Reklama

Reklama

Skandál v katolické škole

  • USA The Dangerous Lives of Altar Boys (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh ze 70. let nás zavádí do katolické střední školy, kterou navštěvují dva kamarádi Francis (Emile Hirsch) a Tim (Kieran Culkin). Oni i jejich nezkušení spolužáci zatím vnímají svět podle jednoduchých pravidel. Existuje dobro a zlo, které od sebe lze vždycky odlišit. Sestra Assumpta (Jodie Foster) v jejich životech figuruje jako úhlavní nepřítel a proto chlapci nakreslí komiks, v němž sestra vystupuje jako zloduch na motorce. Ve skutečném životě oba přátele potkávají události komické i vážné a maturita se blíží. Francis prožívá první lásku ke spolužačce Margie (Jena Malone) a zjišťuje, že život není takový, jaký se zdá a že dospět znamená naučit se samostatnosti. Cesta od nevinnosti k poznání není vůbec lehká (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Závažná sdělení a touha po rebelii, kterou se kluci snaží vyřádit na stožárech, sochách středověkých světic a ve výstižných komiksových vsuvkách, jsou bohužel podána tak nezáživným způsobem (jako by se v tom filmu nic nedělo, hergot, jako by se odehrával tak nějak lineárně a pak najednou pecka, kterou vše končí), že mi to prostě moc nesedlo. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Když jsem si četl komentáře k tomuto filmu, moc jsem se na něj těšil. Je mi až líto, že nemohu nadšení z tohoto díla sdílet s těmi, kteří na tento film napsali tolik chvály. Nejprve jsem uvažoval o tom, že bych zde uvedl, co všechno mi na tomto filmu vadilo. Zůstanu však raději u toho, že napíšu, v čem se shoduji s ostatními, Není toho mnoho, vlastně to jsou jen dvě věci. Pěkné herecké výkony a k mému skutečnému překvapení komiksové scény, do kterých děj opravdu nenásilně přechází a dotváří jej. Všechno ostatní mi na filmu vadilo. Na prvním místě bych uvedl to do nekonečna se opakující přitakání JO, kterými se dialogy jen hemží. Možná se v originále opravdu vyskytuje, ale copak nemá čeština dostatek synonym, aby ho alespoň tu a tam nahradila? Už jen kdyby se místo přitakání JO objevilo třeba HM nebo obyčejné NO. Jistě by neublížilo ani neutrální ANO. Na druhém místě bych jmenoval ošklivý dabing. Dále pak v rychlém sledu následuje zcela smyšlený a za pravdu se vydávající děj. Možná, že má děj nějaký pravdivý základ, ale tak jak byl podán, je nesmyslný. Tolik pomstychtivosti a násilí, kolik se objevuje v mysli hlavních aktérů, by bylo na pováženou u pubescentů bez vzdělání, natož tak u žáků katolické školy. Způsob sundávání sochy, tak jak byl předveden, je zcela nesmyslný a pochopitelně i neuskutečnitelný. Také to, že by se případem zmizení sochy nezabývala policie, je iluzorní. Do zoo žáci jeli autobusy. A podle toho, že si cestu krátili zpěvem a prohlížením komiksů, a podle toho kudy vedla cesta, usuzuji na to, že zoo nebylo v sídle školy a ani v dosahu městské dopravy. Ovšem v příštích dnech tam kluci dojeli jen tak na kolech a později tam dorazili i pěšky. Je mi také záhadou, co to bylo za den a jaká to byla hodina, že se kluci mohli jen tak do zoo vloupat a zcela volně se tam pohybovat. (neděle 09.08.2009) ()

Reklama

sharky 

všechny recenze uživatele

85% Je vždycky příjemné vidět film o dospívání, kde puberťáky hrají skuteční puberťáci a ne přestárlí třicátníci, kde nikdo nesouloží s jablkovým koláčem, ale spíš hledá sám sebe a svoje místo na slunci a do toho samozřejmě vyvádí různé klukoviny a zažívá první lásku. To k tomuhle věku prostě patří. Velmi zajímavé a nápadité je propojení děje s komixem (výtvarně velmi dobře zvládnutým) a třešničkou na dortu jsou skvělé uvěřitelné herecké výkony. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Český název je opravdu hodně zavádějící. Pořád jsem čekala, kdy dojde na pořádný skandál, kdy se konečně stane něco bláznivého, šíleného nebo snad i šokujícího. Asi mě hodně ovlivnil jistý bulvární plátek. Postupně se z příběhu stává drama, které bohužel nebude mít dobrý konec. Kluci žili komiksem, ten se prolíná celým filmem. Vydal by na celý samostatný příběh. Docela bych se na něj podívala. Parta okolo Kierana Culkina dělala nejrůznější blbosti, aby se zabavili a naštvali svou vyučující jeptišku, které přezdívali Dřevěná noha. Chtěli se jí pomstít, ale jejich bláznivý nápad s pumou jim nevyšel. ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Velmi překvapivá perla, která právem kralovala v roce 2002 festivalu nezávislé produkce Sundance. Skupina znuděných kluků v církevní škole vyvádí různé výtržnosti, která se velmi rychle stupňují, až záhy nabírají sebezničující charakter. Mimořádně působivě natočený malý snímek, který se zcela obejde bez filmařských klišé, překvapivý, originální a VELMI poutavý s kvalitními hereckými výkony většinou nepříliš známých herců - jedinými známějšími jmény jsou Jodie Foster (v roli vrchní jeptišky Nunzilly), která snímek zaštítila i producentskou spoluúčastí, Kieran Culkin a Vincent D´Onofrio (který je však k nepoznání). Hraná akce se prolíná se stylizovanými animovanými sekvencemi, které jistým pokřiveným pohledem reflektují hereckou akci a tvoří stylový protipol. Dalším prvkem, který filmu přidává na síle je hudba Marca Beltramiho, která v hrané části snímku je velmi decentní a komorní, zatímco v animovaných sekvencích nabírá na monumentálnosti... Jako celek velmi překvapivý snímek, který je IMHO tím nejlepším v čem se kdy Jodie Fosterová objevila - Taxikáře a Mlčení Jehňátek nevyjímaje... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Hoci sa román Chrisa Fuhrmana odohráva v 70. rokoch 20. storočia v Savannah v štáte Georgia, tvorcovia chceli „univerzálnejší náhľad“ a rozhodli sa neuviesť miesto. Veľa sa diskutovalo aj o tom, či by postavy mali mať južanský prízvuk, ale aby sa zachoval tento „univerzálny pocit,“ rozhodli sa producenti proti akýmkoľvek silným akcentom. (Arsenal83)
  • Kieran Culkin získal rolu Tima, pretože tvorcovia sa domnievali, že má podobnú osobnosť: "Myslím si, že prechádza mnohými podobnými vecami [vo svojom vlastnom živote]," uviedla Jodie Foster ako producentka filmu. (Arsenal83)
  • Ani filmári, ani Jodie Foster neplánovali, že bude hrať úlohu prísnej katolíckej učiteľky a riaditeľky školy, sestry Assumpty, a zároveň bude producentkou. Jodie však rola priťahovala a tak zavolala produkčnej kolegyni Meg LeFauve a požiadala ju o túto rolu. LeFauve prijala a povedala, že to nie je "tradičné obsadenie vidieť mladú krásnu ženu v takejto úlohe". (Arsenal83)

Reklama

Reklama