Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na zámek v podhůří Krkonoš přijíždí nový majitel Štěpán (J. Prachař) se snoubenkou krásnou komtesou Blankou (D. Morávková) a mladším bratrem Adamem (J. Nedbal). Cestou kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku Lidušku (L. Skleničková), Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. V horském městečku je ještě jeden nový příchozí, národopisec Jiráček (O. Sokol), který sbírá místní pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé ještě věří v Krakonoše. Díky Adamovi Liduška získá místo zahradnice na zámku, jenže také brzy zjistí, že Adam je beznadějně zamilovaný do Blanky. Sobecký a lakomý Štěpán se dozví od Jiráčka o nevídaných pokladech skrytých v krkonošských horách a je odhodlaný je získat, zvlášť, když Adam náhodou objeví vlašskou knihu, která pomocí tajných značek popisuje, jak se k nim dostat. Jenže rozluštit je nedokáže ani Jiráček. Po první neúspěšné výpravě se ukáže tajemný cizinec a nabídne Štěpánovi, že ho k pokladům dovede. Požaduje za to vlašskou knihu a největší drahý kámen, který najdou. Poklad skutečně objeví, ale Adam zapře drahokam, který vzal tajně kvůli Blance. Štěpán, který se nehodlá s nikým dělit, chce cizince připravit o život. Cizinec však v rozhodující chvíli odhalí svou pravou tvář. Je to Krakonoš! A strašný trest přijde vzápětí. Podaří se Lidušce zachránit Adama? Jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách kdysi odehrálo? A kdo je vlastně Krakonoš a jaké je jeho největší tajemství? (Česká televize)

(více)

Recenze (490)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ingrediencie by boli. Tie rozprávkové. Ale že budú spracované lacne ( koncesionárske poplatky zrejme nepomohli ), to je už vec druhá. Rozprávka, alebo skôr fantasy mýtus, kde sa nič dobrodružného nedeje ( teda ak nepočítate túlanie sa po lese ), kde mi herci prišli ako naturščici a kde triková technológia zaspala minimálne jednu dekádu. Kedy sa konečne za tie zbytočne utratené penízky natočí niečo, čo strčí do vrecka aj svetovú tvorbu? Niekedy sa to v týchto končinách vedelo. Ale teší ma jedno, že som vedel že to takto dopadne a nie som sklamaný. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Než jsem přesedlala na disneyovky, tak mezi moje oblíbené činnosti patřilo sledování televizních večerníčků (a díky listování v TV programu jsem se prý naučila ve čtyřech letech číst). Jakkoli zbožňuju všechno kreslené a animované, tím nejoblíbenějším večerníčkem pro mě byly Krkonošské pohádky. Z Krakonoše ztvárněného panem Peterkou jsem měla vždycky respekt, líbili se mi Anče s Kubou a taky hudba. Postavu Krakonoše si dnes málokdo představí v jiném pojetí, přesto se o to pokusili tvůrci nové vánoční pohádky České televize. A jak se jim to povedlo? Na úvod musím podotknout, že pohádka patří mezi moje nejoblíbenější žánry a každý nový český/slovenský příspěvek vyhlížím s napětím. Posledních pár let mě ale vánoční televizní novinky příliš neuchvátily (poslední čestnou výjimkou budiž DOBRÝ DEN). Krakonošovo tajemství rozhodně v některých ohledech vyčnívalo - zajímavým "neprinceznovským" námětem a vůbec odvahou ukázat Krakonoše jako osamělého muže toužícího po dívce, která by ho mohla milovat (a starat se o jeho domácnost). David Švehlík titulní roli zvládnul na výbornou, líbili se mi rovněž neokoukaní herci v dalších rolích (Jana Nedbala už mám rok v hledáčku). Děj ale bohužel plynul na 100 minut dost pomalu, a ačkoli kvituji, že příběh necílil primárně na nejmenší diváky, mohlo se do něj dostat trochu víc pohádkové atmosféry. Takže za mě výsledek: méně zapomenutelná vánoční pohádka než v předchozích letech, ale klasikou reprízovanou v hlavním vysílacím čase se asi nestane. ()

Reklama

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Rozprávka má byť poetická, magická, čarovná. A ja som v KT nenašiel nič z toho. Záporné postavy čisté karikatúry, Blanka a Štěpán, uziapané a hysterické. Scenárom, vedením režiséra, hercami? Ktovie. A kladné postavy tým pádom úplne potlačené a málo zaujimavé. Pritom Leona Skleničková je objav, Jan Nedbal prirodzený talent a David Švehlík chodiaca charizma. Ale KT pre mňa ostáva jednohubkou bez charizmy. Žiaľ. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Pohádka à la skanzen. Postavy jako by právě vyšly z barrandovské kostymérny, grading přehnaný do barevné nesnesitelnosti, která na sebe neustále strhává pozornost. Co mi vadí nejvíc, je problematické vykreslení vztahu mezi mužem a ženou – aneb když chceš získat ženu svého srdce, uvězni ji doma a vezmi ji veškerou svobodu. Když pohádka pro děti přebírá toxické, genderově stereotypní vzorce z českých mainstreamových romcomů, je to hodně špatně. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jen hrůzný dabing a některé postsynchrony pokazily tuhle jinak výjimečnou pohádku. KONEČNĚ se nikdo v českém filmu nepitvoří, postavy mluví přirozeně a má to atmosféru, patu a hlavu. Krásným příkladem budiž postava Maryškova, z níž tvůrci klidně mohli udělat stejného *** áka jako nedávno v jiném díle, ale jeho pošťák to s grimasami nepřehnal. Jestli lze věřit titulkům ze závěru filmu, dabované byly jen dvě postavy. Krakonošovo tajemství je tak dobré, že můžeme téměř litovat, že patří do pohádkového žánru, protože o něco drsnější Krakonoš by určitě bavil ještě víc. Sokol super, taky nedělá p**u jsk.obvykle a jeho předobrazem budiž řídící z Čtvrtkova Rumcajse. Prachařův Trautenberg se nádherně vrátil v jeho vnukovi, ale srovnávat není třeba, tohle je jiná pohádka. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (10)

  • Film měl největší sledovanost ze všech pohádek vysílaných 25. prosince za dobu měření televizní sledovanosti, tedy od roku 1997, a to 3,22 milionu diváků. Byly to téměř dvě třetiny všech lidí, kteří měli v daném čase zapnutou televizi. (Duoscop)

Reklama

Reklama