Reklama

Reklama

Zlatá labuť

(seriál)
  • Česko Obchodní dům (pracovní název)
Trailer
Česko, (2023–2024), 50 h 8 min (Minutáž: 50–60 min)

Hrají:

Marta Dancingerová, Adam Vacula, Petr Kostka, Daniela Kolářová, Petr Stach, Kristýna Ryška, Hana Kusnjerová, Simona Lewandowska, Mark Kristián Hochman (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(56)

Obsahy(1)

Báře Veselé (Marta Dancingerová) se smůla lepí na paty a je na útěku před spravedlností. Shodou okolností se tak trochu nedobrovolně stává prodavačkou oddělení módy v právě otevřeném obchodním domě Zlatá labuť. Ten je doslova dechberoucím palácem přepychu a novou moderní dominantou centra Prahy. Za jeho luxusními výlohami kráčí dějiny. Píše se totiž 15. března 1939 a okupační vojska překračují naši státní hranici. Kromě Bářiny linky budou diváci sledovat osudy jejích kolegyň, a to Evy Duškové (Beáta Kaňoková), která by se ráda stala slavnou herečkou a Aleny Zimové (Simona Lewandowská). Zlaté labuti vládne rodina Kučerů s nekompromisním otcem rodu Rudolfem (Petr Kostka), klidnou silou rodiny maminkou Boženou (Daniela Kolářová), dcerou a dvěma syny. Rudolfem mladším (Petr Stach), upoutaným po dětské obrně na invalidní vozík, a nejmladším Petrem (Adam Vacula), tak trochu problémovým rodinným rebelem. Do čela řízení rodinného klanu se ale dere především jejich sestra Irena (Kristýna Ryška), intrikánka a milovnice luxusu a moci, která žije v odcizeném vztahu se svým manželem Lukášem (Robert Mikluš). (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

kajas 

všechny recenze uživatele

Abych rozkoukala nějaký nový český seriál s potenciálem na více sérií, musí v něm být opravdu atraktivní lákadlo. Televize Nova začala v únoru vysílat projekt od tvůrců úspěšných seriálů Vyprávěj, První republika a Kukačky, a tím si Zlatá labuť získala moji pozornost. Romantické drama na pokračování z období protektorátu vypráví osudy zaměstnanců a majitelů luxusního obchodního domu, není tu tedy nouze o milostné pletky, politické i rodinné intriky, a i když se jedná prakticky pouze o ateliérový seriál, pomocí dobové hudby a krásných kostýmů zapůsobí na diváka skoro stejně jako výpravnější První republika. Oceňuji také neokoukané obsazení (až na Martu Dancingerovou, která se pravidelně objevovala také v Kukačkách) v čele s Kristýnou Ryškou, Simonou Lewandowskou a novým idolem mnoha žen a dívek Adamem Vaculou. Edit druhá řada: Druhá série je o poznání temnější s minimem pozitivních momentů, což je logické, protože se naplno rozpoutala válka, zaměstnanci Labutě se zapojují do odboje, řeší se i méně známé problémy tehdejší doby, jako je léčba homosexuality. Jsem upřímně zvědavá, jak se všechny zápletky uzavřou v závěrečné sérii. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z dobové kostýmní romantické novely televizní se v sérii druhé stává místy válečné drama přímo depresivní. Lepší prožitek ale velmi kazí současná řeč česká postav německých…a to přitom scénáristé si s vykreslením charakterů práci velkou dali. První série plná milostného tokání víceméně seznamuje diváka s prostředím moderního obchodního domu a lidí v něm, se mění v řadě druhé v tanec přímo nad propastí doby zlé válečné. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

I kdyz se de facto jedna pouze o interierovy serial, ocenuji, ze se tvurci pustili do historickeho tematu. To je na dnesnich komercnich stanicich snad unikat. Dejove to je vse prekombinovane na jeden obchodni dum v nejiste dobem, ale svym zpusobem me to bavilo. Hezke kostymy, zajimave herecke obsazeni. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý dobový kostýmní seriál z 2. světové války. Mimo jiné mě poslední dobou toto období hodně zajímá. A jako bonbonek navíc pěkné prostředí obchodního domu pojmenovaného Zlatá labuť inspirované skutečnou Bílou labutí. A po celkovém shlédnutí konstatuji že i plejáda skvěle hrajících herců, jak známých, tak i některých začínajících. Hodnocení 150 %. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je sice sympatické, že Nova vsadila na dobový seriál alá byl jednou jeden obchodní dům a díky partě, která stála za seriálem První republika (2014), se vlastně natočilo tak nějak jakési pokračování. Akorát je problém že nenavázali na S01, která měla dynamiku. nápad s krimi linkou a zasazení do nějaké historické doby, ale spíš na S03, která byla nudná, utahaná, pozérsky nepříjemná a už to nepředstíralo, že to je jen telenovela. To samé platí o tomto díle s Dancingerovou jako zlodějkou prodavačkou. Způsobem vyprávění nuda, důraz na prvky červené knihovny, které přebijí i ten solidní potenciál. Herecky tomu bezkonkurenčně kraluje Ryška ryšavá, jako chladnokrevná podnikatelka, ikdyž ta lesbická linka je takový laciný plácnutí rozčeřit hladinu vody v hlavním vysílacím čase. PS: Slovenský klon Dunaj je sice lacinější, ale aspoň si na nic nehraje ()

Galerie (1 570)

Zajímavosti (10)

  • Kostýmní výtvarnice Michaela Horáčková Hořejší měla rozsáhlou sbírku originálních oblečení a doplňků. Zpočátku nakupovala hlavně v Čechách a bližším okolí, ale později se zaměřila na Spojené státy, kde se dá získat spousta věcí z období mezi světovými válkami. (Olík)
  • Když Lukáš Mašek (Robert Mikluš) vyzve Grubera (Jaroslav Plesl) na střelecký souboj, Gruber se zprvu ušklíbne se slovy: „V jakém století si myslíte, že žijete?“ Nicméně střelecké či šermířské souboje byly zejména mezi šlechtou obvyklé až do 1. světové války. V některých zemích se praktikovaly až do poloviny 20. století. V německých studentských spolcích se až do 2. světové války často praktikovaly souboje s kordy, známé jako Mensura. Právě tyto souboje jsou důvodem často zjizvených tváří nacistů. Reakce německého generálporučíka Grubera, která naznačuje, že souboje jsou již historickou záležitostí, moc nedává smysl. (Meev)

Reklama

Reklama