Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Mozaika je příběhem velké, na první pohled zcela vzorové rodiny, kterou otřese náhlý rozchod rodičů (Taťjana Medvecká a Karel Heřmánek). Ti se rozhodnou najít sami sebe, ovšem každý zvlášť. Ještě předtím ovšem musí najít nové a oddělené bydlení, a tak dočasně cestují po rodinách svých čtyř dětí. Oba hlavní protagonisté jsou učitelé v důchodu. Ona je duší svobodomyslná umělkyně a on zase mykolog s láskou k cestování. Nejdřív adoptovali jednoho syna, potom druhého. A když už to vypadalo, že je rodina kompletní, narodila se jim nečekaně dvojčata... Richard (David Máj) je nejstarší a adoptovaný syn. Je nejzodpovědnější, má úspěšnou autodílnu a s manželkou Bělou (Martha Issová) se marně pokoušejí o dítě. David (Marek Adamczyk) má kapelu a je tak trochu zastydlý rocker. Pracuje v bistru a bratrově autodílně a je notoricky nezodpovědný. Lucie (Kristýna Ryška) s ním má tři děti – patnáctiletou Anču (Sophie Šporclová), sedmiletého Tondu a tříletou Adélku – a pracuje jako kosmetička. Manželství jim skřípe a David není Lucce věrný. Oba jsou unavení životem a rodičovstvím, přičemž z nich samotných už jim moc nezbylo, a tak hledají cestu ven. Michal (Jan Nedbal) žije už tři roky s Vojtou (Tomáš Drápela) a společně se starají o velký statek. Navíc ještě pracuje na veterině. Chtěl by si Vojtu vzít, s čímž ale hned narazí. Společně pak bojují jak s předsudky svých rodin, tak s těmi vlastními. Poslední z rodiny je Madla (Eva Podzimková). Ta je s Michalem dvojče. Madla je nejpotrhlejší a nejméně usazená ze všech dětí rodiny Jirsových. Pracuje jako učitelka výtvarné výchovy na místní zušce. Roky chodí s Igorem, ale jejich vztah se nikam neposouvá. (Voyo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

vade_mecum 

všechny recenze uživatele

Asi až na dva díly, které pro mne byly natolik emotivně náročné, že jsem to musel přerušit tak na 3 dny, to bylo doslova pohlazení. Lidské, realistické, dramatické, dojemné, perfektně herecky obsazené, včetně vedlejších rolí, kdy tam žádná nebyla navíc. Kromě asi milionů cen, které by si to jako celek zasloužilo, mi učarovala Zuzana Mauréry - naprosto dokonalá herečka, která mi rozbila představu o jejím předurčení pro role tipu UČITELKA. A konečně po dlouhé době jsem bulel jako želva u něčeho hodnotného... Moc díky tvůrcům :-) ()

karelkilian odpad!

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem nedokoukal. Asi hlavně proto, že mi připomínal socialistické seriály z 80. let, kdy dlouhé záběry na Emu střídaly dlouhé záběry na sestru Inu a občas tam pronesl nějako moudro Chudík coby primář Sova. Kdyby Mozaiku sestříhali na čtvrtinu, tak by se to asi dalo. Ale v tomto formátu na to prostě nemám nervy ani trpělivost. ()

Reklama

wendy221 

všechny recenze uživatele

Tak to byl jiný druh zážitku! Velmi příjemně mě překvapilo, jak byl seriál pojat. Běžně bych čekala předvídatelné dialogy, otřepané scény a klišé. Ale Mozaika dokázala proniknout do lidské duše. Nejenže diváka provedla propletenými biologickými vztahy v rodině - poodkryla kus emocí starších lidí, lidí, kteří zažili minulý režim a každodenně bojují s vymoženostmi a spádem dnešní doby. Otevřela tabuizované téma se.uality lidí v předdůchodovém či důchodovém věku. Konečně zobrazila realitu komunikace mezi lidmi - zakoktávání, trapné ticho... To, co ve filmech či seriálech nebývá. Scény byly delší, víc lidské a pomáhaly pochopit pohled a charakter postav. Trošku rušilo to, že třeba skončil díl A a v dílu B byl děj o 3 měsíce později. Ale zase byly spády víc autentické - scény nepředváděly nějaké vytlačené drama, děj přinesl mnohé nečekané zvraty a šoky. Neobyčejný český seriál, který vyprávěl o obyčejných lidech, o tom, že řeší slevy, peníze, strach, trapasy... Každý to asi vnímal jinak, ale na mě seriál Mozaika dýchl moderním pojetím mnoha témat. Svěží přístup ke světu starších lidí, vztah dvou homosexuálů, rozvod po víc než 40 letech, neplodnost, dvojčata... Postupně odhalená tajemství byla skvělým hnacím motorem. Pár hluchých míst to mělo, ale možná si tvůrci udělali cestičku pro možnou druhou řadu. :) ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké obsazení, ale vzhledem ke stylu zpracování jsem do seriálu pomaleji pronikal. Možná to je účel, ale během hodinového dílu se vlastně skoro nic nestane, jen dlouhé scény, které ale nakonec ukazují více charakter jednotlivých postav. A v tom je kouzlo tohoto na dnešní poměry zvláštního seriálu. Nejdříve jsem si říkal, že sestříhání na polovinu by neuškodilo a ani by nebylo moc poznat, ale rozbilo by tohle postupné poznávání běžného života všech generací. A také gradování jednotlivých osudů v několika posledních dílech, které je obzvlášť silné. Asi to není pro každého, ale určitě stojí za pokus se na tento nenápadný výtvor podívat a dát mu šanci. 3+ ()

Galerie (783)

Reklama

Reklama