Reklama

Reklama

Padlé ženy

  • Irsko The Magdalene Sisters (více)
Trailer

Obsahy(1)

Írsko, 60-te roky minulého storočia. Dievčatá a ženy, ktoré viedli ľahký život, stali sa obeťami znásilnenia, alebo sú slobodnými matkami, odvádzajú do kláštora . Žiadna z nich však netuší, čo ju čaká za múrmi, kde si má odpykať trest. Tvrdá práca je asi to najmenšie zlo. Musia čeliť despotickému a ponižujúcemu zachádzaniu rádových sestier a najmä matky predstavenej, ktorá tvrdí, že robí všetko pre ich dobro a odvoláva sa na vôľu božiu. Režisér Peter Mullan pozbieral materiál na svoj film v ešte donedávna existujúcich Írskych polepšovniach a sám bol šokovaný z krutých výchovných praktík, o ktorých verejnosť nemala ani tušenia. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

PADDY 

všechny recenze uživatele

Tento film má pro mně obzvlášť velkou váhu, protože již šestým rokem žiju v Irsku a kdýž si uvědomím, že prádelny jako jsou v tomto filmu prakticky fungovaly ještě těsně par let před tím než sem do Irska poprvé přišel, tak mi chodí mráz po zádech. Je to drsný příděh tří dívek , které se staly ne vlastní vinou nepohodlné pro své křesťanskokatolické okolí a proti své vůli byly odvezeny a drženy v Prádelnách.Církevních pradelnách, kde jim nezbývalo nic jiného než podřídit se pravidlům a čekat. Skvělý scénař a režie, výborné herecké výkony a dojemná hudba.Skvělý film all together.Dávam *****. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborne natočený a odohraný film so silným námetom. Je neskutočné, že sa toto dialo ešte pred pár rokmi pod záštitou svetového náboženstva. A kto vie, možno sa niečo také, pod rovnakou zástavou, stále ešte aj deje. Film vo mne zanechal jeden neskutočne silný pocit - hnev. Hnev na toľkú absurdnú nespravodlivosť páchanú v mene kríža. Miesto lásky sa rozdáva iba trápenie. Tak to dopadá, keď si niekto uzurpuje právo na morálku a potom ho násilím presadzuje, ako keby na svete existovala iba jedna pravda - tá jeho. ()

Reklama

amirgal 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tenhle názorově černobílý snímek je ke svému účelu výborně natočen - výběrem tlumených studených odstínů barev, drastických detailů; "zmatená" a "stísněná" kamera - nízká hloubka ostrosti; emotivně šokuje nedovolí vám svobodně dýchat; mám dvě možnosti, jak se na film dívat - jako na hraný vysoce tendenční dokument, který a) dovedl do krajnosti obraz sexuální kulpabilizace žen, nebo jako na snímek, který b) poškodil obraz irské společnosti a katolické církve. Ale to je na velmi dlouhou debatu, která sem vlastně vůbec nepatří. V každém případě muselo dojít k závažnému selhání společnosti. P.S.: V naší sekularizované a téměř rovnoprávné vlasti (až na tu feminizaci chudoby a pár drobností), může film působit nadmíru kontroverzně - ale ... ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Dosti šokující a sirový snímek, který sice opakuje už dosti ohrané téma, ale velmi kvalitní zpracování, výborné herecké výkony a atmosféra naprosté beznaděje film dělají vysoce nadprůměrným. Akorát trochu skřípala psychická stránka hlavních představitelek, nepochopil jsem náhlé skoky ve vývoji jejich osobnosti. Postupem děje se mi hodně odcizily. Jinak nemám co jiného k namítnutí i když tento snímek nesrazí z trůnu pro mě vděčnější Requiem pro panenku. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Poměrně výživný snímek, který sice vůbec není dokonalý, ale rozhodně zaujme. Pár až příliš okatých "agitek" (mazlení se s penězi, posmívání ve sprchách,..) versus vcelku umné brnkání na divákovu trpělivost, se kterou musí vydržet bezmocně přihlížet zvěrstvům, která se kdysi nejspíš tu a tam vážně děla (mimochodem: Bernadette a její "netrpěla dost" styl přežívání v tom pekle je sympatický - jen mi k ní moc nesedělo, že by tam vydržela tak dlouho). Pokud se chce divák-masochista nervově odrovnat ještě více, doporučuji zhlédnout společně s tímto. (3,5*) ()

Galerie (22)

Zajímavosti (8)

  • Písničkářka Joni Mitchell později napsala píseň "The Magdalene Laundries", která se stala neoficiálním protestsongem pozůstalých z Magdalenských domovů. (Amplifier)
  • Sám režisér Peter Mullan si zahrál otce chovankyně Uny, která se pokusí utéci z prádelen. (Amplifier)
  • Otec Jany Noone (Bernardette) býval v mládí řidičem dodávky pro Galewayský Magdalenský domov svatého Michala. Byl skvělý zdroj dodatečných informací. (Amplifier)

Reklama

Reklama