Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paříž prožívá pod vedením megalomanského ministra veřejných prací stavební revoluci, plánuje vybetonovat Seinu, z obou stran chrámu Notre dame plánuje vystavět dva vysoké, železobetonové věžáky. Zároveň se ve městě začínají ztrácet lidé, což vyvrcholí ztrátou třiceti lidí ze zájezdu, kteří byli na prohlídce katakomb. Když se jednou v noci nevrátí domů dcera knihkupce Rondina (Michel Serrault), rozhodne se jít na policii, kde ho však vlažný a neochotný policejní komisař (Michel Galabru) odbude. Rozhodne se ji najít na vlastní pěst a začne právě tam, kde se ztratilo tolik lidí – v podzemí Paříže. Tam objevuje nejen svou dceru, ale především svérázné společenství lidí, pod vedením žoviálního Philippa Noireta, kterým je kopání jam, záměry ministra a stavební výstavba v Paříži proti srsti. Krysy z temnot se rozhodnou k definitivnímu úderu… (borsalino)

(více)

Recenze (83)

emma53 

všechny recenze uživatele

Já si užívala už jenom tu báječnou slezinu známých herců ve svých nejlepších filmových letech. Ano, je to ztřeštěná komedie, ale má myšlenku a to se cení. Já tady viděla Dennera zase v trochu jiné, ale taky ne zrovna v záviděníhodné roli ministra i když je to pořád lepší, než v roli masového vraha žen a můžu s jistotou říct, že je to další můj nový objev na francouzském filmovém poli, kterého si musím trochu víc proklepnout. I tady hrál skvostně a byl na zabití :-) A mezi těmi ostatními vyzdvihnu ještě svého vždy roztomilého Michela Galabra, kterého můžu vidět v čemkoliv a kdykoliv, protože pokaždé vyloudí na mé tváři úsměv. Nevšední, netradiční, ale tak pravdivé jsou ty Krysy z temnot. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Příjemná nenáročná záležitost na klidné odpoledne či večer - Noiret je kouzelný, stejně tak jako samotný konec filmu (nebojte, neřeknu, jak to dopadne). Nejvíc mě točil Galabru jako policejní komisař, který chce mít hlavně svůj klid :) Depardieu hraje milého blbečka a ministr Charlese Dennera je dobrý magor :) Nejvíc jsem si užil tu první polovinu, jak ti lidi postupně mizeli a člověk teprve objevoval, cože to vlastně pod tou Paříží je schováno a všechny ty různé vchody a východy. Ano dnes už to nemá tu údernost a potřebovalo by to dost prostříhat a přetočit, ale ta hlavní myšlenka tam pořád je - snaha státu totálně zasahovat do veřejného prostoru bez jakékoli diskuse občanů. Neznáme to i teď? ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Autorovi knihy nejspíš vadila bující výstavba v Paříži a s tím spojený hluk a mnohá omezení. Takže vytvořil poměrně naivní satiru o střetu aktivního ministra rozvoje, se spolkem tradičně smýšlejících krys. Nevím, jak je napsaná kniha, ale ve filmu působili krysáci spíš jako sekta. Všechny postavy byly pojmuty jako karikatury a vše bylo přepálené. Což je v rámci žánru v pořádku, ale bez lehkosti a vtipu, je výsledkem spíš nepříliš zábavná fraška, než pořádná komedie. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Paríž sa masívne prebudováva. Nostalgia minulých čias ustupuje predstavám súčasných architektov. Všetko pod staviteľskou taktovkou ministra s vodcovskými sklonmi, ktorý nepripúšťa výnimku z jeho megalomanských staviteľských predstáv. Po úvodnom rozjazde nasleduje sympaticky pôsobiace upozornenie na potrebu vzdoru voči podobným šialeným plánom. Samotné spracovanie revolty už príliš humorné nie je, patrí k komediálnemu priemeru francúzskych filmov so sociálno-kritickým podtextom. Vtipné sú úvodné titulky a záver v znamení vytvorenia si súkromnej dočasnej autonómnej zóny ticha, pohody a hudby. Verejný priestor podzemnej revolty zabral mainstream, ako temer vždy. Tu má podobu stavebných mechanizmov, patriacich vládou dotovaným firmám. Pozn.: Obdobná situácia, ktorú neveselo predpovedá úvod filmu pre Paríž fakticky postihla Bratislavu v uplynulých desaťročiach. Množstvo technických a kultúrnych pamiatok bolo nenávratne zničených alebo necitlivo prerobených a tisícky stromov vyrúbaných. Zmizlo veľa zákutí tvoriacich génia loci (ducha miesta). Všetko v záujme vybudovania centier obchodu, administrácie a zábavy (hotely). Miesta kam môžu aj chudáci, či nižšie sociálne situovaní tak rapídne ubúdajú v prospech boháčov. Odpor je len slabučký a miestami zvláštne kompromisný (súhlas ochranárov s vyrúbaním stromov na nábreží Dunaja). ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Podmanivá záležitost, vtipná a okouzlující, od roztomilých titulků až po samotný závěr, skvělý. Zřejmě bych vůbec neměla problém přidat se ke Gaspardovi, neb on je prostě jeden z nejúžasnějších rebelů. Charles Denner fantastický a fanatický ministr betonu a železa, Michel Galabru má sbaleno na dovolenou, manželka s dětmi čeká v autě a on musí začít vyšetřování zmizelých turistů. No.. a Michel Serrault mě opět potěšil, tatínek-knihkupec-spisovatel hledající svou dceru, tomu se odolat nedá.. Krásné filmové pohlazení s úžasným dabingem (Miroslav Moravec, Martin Růžek, Petr Haničinec). ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Natočeno podle stejnojmenné knihy, kterou napsal Gaston Leroux. (Terva)

Reklama

Reklama