Reklama

Reklama

Skandál v katolické škole

  • USA The Dangerous Lives of Altar Boys (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh ze 70. let nás zavádí do katolické střední školy, kterou navštěvují dva kamarádi Francis (Emile Hirsch) a Tim (Kieran Culkin). Oni i jejich nezkušení spolužáci zatím vnímají svět podle jednoduchých pravidel. Existuje dobro a zlo, které od sebe lze vždycky odlišit. Sestra Assumpta (Jodie Foster) v jejich životech figuruje jako úhlavní nepřítel a proto chlapci nakreslí komiks, v němž sestra vystupuje jako zloduch na motorce. Ve skutečném životě oba přátele potkávají události komické i vážné a maturita se blíží. Francis prožívá první lásku ke spolužačce Margie (Jena Malone) a zjišťuje, že život není takový, jaký se zdá a že dospět znamená naučit se samostatnosti. Cesta od nevinnosti k poznání není vůbec lehká (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

T2 

všechny recenze uživatele

Príbeh dvoch dospievajúcich chlapcov spriaznených s katolíckou školou a jej duchovnými cestami vo výbornom podaní Kierana Culkina a Emile Hirsha je akousi lekciou dospievania a preveľkej ctižiadosti o chlieb každodenný, no to teda zrovna nie ale ide o výslnie medzi svojimi rovesníkmi aby ukázali že nápaditosť im určite nechýba, tobôž aby mali strach pred dospelými. Prestrih v deji s kreslením comicsom bol fajn nápadom, dotváral dej do lepších sfér. A slávne meno ako Jodie Foster je v tomto prípade len určité krovie alebo presnejšie len do počtu, pre nedostatok priestoru. "Aspoň že má kto takéto nenápadné snímky produkovať." ║Rozpočet $12miliónovTržby USA $1,815,864Tržby Celosvetovo $2,036,599 ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný film o dospívání,zahřeje u srdíčka když vidíte jak ti ''rebelové katolické církve'' vyvádějí různé klukoviny ,zaživá se první láska a končíc (bohužel) smutným koncem.Vynikající Kieran Culkin je lepší herec jak jeho slavnější bratr a Emile Hirsch znovu obhájuje moji domněnku že je nejlepším mladým hercem nové generace. ()

Reklama

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Když jsem si četl komentáře k tomuto filmu, moc jsem se na něj těšil. Je mi až líto, že nemohu nadšení z tohoto díla sdílet s těmi, kteří na tento film napsali tolik chvály. Nejprve jsem uvažoval o tom, že bych zde uvedl, co všechno mi na tomto filmu vadilo. Zůstanu však raději u toho, že napíšu, v čem se shoduji s ostatními, Není toho mnoho, vlastně to jsou jen dvě věci. Pěkné herecké výkony a k mému skutečnému překvapení komiksové scény, do kterých děj opravdu nenásilně přechází a dotváří jej. Všechno ostatní mi na filmu vadilo. Na prvním místě bych uvedl to do nekonečna se opakující přitakání JO, kterými se dialogy jen hemží. Možná se v originále opravdu vyskytuje, ale copak nemá čeština dostatek synonym, aby ho alespoň tu a tam nahradila? Už jen kdyby se místo přitakání JO objevilo třeba HM nebo obyčejné NO. Jistě by neublížilo ani neutrální ANO. Na druhém místě bych jmenoval ošklivý dabing. Dále pak v rychlém sledu následuje zcela smyšlený a za pravdu se vydávající děj. Možná, že má děj nějaký pravdivý základ, ale tak jak byl podán, je nesmyslný. Tolik pomstychtivosti a násilí, kolik se objevuje v mysli hlavních aktérů, by bylo na pováženou u pubescentů bez vzdělání, natož tak u žáků katolické školy. Způsob sundávání sochy, tak jak byl předveden, je zcela nesmyslný a pochopitelně i neuskutečnitelný. Také to, že by se případem zmizení sochy nezabývala policie, je iluzorní. Do zoo žáci jeli autobusy. A podle toho, že si cestu krátili zpěvem a prohlížením komiksů, a podle toho kudy vedla cesta, usuzuji na to, že zoo nebylo v sídle školy a ani v dosahu městské dopravy. Ovšem v příštích dnech tam kluci dojeli jen tak na kolech a později tam dorazili i pěšky. Je mi také záhadou, co to bylo za den a jaká to byla hodina, že se kluci mohli jen tak do zoo vloupat a zcela volně se tam pohybovat. (neděle 09.08.2009) ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který boří klišé filmů o rebelujících klucích. Velkým plusem je prolínání hraných částí s těmi, které jsou formou komixu ve které vystupují oni kluci/suprhrdinové. Díky tomu člověk může poznat lépe jednotlivé postavy, ale také to je originální prostředek k tomu, aby vás film nezačal nudit. A Jodie to zahrála dokonale odporně :) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi pozitívna dráma so smutným koncom, ktorej som uveril každú minútu jej príbehu. A to najmä vďaka vierohodne hrajúcim hercom, veľmi dobrým dialógom, reálne pôsobiacim situáciám a skvelej atmosfére školského systému a rokov sedemdesiatych. Navyše comicsové vsuvky nemali chybu - takáto nápaditosť sa veľmi cení. 80%. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Ani filmári, ani Jodie Foster neplánovali, že bude hrať úlohu prísnej katolíckej učiteľky a riaditeľky školy, sestry Assumpty, a zároveň bude producentkou. Jodie však rola priťahovala a tak zavolala produkčnej kolegyni Meg LeFauve a požiadala ju o túto rolu. LeFauve prijala a povedala, že to nie je "tradičné obsadenie vidieť mladú krásnu ženu v takejto úlohe". (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v USA - v mestách Charleston (Južná Karolína) a Wilmington (Severná Karolína). (Arsenal83)
  • Autor predlohy Chris Fuhrman zomrel na rakovinu v máji 1991 pred dokončením konečnej verzie knihy. Venovanie sa objaví na začiatku záverečných titulkov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama