Reklama

Reklama

V oblasti severního Texasu před 35 000 lety v hluboké jeskyni pod sněhem stihla dva muže podivná smrt… V současné době se na místě dávného sněhu a ledu rozkládá vyprahlá krajina. Malý Steve spadne při hře s kamarády do hluboké jámy, kde se brzy stane obětí podivné hmoty, která mu vstoupí do těla. Chlapci se rozprchnou, ale přesto přivolají hasiče. Dva z nich se spustí do jámy a zmizí. V té chvíli přijíždějí muži v bílých kombinézách a z jámy vynášejí oběti. Nikdo neví, kdo muži jsou a co se vlastně stalo… Zvláštní agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová už před nějakým časem uzavřeli Akta X. Stále však spolu pracují, přestože se zdá, že by je jejich nadřízení nejraději viděli rozdělené. Právě se účastní hledání bomby, která měla být uložena ve federální budově FBI. Nic se však nenajde. Mulder a Scullyová přejdou do vedlejší budovy a Mulder jde k automatu pro něco k pití. A právě tam objeví amatérsky vyrobenou bombu. Budova je vyklizena a bombu přichází zneškodnit agent Darius Michaud. Jak se ale brzy ukáže, ani se o to nepokusí. Ve stanovený čas bomba vybuchne a pohřbí nejen Michauda, ale i dva hasiče a neznámého chlapce… Tajemný výbuch nedá agentům spát. Muldera v baru brzy vyhledá jistý lékař, gynekolog Erwin Kurzweil, který mu vypráví podivnou věc. Těla hasičů a chlapce, nalezená na místě výbuchu, byla již mrtvá. Kdosi se jich potřeboval zbavit a celý výbuch byl jen zosnován. Disciplinovaný agent Michaud obětoval život… Mulder a Scullyová začínají pátrat. Když ve státě Maryland tajně prohlédnou mrtvolu jednoho z hasičů, zjistí Scullyová, že tělo má podivnou konzistenci, tkáň byla napadena pravděpodobně neznámým virem. I v úlomcích kostí z místa neštěstí v Dallasu najde Scullyová stopy po stejném viru. Dalším pátráním, s nasazením života a vlastního zdraví, zjistí agenti, že jako nosič viru byl používán geneticky upravený pyl, který roznášely včely… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (344)

kinej 

všechny recenze uživatele

Film navazuje na ucházející pátou sérii a je navázán sérií šestou, kterou mnoho fandů považuje za tu nejelpší. Film sám o sobě je dobrý, i když se nemůže srovnávat s úžasnou první a zejména druhou sérií. Oproti těm je ve filmu více akce na úkor atmosféry a více pompéznosti na úkor originality. Závěr filmu je pak i přesto svou velkolepostí skvělý, už jen proto, že si seriál po mnoha na speciální efekty sporých epizodách, nějaké ty velké scény přeci jen zasloužil. Tvůrci se chtěli divákům zavděčit a tak si to nejžádanější nechali pro film. Scéna kdy se Mulder a Scullyová téměř políbí je sice nejslabším místem možná celé série, ale po přesto je však film důstojným vrcholem fenoménu X Files. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Akty X" (The X-Files) je americký sci-fi mysteriózny seriál, ktorého prvá, úvodná, pilotná epizóda mala premiéru desiateho septembra roku 1993. Vďaka obrovskému diváckemu úspechu bolo vyprodukovaných mnoho ďalších serií. Stal sa z toho doslova fenomém. V roku 1998 sa na plátnach kín objavil aj prvý celovečerný snímok "Akty X - Film". Agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová sa v ňom pokúsili objasniť pôvod geneticky upraveného mimozemského vírusu. Snímok režíroval Rob Bowman, ktorý odviedol vysoko profesionálnu prácu. Rozpočet bol štedrý, scenár kvalitný, filmové triky prvotriedne a David Duchovny a Gillian Andersonová herecky excelovali. Bol to kino hit, ktorý potešil všetkých fanúšikov tohto originálneho, kultového televízneho seriálu. Výborný sci-fi thriller. **** ()

Reklama

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Seriál Akta X jsem nikdy nesledovala. V době, kdy ho začali vysílat v televizi, ho dávali moc pozdě na to, aby mi rodiče dovolili na něj koukat. Jednou jsem jeden díl viděla (myslím že na švp:) a vzpomínám si, že jsem se dost bála, takže tím to pro mě skončilo. Vrátila jsem se k němu o pár let později. Jelikož je můj přítel velký fanda, usoudil, že spolu musíme nějaké díly skouknout. Viděli jsme asi prvních pět dílů první série a tím to pro mě zase skončilo (doteď mám zbytek série nedokoukaný na disku). Po nějaké době, opět, můj přítel rozhodl, že musím vidět jejich první celovečerák. Tolik tedy k historii a mému vztahu k tomuto seriálu. Každopádně, film byl pro mě stělesněním nudy a 120 minut se pěkně vyvářel ve vlastní šťávě plné splácanin. Svižnější tempo seriálových dílů dodává příběhům tajemnou atmosféru a díly pak vypadaj, že maj i nějakou myšlenku :) ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Mimozemský vírus, ktorý je spojením toho najlepšieho z votrelca a cloverfielda, konšpiračné teórie, ktoré siahajú do najvyšších vládnych orgánov, kukuričné pole, nie tak vzdialené od toho v znameniach, mierna dávka akcie ako v každej správnej americkej kriminálke a k tomu všetkému dve sympatické postavy, ktoré fungovali na televíznych obrazovkách ako niečo nadpozemsky dokonalé. Mulder a Scullyová. Seriálom som nedotknutý, ale mýtus Aktou – X poznám. A je veľmi vtipné sledovať, že to s čím skutočne pracuje tento film je už spomínaný mýtus. Nebyť toho, že tieto postavy FBI agentov pre výskum paranormálnej aktivity sú celosvetovo známe, bol by tento film len obyčajným výplachom, z celkom slušným nápadom, ktorý spoľahlivo vykráda všetko vôkol, dokonca aj svoj vlastný seriál, deň nezávislosti nevynímajúc, a pozerali by sme sa vďaka rutinnému spracovaniu pod taktovkou pána režiséra Bowmana na nemastný, neslaný príbeh.. Lenže kult tohto seriálu je taký mocný, že vás to okamžite vtiahne do sveta a nepustí dokým sa neobjavia záverečné titulky. Film narába umne s akciou a jej prezentovaním, rovnako aj spôsob akým pracuje z postavami. Jednoducho je stále na čo pozerať a nestráca to nič zo svojej atraktívnosti. Dokonca ma to naladilo na to aby som si pozrel seriál. A to považujem za výrazné plus. V rámci samostatného žánru – slušné. V rámci kultu – skoro dokonalé. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Co si budem nalhávat ... tohle byla vysokorozpočtová komedie. Protože, co funguje na ploše 40 minut, ještě nemusí fungovat ve dvouhodinovém rádoby akcí napěchovaném dobrodružství. Inu triky jsou ucházející, dějově je film značně překombinovaný, no a herecky hm hm - no sluší jim to spolu, zajisté, ale toť vše ... Navíc, jednu scénu bych opravdu vystřihla , protože v kontextu seriálu má degradující tendence (Hádejte jakou, moc přemýšlení to nedá), je totiž tak moc šroubovaná (rozuměj trapná). 60%. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • Scéna, kdy Mulder a Scullyová běží přes pole a pronásledují je helikoptéry, je odkazem na film Na sever severozápadní linkou. V obou filmech navíc hraje Martin Landau. (novoten)
  • Krycí jméno filmu při dopravě do kin bylo: "Nuts and Bolts." (cariada)
  • Závěrečná scéna se natáčela na stejném místě, kde se v Star Wars: Epizodě IV a Star Wars: Epizodě VI natáčely scény z Tatooine. (Karlos80)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama