Reklama

Reklama

Pán velryb

  • Nový Zéland Whale Rider (více)
Trailer
Drama / Rodinný
Nový Zéland / Německo, 2002, 105 min

Obsahy(1)

Je to priam neuveriteľné a mnohí hovoria o malom filmovom zázraku. Magický filmový príbeh so skromným rozpočtom sa pevne usadil v prvej desiatke doteraz najnavštevovanejších filmov tohto roku a hoci od jeho premiéry už uplynulo niekoľko týždňov, distribútori neustále zvyšujú počet kópií v amerických kinách. Dojímavý príbeh o priateľstve 10-ročného dievčatka a stáda veľrýb mnohí považujú za najväčšie filmové prekvapenie tohto roka. Ale tí, ktorí sledovali vznik tohto filmu, tvrdia, že o jeho úspechu boli presvedčení už od začiatku. Za dobrodružným príbehom, ktorý renomovaný časopis Variety nazval "magickým príbehom, ktorý dojme každého diváka bez rozdielu veku", stojí totiž Tim Sanders, skúsený producent fantasy trilógie Pán prsteňov.

Ústrednou postavou príbehu je Koro a jeho vnučka Pai. Koro mal odjakživa v malej komunite domorodých obyvateľov na Novom Zélande veľkú úctu a vážnosť. Narodil sa totiž s magickou schopnosťou rozumieť veľrybám. Ostrovania ho považujú za svojho najvýznamnejšieho obyvateľa, pretože práve s ním (a jeho schopnosťou) spájajú svoju identitu. Nadišiel však čas, aby Koro odovzdal svoje umenie a schopnosti mladšiemu nástupcovi. Prichádzajú mladí muži z celého ostrova, aby podstúpili skúšky, ktoré majú preveriť ich schopnosť načúvať veľrybám. Z nich má vzísť nový pán veľrýb... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::::::::: WOW !! Na tehle film jsem se podíval díky Roverovi, jelilož ho má v TOP 10. Říkal jsem si: Pán velryb ?? Co to je ?? Zase nějaká blbost, dokument o velrybách nebo něco na zbůsob naivního, ale celkem hezkého Zachrňte Williho ?? Pak jsem na to zapoměl. Asi o měsíc později jsem si zašel, jen tak, do Bontolandu a co tam nevidím: Pán velryb ! Říkal jsem si: Sakra, mám to koupit nebo ne ? Třebo to bude dobrý film. Film stál 100 Kč,-, takže nakonec u mne díky ceně vyhrála ta kladná odpověď. ,-) Ale něco vám teď řeknu: I kdyby film stál 400-,Kč, stála by ta koupě pořád za to ! U filmu jsem měl velmi zajímavé pocity, bylo mi moc holčičky líto, že jí nemá děda rád a strašně lituje, že se mu nenarodil vnuk, atd...... na konci mě až mrazilo v zádech, hlavně díky hudbě, která byla opravdu super ! Moc krásně natočeno. Niki je talent. Asi si seženu všechny její filmy. Geniální ! Moc krásný film, nádherná hudba a přenádherná a talentovaná Keisha Castle-Hughes ! :::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Po počátečním pomalém tempu a zafixování si všech zvláštních jmen, které ke komu patří, jsem se nakonec chytla a byla jsem vtažena do maorské kultury s jejími tradicemi a rituály. Příběh o desetileté dívce jménem Pajkija Apirana, která tolik toužila po uznání svého dědečka Kora, který chtěl předat následnictví Pána velryb vnukovi, ale v žádném případě vnučce Paj. Příběh o lásce, vytrvalosti, ale také o pokoře v nádherné novozélandské krajině je dojemný a silně emotivní zážitek. Keisha byla vynikající a hudba o kterou se postarala Lisa Gerard byla moc příjemně poslouchatelná. Zkrátka nadprůměrný filmový počin ()

Reklama

ZIASystems 

všechny recenze uživatele

Ano, tenhle film je opravdu magický. Spíše než "príbeh o priateľstve 10-ročného dievčatka a stáda veľrýb" vypráví příbeh o umírajících tradicích a o zklamání, ale i o víře, lásce, naději, blabla viz. každá druhá recenze na jakýkoliv film. Nenechte se odradit mým komentářem, tenhle smutný a zároveň i laskavě úsměvný film musíte vidět P.S. Co se filmové hudby týče, dělala ji Lisa Gerard (která spolupracovala třeba na Gladiatorovi) a ve filmu zní nádherně jako zpěv velryb. Na CD zní méně nádherně jen jako zpěv velryb :) ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Skutečně jedinečný zážitek, který snad nenechá nikoho chladným. Opravdu klidný film, který nemá jediné slabé místo. Snímek vypráví velmi pěkný příběh o vztahu k tradicím a způsobu života, který se vlastně odehrává v každé kultuře na každém místě světa, a jeho obsah je zcela jistě hoden zamyšlení. Je to krásně natočené, podkreslené úžasnou hudbou a ozdobené skvělými hereckými výkony. 95 % ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Nádherný a zároveň jednoduchý příběh z Nového Zélandu o rodu Maorů, jejich mýtech a kultuře. Podmanivá Keisha Castle-Hudges mě chytila za srdce a já ve scéně na školním představení plakal dojetím. Dokonalost tohoto díla dokládá - knihu napsal muž, scénář a režie žena, hlavní představitelka dívka, nejvýraznější role dědečka náčelníka muž. Rovnováha - příběh o přírodě, o lidství, o vzepření se stereotypu v myšlení a o útěku od rodinného neštěstí o vytrvalosti a magii, kterou civilizace pomalu vytlačuje z našich životů. Magická je i hudba Lisy Gerrard. Děkuji Ti Niki Cairo ( jsi nejen krásná navenek, ale hlavně uvnitř, protože Whale Rider mohl vzniknout především v srdci - v mužském na papíře a žena mu dala vizuální podobu ). ()

Galerie (32)

Zajímavosti (8)

  • Scéna, ve které Paikea (Keisha Castle-Hughes) zvrací, byla vystřižena, protože podle režiséra nebyla dost přesvědčivá. (Cheeker)
  • Představitelku hlavní role Keishu Castle-Hughes si filmaři vybrali z více jak deseti tisíc uchazeček. Jenže při konkurzu zatajila důležitý fakt, a to že neumí plavat. Při scénách ve vodě musela být tudíž nahrazena dublérkou. (Siriuss)
  • Natáčení probíhalo ve Whangaře u východního pobřeží Nového Zélandu, tedy na stejném místě, kam byl situován původní román. (Terva)

Související novinky

Let číslo 103

Let číslo 103

29.03.2007

Jestli teď očekáváte informaci o plánovaném pokračování nebo remaku Letu číslo 93, nejspíš vás zklamu. Tentokrát se filmaři rozhodli zfilmovat jinou leteckou tragédii. Roku 1988 se po výbuchu bomby… (více)

Reklama

Reklama