Reklama

Reklama

Zkouška pilota Pirxe

  • Polsko Test pilota Pirxa (více)

Obsahy(1)

Na základě tajného vládního projektu je na kosmickou loď umístěn robot, který má prověřit chování a schopnosti lidí v krajních situacích. Velitel lodi Pirx musí řešit konflitky a podezření mezi posádkou, která o experimentu oficiálně neví, ale leccos si domýšlí. Konfliktní situace nakonec vyústí do stavu, kdy lodi a celé posádce hrozí zánik. Socialistická odpověď na sci-fi žánr zejména americké proveniece sbírá některé nápady z filmů ALIEN či STAR WARS, ačkoliv byla natočena na náměty povídky slavného polského sci-fi autora Stanislawa Lema. Klade však především důraz na morální vlastnosti postav, čímž se prostředí sci-fi poněkud vytrácí. (Robbi)

(více)

Recenze (44)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, slo to este za brutalnej normalizacie, asi aj preto, ze film ukazoval v tej jednej scene / nie moc doveryhodna, rezia posobila na mna rutinerskym dojmom/ v ktorej tvorcovia ukazovali ten zly, zly bakany prehnity Zapad. Potom Vesmirna cast ma nijak neuchvatila - uz davno neplati, ze som namako z kazdeho filmu, kde sa ukazuje vesmir s jeho nadherou. Tempo na urovni, dialogy ovsem nic moc a chcelo to viac kapitana Pirxa : 60 % ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Kdysi napětkrát v kině jedním dechem hltaný biják po pětatřiceti letech viděti – odcizení mezi tehdejším a dnešním já se zhroziti. (To jako že už si ne a ne vzpomenout, co mě na tom tenkrát tak fascinovalo, jestli roztěkaný děj, mlhavé poselství nebo odhalené vnady dívčiny na diskotéce. Jenom matně se mi vybavuje, že jsem tenkrát nacházel jakési významy i v grafických obrazcích na pozadí výhružného robotího vzkazu…) Po paměti nahozené **** snižuji na ***, a ta třetí zůstává čistě z piety za tím ach tak snadno uhranutelným klukem, který tenkrát bydlel v mé hlavě a s kterým už dnes nedokážu navázat spojení. ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Z filmu je cítit kvalitní předloha, zachována alespoň v dialozích, a i téma je velmi nosné. Škoda jen málo vynalézavé režie, jež se uvede dosti nezáživnou úvodní půlhodinou s dost nezvládnutou a přetaženou scénou s vražídícím náklaďákem a lá Duel, poté už je to jen lepší a dokonce se daří vytvářet napětí a šokující scény. Výprava a triky jsou skutečně dnes již předpotopní a výrazně ruší, především vedle vážné až filosofické zápletky provedení působí až znevažujícím dojmem. Dost mě pobavilo vykreslení kapitalistického světa s pochybnou diskotékou, hrozivými mrakodrapy doprovázenými dunivou hudbou a lá osudové bubny v Za volantem nepřítel, a hlavně rekonstrukce dobového Mcdonalds s šikmookou prodavačkou! Jako žánrová rarita film za to rozhodně stojí, ale i díky Lemově předloze rozhodně nejde jen o resuscitovanou vykopávku. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Bol raz jeden robot. ,,Do poslednej chvíle chcel nás zachrániť... a keď potom začal reagovať ako človek, teda prehral i s nami - s ľudmi." Podľa klasika poľskej literatúry sci-fi žánru, Stanisława Lema, vznikol aj svetoznámy československý film Ikarie XB1 (1963), ktorého podoba s týmto poľsko-sovietským snímkom je miestami veľká, paradoxne o 16 rokov starší film Jindřicha Poláka je vizuálne o mnoho prepracovanejší... Od dobrého sci-fi ale vedľa pridanej hodnoty vizuálnych efektov očakávam hlavne prepojenie s myšlienkou alebo aspoň fascinujúci príbeh. V Skúške pilota Pirxa ma zaujala dramatická línia s otázkou živého človeka verzus nenápadného umelého robota vyskytujúceho sa medzi ľuďmi. Z polonudnej konverzačky pripomínajúci skôr štúdiovú inscenáciu ma však definitívne "zobudil" až záverečný zvrat s netradičným vyvrcholením v podobe súdneho procesu. Plus pekný úvod a záver v zasneženej krajine s dialógmi dvoch horolezcov o človeku a hviezdach; 65% (Challenge Tour 2018: 30 dní so svetovou kinematografiou) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nebráním se připomenutí legendární Ikarie XB 1. Ta má sice o několik tříd lepší atmosféru, Lemova povídka ale konkuruje zajímavými motivy. Dost mi vyhovovaly posuny děje způsobené rychlými střihy, dlouho jsme se nikde nezdržovali, tvůrci odvyprávěli co potřebovali a posunuli děj. Poněkud násilný byl až skok k soudu, tam ale šlo už o pointu celého příběhu. Umím si představit, že místo několika minut by se vysvětlování akce připravené a promyšlené kapitánem Pirxem dalo natáhnout o hodně. Tím by se zvýšila dramatičnost (která ve filmu po čertech chybí) ale natáhla stopáž, takže nakonec dobré, jak to je. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (6)

  • Film vznikl ve spolupráci s estonským Tallinfilmem a Dovženkovým studiem v Kyjevě, kde vznikaly trikové a kombinované scény. (Hans.)
  • Záběry crash testů během projevu pracovníka OSN jsou převzaty od automobilky Mercedes, můžeme zde rozpoznat typy 190, 220 a 220 Coupé SS. (Robbi)
  • Letoun Pan Am, odvážející na začátku filmu umělého člověka, je Boeing 707. Jeho označení „Clipper Queen of the Sky“ měl o něco později jiný stroj americké společnosti Airbus A 310, který aerolinky provozovaly v letech 1980–1984, poté byl prodán společnosti Delta. (Robbi)

Reklama

Reklama