Reklama

Reklama

Plavkyně

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Dvě sestry to z válkou zničené Sýrie dotáhnou až na olympijské hry v Riu v roce 2016 a na téhle riskantní cestě prokážou pevné odhodlání i skvělou plaveckou techniku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (35)

silentname 

všechny recenze uživatele

S "The Swimmers" v podstate nemám žiadny zásadnejší problém. Ako film to funguje, má to dobrú hlavnú myšlienku, a silný príbeh dvoch sestier. Možno by som len povedal, že oproti iným filmom, ktoré sa venujú podobným životným príbehom mi prišiel tento miestami trošku všednejší. Nemal som pocit, že sa snažil nejako extrémne tlačiť na emócie, alebo do toho dávať nejaké momentky, ktoré by chceli umocňovať drámu a robiť z toho nejaké teatrálne divadlo alebo niečo podobné. Nie je to ten film, ktorý by niektorí označili, že je to vyslovene pre "slniečkarov" alebo niečo podobné. Skôr sa snaží povedať veci trošku otvorenejšie a netlačiť na pílu. Čo ja ako divák prijímam, lebo mi to dáva možnosť vidieť príbeh ako taký. A napriek tomu, že podľa všetkého je to celé upravené trošku pre film alebo sú tu aj konfliktnejšie scénky, ktoré pôsobia vyslovene filmovo, v jadre podľa mňa film vypálil veľmi príjemne. Možno by mi nevadli niekoľko silnejších momentov, ale v jadre nemám moc čo vytýkať. Okrem toho, že ma to nezasiahlo tak ako to možno film chcel. Hodnotenie: B+ ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Obecně jsem v minulosti nepovažoval všeobecnou vítací politiku Angely Merkel za správnou, nicméně v případě uprchlíků ze Sýrie nenamítám a o příběhu The Swimmers mohu jen říci, že jsem jim držel palce a bál se s nimi. Citlivě udělaný "malý" film, který se sice věnuje plavání méně, než by člověk z názvu čekal, ale funguje a je podle skutečného příběhu. ■ Yusra Mardini na olympiádě v Riu porazila čtyři soupeřky, čímž dokázala, že si účast zaslouží. ()

Reklama

Garson 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem snímek převážně o plavání a dostal jsem film zobrazující uprchlickou krizi od útěku ze Sýrie až po příjezd do Německa.Dvě hlavní "hvězdy" tohoto filmu sestry Yusra a starší Sarah se rozhodnou utéct z nebezpečné Sýrie a nějak se dostat k plaveckému týmu do Německa a pak soutěžit na olympiádě.Krásný to sen,ale docela náročné ho uskutečnit.Sestry musí ještě s několika uprchlíky zvládnout náročnou cestu,která prokáže jejich obrovskou statečnost a cílevědomost.Nebudu to komentovat politicky,ale pouze svým filmovým dojmem.Miluju tyhle filmy s výraznou kulturní odlišností,protože z nich přímo tryská ta bezprostřednost,ať z tohoto filmu Plavkyně(2022) nebo i z kulturně podobných jako byly třeba Traitors(2013) nebo Kočičky(2020).Žádná vata,ale prostě příběh podle skutečné události,který bez problému upoutá mou pozornost.Je tu mnoho scén,které bych nechtěl zažít jako třeba dočasně nefunkční motor na přetíženém člunu uprostřed Egejského moře nebo nelegální překročení hranic.Ne díky,tyto zážitky rád přenechám Syřanům,Eritrejcům a dalším naplaveninám. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Úžasný skutočný príbeh sestier Mardiniových, ktoré po začiatku vojny v Sýrii ušli za lepším životom do Európy, kde si chceli splniť svoje športové i ľudské sny. Už samotný námet znie pozoruhodne, a musím uznať, že spracovanie tohto príbehu bolo skutočne vydarené. Určite tam bola pridaná aj značná dávka dramatizácie, ale kostra príbehu bola naozaj taká ako bola vo filme. Tá cesta utečencov je až brutálne strastiplná, až mi je ľúto, keď sa k utečencom následne ľudia správajú ako k nejakým menejcenným tvorom (aj keď, samozrejme, nájdu sa aj takí, čo dokážu európsku pohostinnosť zneužiť a len vyciciavajú sociálny systém). Každopádne, tento príbeh je veľmi pekný a natočený kvalitne, takže chválim = 4* ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nevím komu je tahle promigrační agitka určena, ale evropanům asi úplně ne, když jsou tady z velké části prezentováni jako ti špatní. Je nesporné, že většina těch lidí se dalo do pohybu kvůli neútěšné situaci, za kterou nemohou, ale ta jejich úporná vidina přisátí se na německý sociální cecík je znepokojující. Mohou se ohánět hrdostí a vším možným, ale stejně to nakonec dopadne, tak jak musí... Z filmařského pohledu je to pak jen rutinní sociální drama s podprůměrnými herci. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se ve Velké Británii, Belgii a Turecku. Film se měl natáčet v roce 2020, kvůli pandemii covid-19 bylo natáčení 5 dní před plánovaným začátkem zrušeno a obnoveno až v dubnu 2021. (Zix.)
  • Yusra Mardini si zahrála ve filmu samu sebe, když pomohla natočit některé plavecké scény. Našla si čas, přestože současně trénovala na olympiádu v Tokiu. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama