Reklama

Reklama

Asterix a Obelix

  • Francie Astérix et Obélix contre César (více)
Francie / Německo / Itálie, 1999, 109 min

Obsahy(1)

Poslední galská vesnička vzdoruje nátlaku římských kolonizátorů! Její obyvatelé odolávají díky zázračnému nápoji místní výroby, jenž dává neuvěřitelnou sílu každému, kdo ho vypije. Římský guvernér Detritus (Roberto Benigni) se chce elixíru zmocnit a vystoupit proti vládci Caesarovi, netuší však že, překonat chytrého Asterixe (Christian Clavier) a jeho kamaráda Obelixe (Gérard Depardieu) nebude vůbec jednoduché... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (455)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Kreslený Asterix a Obelix mě nikdy nijak výrazně nevyrazil dech, takže jsem uvítal, když se Francouzi rozhodli natočit hraný film o této dvojici nebojácných galských válečníků. A vlastně ve výsledku to dopadlo téměř stejně. Rozhodně tomu místy nechybí nápad a šmrnc, ale zase na druhou stranu obsahuje film i pár naprosto nevtipných scén, které rozesmějí snad jen nejmladší publikum. Roberto Benigni byl jako záporák opravdu skvělý, stejně jako sekvence Asterix vs. zvířata. Zkrátka jedna z těch průměrných francouzských komedií, na kterou se rád čas od času kouknu. ()

Macejko 

všechny recenze uživatele

Skvelá komédia s výborným obsadením, výpravou a hudbou, ktorá je ale oveľa drsnejšia, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Skúste tie hady, pavúky, aligátory a hlavne Žolíka pustiť deťom dnes, a garantovane budú mať nočné mory. Moja generácia však bola za mladi ešte z tuhého cesta a za to buď vďaka. Prvýkrát som to videl už veľmi, veľmi dávno a nezostarlo to ani o deň. "Ťuťuťu muťuťu a-ja-jááááj!" ()

Reklama

woody

všechny recenze uživatele

Fakt nevím jak to hodnotit,fakt.Zidiho režie dobrá,Clavier,Depardieu a Benigni(opravdu skvělej záporák) dávaj výborný výkony,příběh také dobrej a triky na vysoký úrovni.Ale chybí mi v tom ty černé obtahy tužkou jako u sešitů a ta kreslená uvolněnost filmů.Výborný film ale není to ono.A škoda že plakat neudělal Uderzo. ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Není to nejlepší komedie všech dob, ale myslím si, že tvůrcům se přepis komiksu povedl nadmíru dobře. Je tam i docela dost dobrých hlášek a hercům se taky něco podařilo. Hodně se mi líbil Ceasar, z něho tam opravdu udělali pěkného "vola", mírně řečeno. Děj byl takový poskládáný z animovaných filmů, ale jevil i znaky originality, narozdíl od druhého dílu, který je pro mě zklamáním. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Film částečně kopíruje první komiksové album, ve kterém se vychytrálý římský guvernér chce zmocnit zázračného nápoje Galů – nejen aby je porazil, ale aby vyzrál i nad Césarem. Adaptace má své světlé momenty, veskrze je to však zábava dělaná hlavně pro malé děti, všecko to pitvoření a přehnané kostýmy (kulisy – hlavně galská vesnice – přitom vypadají velmi dobře) dospělejšího diváka skoro urazí. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (22)

  • Kouzelný nápoj Galů je vždy oranžový. Ale v závěru filmu, kdy je galská vesnice obléhána Římany a nápoj se vylévá z hrnce, má čirou barvu. (Mr.Hudson)
  • Jména Galů v sobě často obsahují slovní hříčku nebo charakter jednotlivých postav. Často bývají složená i z vícera slov. Asterix (Christian Clavier) je od slova aster, tedy chytrý. Obelix (Gérard Depardieu) zase od slova obelisk, symbolu síly. Druid Panoramix (Claude Piéplu) od slova panorama. Kmet Agecanonix (Sim) značí vysoký, resp. kanonický věk. Kovář Cetautomatix (Jean-Roger Milo) pochází od spojení "To je samozřejmé". Bard Assurancetourix (Pierre Palmade) je zárukou nebezpečí. Pejsek Idéfix je od spojení "stálý nápad". Šéf Abraracourcix (Michel Galabru) je "zkrácenou paží". A rybář Ordralphabetix (Jean-Jacques Devaux) je pojmenován "dle abecedního pořadí". (Mr.curry)

Reklama

Reklama