nedávno našla zmasakrovaná se zbytkem své rodiny  - dávám tomuto zpracování vysoké hodnocení. Jednak proto, že legenda o přeživší dědičce ruského impéria mě vždycky velmi fascinovala a zde toho bylo hojně využito, a hlavně proto, že se to jednoduše povedlo. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Portrét v tanečnom sále zahŕňa celú rodinu vrátane psa. Pes existoval i v reálnom živote. Tento pes sa volal Joy a patril bratovi Anastasie, Alexejovi, a bol nájdený živý v dome, kde bola rodina zabitá. Pes Anastasie, Jimmy, však neprežil. (Carol Pifková)
  • Skutočná Anastasia nosila na sebe tie isté šaty, ktoré môžeme vidieť v posledných scénach filmu. Rovnaké šaty môžeme vidieť i vo filme Anastasia (1956). (Carol Pifková)
  • Parížsky most, na ktorom nastane konfrontácia, nesie meno Alexander III. Most je pomenovaný po skutočnom starom otcovi Anastasie, pri príležitosti jeho štátnej návštevy Francúzska v roku 1870. (Carol Pifková)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama