Reklama

Reklama

Monstrum

(seriál)
Trailer 1
USA, (2022–2024), 14 h 53 min (Minutáž: 45–63 min)

Hrají:

Evan Peters, Richard Jenkins, Niecy Nash, Michael Learned, Molly Ringwald, Karen Malina White, Penelope Ann Miller, David Barrera, Shaun Brown (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Usvědčený zabiják Jeffrey Dahmer (Evan Peters) za víc než deset let zavraždil sedmnáct mladých kluků a mužů. Jak to, že tak dlouho dokázal unikat spravedlnosti? (Netflix)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (339)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem bez dechu hlavní herecký výkon (ne, nikoli sousedka, i když se Netflix opravdu snažil rozdmýchat nějakou tu rasovou ublíženost) a říkal si - jak jen jsi schopen se vžít do role, až tě pohltí, a přitom se jí nenechat osobně zničit? Žaludek mi nedával shlédnout to bez alespoň několikadenních pauz mezi díly. Zdatně přihrává i otec, pár zajímavých úplně vedlejších postav. Ostatní jsou karikatury zlého rasistického systému a nenávisti k menšinám a kapitalismu, obžaloby toxické cismaskulinní emeriky a vůbec obvyklé současné agitky zešílevších aktivistů nutících filmaře k těmto úlitbám. Za to první maximum, za to druhé znechucené fuj. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Po všech dílech zůstávám na 3* a fakt mě to nebavilo. Jeho případ znám a díky dokumentům i trochu víc, ale tohle byl za mně úplně zbytečnej seriál. Tohle si přímo říkalo o eRkovej přístup a natočit jak psychologický, tak brutální životopisnej horor. Hodně věcí si Murphy vycucal z prstů a přitom šlo o věci, který jsou pro případ absolutně nerelevantní. Co mě kurva zajímá, že celej barák kde Dahmer žil spí na chodbě? A takových věcí je tam hromada. 3* a.k.a 55% ()

Reklama

ancientone 

všechny recenze uživatele

Dahmer je jeden z tých audiovizuálnych počinov, pri ktorom máte pociť, že recenzie naň by mali písať klinickí psychológovia a nie filmoví publicisti. V rovine štýlua rozprávania ide o príjemnú spomienky na (nie tak dávne) netflixové série, ktoré vo vás ostali dlhšie ako týždeň (Narcos, Midnhunter). Výborná práca s napätím, dramaturgická precíznosť pri uchopovaní kľúčových scén a retrospektív je okamžite stiredaná kráčaním po tenkých ľadoch v oblasti psychologizácie hlavnej postavy, resp. vo vykresľovaní portrétu Dahmera a doby, v ktorej kontexte fungoval. Miestami sa zdá, akoby seriál s Dahmerom sympatizoval a vykresľuje ho ako útlocitného nesmelého introverta, ktorého proste likviduje jeho necitlivé a konzervatívne okolie. Týmto mostíkom sa dostávame aj k portrétu konzervatívnej, homofóbnej a rasistickej Ameriky 70. a 80. rokov. Seriál akoby Dahmera ospravedlňoval, miestami s ním takmer chápavo sympatizoval a zo všekého vinil vplyvy okolia. Škoda, že to netočil Rob Zombie. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh sériového vraha, který se nevyžívá v zabíjení obětí (když nad tím tak přemýšlím, tak vlastně nikdy přímo neuvidíme žádnou násilnou scénu), ale zaměřuje se především na osobnost Dahmera (především jeho sexualitu) a osudy lidí a rodin, kterým ublížil. Tahounem celého seriálu je Evan Peters, kterého jsem v první epizodě vůbec nepoznal. Do téhle role se doslov vžil. I když ke konci kvality seriálu poněkud slábnou, pořád jde po produkční stránce o skvěle natočené ztvárnění hrůzných událostí. Samotný Dahmer zemřel už v roce 1994, takže se nemohl podílet na tvorbě formou konzultací. Tvůrci tak museli vycházet z dochovaných záznamů. Po úspěchu tohohle seriálu bych se nedivil, kdyby Netflix přišel se ztvárněním životů dalších slavných sériových vrahů. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Famózní herecký výkon jednoho z nejbrutálnějších vrahů/kanibalů/nekrofilů, co kráčel po této zemi. Jednání divák pozoruje s absolutní nechutí a otočeným žaludkem. Seriál si hraje s časovou osou, aby zvýšil dynamiku, ale za mě úplně zbytečně. Jednu hvězdu strhávám za nevěrohodné zobrazeni Dahmera jako mumlajícího dementa, přitom reálně to byl manipulátor barvitě se vyjadřující s IQ 145. Trochu škoda, že ho takto dodrbali. Plus konec a jeho otočení na víru bylo způsobeno serotoninovou a noradrenalinovou terapií, ne prozřením. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (21)

  • Ve scéně, kdy rodiny obětí mluví k Jeffreymu Dahmerovi (Evan Peters) v soudní síni, jsou všichni stejně oblečeni, jako lidé ze skutečných záběrů z jeho soudu. (Takeshi666)
  • Glenda Cleveland (Niecy Nash) ve skutečnosti nebyla Jeffovou (Evan Peters) sousedkou, ani nebydlela ve stejné bytové jednotce. Ve skutečnosti bydlela v jednotce naproti. Její role v seriálu zastoupila Pamelu Bass, skutečnou Jeffovu sousedku, která bydlela naproti jeho bytu. (Takeshi666)
  • Seriálová Dahmerova (Evan Peters) sousedka Glenda Cleveland (Niecy Nash) ve skutečnosti žila ve vedlejším domě. Opravdovou sousedkou byla Pamela Bass a Vernell Bass. Bass byla první nájemnicí, které nabídl sendvič s lidským masem, což vrahem nikdy nebylo potvrzeno. Seriálová sousedka byla mixem obou žen. Cleveland, reálná sousedka z vedlejšího domu, byla hrdinkou, která si všimla vrahova podivného chování a jedné oběti. Tou byl laoský chlapec Konerak Sinthasomphone, který utekl, ale policie ho Dahmerovi vrátila poté, co je vrah ujistil, že se s partnerem jen pohádali. Dahmera nahlásila policii, která se případu dále nevěnovala a označili ji za šílenou. Mezitím zabil dalších pět obětí, tyto hrůzy zastavil až další utíkající chlapec, kterého si všimla policie. (dan4815)

Související novinky

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

30.03.2023

Kdybyste si měli tipnout nejsledovanější premiéru Netflixu v letošním roce a třetí nejlepší start v historii streamovací služby vůbec, pravděpodobně byste to neuhodli. Co víc, podobný úspěch nejspíš… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (více)

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

09.10.2022

Před necelými třemi týdny na největší streamovací službě vyšla nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera. Její titulní postava, pro niž se označení „zloduch“ zdá jako zcela nedostačující,… (více)

Reklama

Reklama