Reklama

Reklama

Skandál v katolické škole

  • USA The Dangerous Lives of Altar Boys (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh ze 70. let nás zavádí do katolické střední školy, kterou navštěvují dva kamarádi Francis (Emile Hirsch) a Tim (Kieran Culkin). Oni i jejich nezkušení spolužáci zatím vnímají svět podle jednoduchých pravidel. Existuje dobro a zlo, které od sebe lze vždycky odlišit. Sestra Assumpta (Jodie Foster) v jejich životech figuruje jako úhlavní nepřítel a proto chlapci nakreslí komiks, v němž sestra vystupuje jako zloduch na motorce. Ve skutečném životě oba přátele potkávají události komické i vážné a maturita se blíží. Francis prožívá první lásku ke spolužačce Margie (Jena Malone) a zjišťuje, že život není takový, jaký se zdá a že dospět znamená naučit se samostatnosti. Cesta od nevinnosti k poznání není vůbec lehká (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Závažná sdělení a touha po rebelii, kterou se kluci snaží vyřádit na stožárech, sochách středověkých světic a ve výstižných komiksových vsuvkách, jsou bohužel podána tak nezáživným způsobem (jako by se v tom filmu nic nedělo, hergot, jako by se odehrával tak nějak lineárně a pak najednou pecka, kterou vše končí), že mi to prostě moc nesedlo. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Jediné, co mě naštvalo na jinak dobrém filmu bylo to klasické převrácení hodnot, tak často známé nejen z amerických filmů. Totiž to patetické rozplývání se nad bolestí a smrtí zvířete a přitom se zároveň těšit z plánování bolesti a možná i smrti jiného člověka. Jak neporovnatelné! Když si ale odmyslím tento fakt, myslím si, že toto spojení animáče a dramatu s mladými herci bylo ideállí kombinací. Jodie Foster se stala více než důstojným nepřítelem dvěma klukům, i když vlastně až tak nepřítelem také zase nebyla... ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani sama nevím, jak na mě tento film zapůsobil. Celý děj má svou specifickou atmosféru a stejně tak zpracování, které bylo excelentní především v animovaných sekvencích. Ale tak, jak jsem byla na počátku v očekávání našlapaného a zajímavého příběhu, ze kterého tvůrci vytěží maximum, ke konci jsem si uvědomovala, že k tomu nejspíše nedojde. Stále jsem čekala na nějakou uchvacující či nesmyslnou dějovou explozi, ale ta se nedostavila. Uděluji čtyři hvězdičky především za, již zmiňovanou atmosféru s, typicky "školsky outsiderským" nádechem, kde hlavní hrdinové ve studijních letech bojují sami se sebou i se všemi ostatními a rozvíjejí svou bohatou představivost. A také za herecké obsazení. Mladý Emile Hirsch, líbezná, rozkošná a jako poupátko působící Jena Malone, která mě svým nevinným panenským vzezřením okouzlí v každém filmu a Jodie Foster v hábitu:) ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který boří klišé filmů o rebelujících klucích. Velkým plusem je prolínání hraných částí s těmi, které jsou formou komixu ve které vystupují oni kluci/suprhrdinové. Díky tomu člověk může poznat lépe jednotlivé postavy, ale také to je originální prostředek k tomu, aby vás film nezačal nudit. A Jodie to zahrála dokonale odporně :) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych jednou pochopit, jak si Jodie Foster vybírá své filmy, ale tentokrát udělala krok dobrým směrem. Vedle mladých talentovaných hvězd Emilea Hirsche a Kierana Culkina působí jako ta svatá madona, kterou po většinu snímku bude hledat. Obě hlavní postavy, dva kamarádi hraní Hirschem a Culkinem jsou skvělí a hlavně Culkin je výborný ve všech polohách. V celkovém stylu snímku překvapí comicsová stylizace několika pasáží, které vykreslují duševní rozpoložení hrdinů a situace, v kterých se objevují. V závěru film není tak silný, jak jsem očekával, protože se dá lehce předvídat, ale přesto herecké obsazení film drží nahoře, jak jen to jde. Uvidíme, co nám Peter Care připraví příště... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Báseň, kterou Francis (Emile Hirsch) ve snímku recituje, je "The Tiger" od Williama Blakea. (savra)
  • Film byl natočen podle knihy amerického spisovatele Chrise Fuhrmana „The Dangerous Lives of Altar Boys“. (savra)
  • Tvorcovia filmu uviedli, že Emile Hirsch bol prvým hercom, ktorého mali na mysli pre postavu Francisa, pretože vyžaroval „nevinnosť a naivitu“, ktorú hľadali. (Arsenal83)

Reklama

Reklama