Reklama

Reklama

Obsahy(1)

57 let po tvrdé zkoušce s mimozemským tvorem je Ellen Ripleyová v hyperspánku zachráněna dálkovým záchranným týmem. Dojde dokonce k vyšetřování, při kterém ji chtějí obvinit ze zničení tvora, o kterého vysoce postavení vojenští pohlaváři stáli. Nakonec je osvobozena, je jí ale nabídnuta účast na jiné výpravě: na planetě, odkud vetřelec pocházel, mezitím vznikla kolonie s lidskými obyvateli. Ti se nyní odmlčeli a chystá se mise složená z vojáků námořní pěchoty, kteří mají na planetu sestoupit a vyšetřit, co se tam stalo. Ripleyová se svými znalostmi nebezpečného tvora by se v ní uplatnila. Ta se rozhodne takto skončit s nočními můrami a nepříjemnými vzpomínkami na monstrum – vetřelce a s nabídkou souhlasí. Znovu se tedy ocitá na nehostinné planetě, kde nacházejí kolonii opuštěnou. Jediný, koho najdou, je malá vystrašená holčička. Brzy zjistí, že všichni obyvatelé se stali oběťmi vetřelce – ne však jednoho. Vetřelci se poněkud rozmnožili a planeta je jimi zcela obsazena… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 592)

monolog 

všechny recenze uživatele

To jste věděli, jak je ve filmu ten vtip o ilegálním vetřelci (anglicky je to vlastně ilegální přistěhovalec), tak to je podle pravdy? Představitelka Vasquezové totiž přišla na konkurz na podpatcích, s dlouhým hárem a v červených sexy šatech, protože si myslela, že je to něco o ilegálních přistěhovalcích z Mexika. A i přesto tu roli dostala. Vetřelci jsou výtečnou melanží SF, napětí a akce, to všechno podpořeno sympatickými herci a dobrými výkony. Nejvíc mě asi dostalo, že tvůrci měli celkem šest vetřelčích převleků, i když to díky střihu vypadá, jako by jich byly stovky. Film je to výtečnej, miloval jsem ho jako dítě a miluju ho i teď. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

James Cameron a jeho varianta Vetřelce. Jak už jsem mnohokrát napsal, obdivuji celou ságu o vetřelci především díky různému přístupu tvůrců, kteří si sami látku využili podle sebe a docílili tak rozdílných filmových zážitků. Tento film od Camerona je akční peckou, která se nebojí atmosférou a dějem konkurovat i dnešní produkci (popravdě ji většinou silně překonává). Příjemně potěší i casting. Přesto film má mnoho silných elementů, jako tempo, atmosféru, akci a vše okolo. Jde o skvěle zvládnutý film ve všech detailech. Pro mě osobně asi nejzajímavější a z časového hlediska nejzábavnější film z celé ságy. O velkém finále a scéně ve výtahu ala klasické akční filmy "vezmu si vše a všechny vykosím" ani nemluvě. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Opravdu dobrý akční film, dokonce jeden z nejlepších. Řemeslně perfektní práce, ale oproti původnímu Vetřelci už je to prostě až příliš uniformní a předvídatelné. Cameron je bezesporu skvělý fachman, ale Vetřelci se velice rychle okoukají. Přesto jsou některé nápady nezapomenutelné (například kamery v přilbách vojáků). Vysoký nadstandart v žánru. A po shlédnutí SE nemůžu než přidat další hvězdu, vynikající atmosféru zaručují jak ty přidané dovětky (např. hluboký vztah Newt a Ripleyové je mnohem logičtější), tak vynikající THX balení... Užil jsem si tu atmosféru skoro stejně intenzivně jako tenkrát poprvé. :o) Lehká předvídatelnost zůstala... u té uniformity už si tak jistý nejsem. Samozřejmě z filmařského hlediska nedosáhl Cameron Scottova vizionářství, ale nelze přehlížet fakt, jak jeho vize předurčily podobu sci-fi nejen ve filmu. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jak mi byli nafoukaní mariňáci, co se pořád naváželi do mého miláčka Ripleyové, nejdřív protivní, pak jsem si jejich charaktery, dokonce i ty vyděšené a zbabělé, zamilovala - od Vasquezové (a jejího "konečného" řešení), přes Hudsona ("jestli jste nesledovali poslední Události, dostali jsme pěkně na prdel") až po Bishopa i holčičku, která přežila i když "neměla žádné zbraně a žádný výcvik". Jiné než Vetřelec, ale opět (a opět a opět) slastně napínavé a naprosto perfektní. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: James Cameron / Príbeh: J.C, David Giler, Walter Hill | Hudba: James Horner | Produkcia: Gale Anne Hurd, Gordon Carroll, David Giler, Walter Hill | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Brandywine Productions, SLM Productions Group | Rozpočet: 18,5 miliónov $ | Tržby: 131,060,248 $ || Trhák z vizionárkej dieľne Camerona. Jeho typické črty dizajnerského zásahu do filmu sú nepopierateľné. Hororové prvky fungujú dobre, no navodenie sci-fi atmosféry je silnejšiou stránkou jeho rannej tvorby - rovnako, ako aj dnes. ()

Galerie (128)

Zajímavosti (206)

  • Když Hicks (Michael Biehn) prchá před havarující lodí, spadne z ramene lampa. Vzápětí ji Hicks opět má, aniž by ji kdy zvedl a znovu připevnil. (Jan.Kanak)
  • Mezi nejzjevnější vliv války ve Vietnamu patří ve filmu způsob, jakým jsou prezentováni Koloniální Mariňáci: technologicky nadřazená síla, která ovšem v nepřátelském cizím prostředí narazí – jejich výcvik a technologie nejsou uzpůsobeny pro místo a styl boje, což lze považovat za analogii k neschopnosti americké špičkové palebné síly porazit neviditelného nepřítele ve Vietnamu. Američané měli hodně palebné síly a velmi malé povědomí o nepříteli, což je kombinace, která nemůže dobře fungovat. Ve filmu jsou Mariňáci najímáni k ochraně obchodních zájmů Weyland-Yutani Corporation, což odpovídá názoru, že zájmy společností, které sídlily v Jižním Vietnamu, byly hlavním důvodem, proč tam byly vyslány americké jednotky. Vietnamskou válkou byl ovlivněn i postoj Mariňáků: jsou zobrazováni jako domýšliví a jsou si nevyhnutelně jistí svým vítězstvím před misí, ale když se něco pokazí a ocitnou se před nepřítelem, který je sice technologicky méně vyspělý, ale mnohem odhodlanější, výsledek nemusí být takový, jaký očekávají. (Jan.Kanak)
  • Komiks, který byl uveden po filmu a navazoval na filmový děj, vyšel ve zkrácené podobě v časopisu ABC v ročníku 37 a 38 v letech 1992-1994. Čtenáře příliš nezaujal a redakce ho musela předčasně ukončit. (Robbi)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Avataří sága bude mít 5 dílů

Avataří sága bude mít 5 dílů

14.04.2016

Pamatujete si, jak se v roce 2012 vyklubaly ze dvou sequelů Avatara tři? James Cameron tehdy zvednul nejedno divácké obočí, no a teď se mu to povedlo znovu. Jeho vystoupení na CinemaConu totiž… (více)

O čem měl být pátý Vetřelec?

O čem měl být pátý Vetřelec?

30.11.2015

U 20th Century Fox nedávno zrušili dva velké filmy. Nejdřív se škrtly plány na Fantastickou čtyřku 2, protože jednička bolestivě neuspěla, a záhy jsme přišli o pátého Vetřelce. Ten je údajně jen… (více)

Reklama

Reklama