Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (138)

adams89 

všechny recenze uživatele

Konspirační epizodka z druhé světové války o plánu unesení Winstona Churchilla do Německa. Přiznám se, že jsem náckům i fandil. Ale to jen díky sympatické postavě plukovníka Steinera v podání Michaela Cainea. Byl by to průměrný válečný film, jakých byla natočena celá řada, ale početná enkláva kvalitních herců dělá svoje. Navíc Donald Pleasence coby Heinrich Himmler mě rozhodně pobavil. ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

Hrozně rozpolcené. Politickým náhledem ukotvené někdy v 60. letech (co není rudé, je dobré), filmařsky zase nesmírně moderní řemeslo, jakým se pyšnili jen ty nejlepší akčňáky let osmdesátých. Hvězdné obsazení zase podtrhují bizarní castingové volby (vyhublý Sutherland jako suverén numero uno, jemný Pleasence si střihl Himmlera). Hudba vybrnkává cosi mezi Morriconem a pochodovým Williamsem. Celkové dojmy ale míří rozhodně k plusu. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilý válečný snímek, ze začátku to vypadalo na pohodovou dobrodružnou jízdu, jenže finále diváka nenechá na pochybách, že sleduje válečné běsnění... Zajímavý je úhel pohledu, který poskytuje, je víc o cti, o povinnosti, o zdravém rozumu i vlastním úsudku, o tom, že i ve válce lze najít čestné muže... Herecký trojlístek Michael Caine- Donald Sutherland- Robert Duvall úžasný, ostatně všichni herci byli příjemní a uvěřitelní, až na toho plukovníka (Larry Hagman), to se nějak vymklo kontrole.. V každém případě pozoruhodná věcička.. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další fiktivní snímek z prostředí 2. světové války, tentokrát od Johna Sturgese. Dost tomu přidává skvělý výkon Michaela Cainea. Je nezvyk ho vidět ve filmu tak mladého. Co se může pokazit během pokusu o únos Winstona Churchila? No docela dost věcí. Film má svižné tempo, ani chvíli jsem se nenudil. Závěrečná akce s dobýváním kostela je taky super. I vedlejší postavy filmu dost pomáhají. Jejich osudy nám nejsou lhostejné. Určitě dost povedený snímek. "Nikdy jste neuposlechl můj rozkaz." ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Anglický smysl pro humor v plné kráse. 1) Ze skutečností jen lehoučce šmrncnutého filmu čiší čistě anglický duch a tvůrci se to ani nesnaží nijak zamaskovat. Němci jsou šaramantní protivníci, někteří z nich dokonce s výrazným smyslem pro čest a poctivost a hlavně pro humor (!). Navíc je německý plukovník Steiner hlavní postavou filmu a je zobrazen se značnou dávkou sympatií. Žádná zavilá nenávist, je to jakési sportovní utkání, v němž ti lepší vítězí. Jak britské..._____ 2) Film, zvláště zpočátku, působí velmi nezvykle až hloupě absurdně. Když pak dojde na akci, trochu se to zlepší, ale celkový pocit nepatřičnosti mě po celou dobu neopustil. Ovšem je to stále lepší a lepší a konec, byť je zroben ve stejně naivním duchu, mě docela uspokojil._____ 3) Zaujal mě vysoce charismatický 41letý Donald Sutherland (strážce blat, irský odbojář Devlin) a fešný 25letý Treat Williams (americký kapitán Clark)._____ 4) Jak motivovat vojáky do boje názorně předvádí plukovník Pitts: Where you from, son? Omaha, sir. By this time next year pigeons are going to be crapping on statues of you across the whole damn state of Nebraska. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Roli Liama Devlina (Donald Sutherland) měl původně hrát Richard Harris. (ČSFD)
  • Kvůli přípravě na roli strávil herec Treat Williams týden s americkou jednotkou Rangers. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama