Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (231)

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Na máloktorý film som sa vo svojom živote tešil tak, ako na tento. Zrejme preto som intenzitu sklamania z neho pociťoval takmer ako "zradu". Mehrige mal v rukách skvelý nápad a viac ako lukratívnu látku: film vo filme /navyše z obdobia najmagickejšieho veku kinematografie - teda nemeckého expresionizmu/ a ešte k tomu dve kultové postavy. Záhadného divadelného herca Maxa Shrecka a Friedricha Murnaua, geniálneho režiséra, feťáka, homosexuála a neurotika. Po predchádzajúcom Mehrigovom filme Begotten som bol presvedčený, že tento námet nemohol získať lepšieho režiséra. Ale omyl! Všetky potenciálne silné momenty a línie príbehu sa Mehrigovi zliali do nezáživnej, nenápaditej, chvíľami nudnej story, ktorá sa - prečo to nepovedať - na celej atraktivite témy iba bohuposto vezie. A spolieha sa na pointu, ktorá visí vo vzduchu vlastne od začiatku. Willem Dafoe to nemal ľahké, a veruže to jeho trápenie sa s postavou občas nedopadlo najlepšie. Jeho kreácia má z uhrančivosti Maxa Schrecka sotva zlomok, chvíľami sa dokona prepadáva až do akejsi komickej karikatúry samého seba. Ani s postavou Murnaua to nedopadlo najlepšie, hoci najmä vinou scenára - takže aj skvelý Malkovich už svojej postave viac "freakovstva" vdýchnuť nestihol. Tak ako Mehrig by to nakrútil v podstate ktorýkoľvek režisér "strednej" triedy. Oplodnenie témy kongeniálnym režisérskym dychom a duchom skrátka nenastalo. Za normálnych okolností by som dal dve hviezdičky, ale ako človek, ktorému zaplesá srdce pri akomkoľvek vampírskom zakúsnutí sa do celuloidu dávam aj "protekčnú" tretiu. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Znovuoživenie upíra Nosferatu (v podaní výborného Willema Dafoea) z roku 1922 natočeného Friedrichom W. Murnauom. Ja som túto novú verziu z roku 2000 videl ako prvú, ale to je zhruba jedno, ktorý film si v tomto prípade pozriete skôr (no možno pre niekoho nie). Mňa osobne navnadil Shadow of the Vampire svojou krásou, príbehom a čiernobielymi nemými pasážami ku starej klasike NOSFERATU. Film k tomuto klasickému dielu o vampírovi pristupuje s úctou a pokorou, ktorú zdieľam aj ja. Pekná pocta. ()

Reklama

fmash 

všechny recenze uživatele

„Mezi námi není příliš velký rozdíl, herr doktor,“ říká děsivý Dafoeův Orlock Malkovichově postavě, která beze zbytku podléhá svým posedlostem a vášním, jimž kromě vlastní duše neváhá obětovat ani životy a duše svých bližních. Což činí vlastně dobrovolně a o to je svým způsobem děsivější než upír. To vše se odehrává v pohledných kulisách, opatřeno vtipnou zápletkou a provedeno dobrými herci. ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

V tieni upíra sa veľmi ťažko hodnotí. Nádherne sa totiž naňho pozerá a ani chvíľu nenudí. No keď sa na to pozriem tak-trochu realisticky, tak je to vlastne celé o "ničom". Nič nové, čo by som už inde nevidel, mi tento film nedal, no pozerá sa naň ozaj s radosťou. Za pozornosť tiež stojí skvelý a skvelo zamaskovaný Willem Dafoe... ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Než vás úvodní mega dlouhé titulky naprosto odradí, dejte filmu šanci :). Výborné herecké obsazení, Dafoe musel snad použít Stanislawského metodu, byl úžasný, nechutný, slizký, strašidelný, naháněl husí kůži, ošíval se a cenil zuby. Malkovich, Herr Doctor, dokonale ponořen ve své umělecké tvorbě, Udo, pošuk jako vždy. Film je nejen upírskou parodií, ale možná i výtkou pro současné filmaře, kteří již nechtějí přinést oběť pro umění, ale hrají spíš na efekt. Škoda lehce překombinovaného a rychlého konce (celý děj plyne velmi pozvolně), ale na druhou stranu, míra pošahanosti konce a celého filmu k sobě docela dobře pasovala takže 85% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Lokomotiva, která převážela štáb do Československa se jmenovala Charon. V řecké mytologii je Charon převozník, který převáží mrtvé duše přes řeku Styx. (Hal_Moore)
  • Má se točit závěrečná scéna a Greta Schröder (Catherine McCormack) vykřikuje, že Max Schreck (Willem Dafoe) není v zrcadle vidět. Avšak když se kolem seběhne štáb, už v zrcadle vidět je. (Barrymore)
  • Jedná se o první film, na kterém se jako producent podílel Nicolas Cage. (Edgerton)

Reklama

Reklama