Reklama

Reklama

Tom Horn

  • USA Tom Horn (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hlavní postavou tragického příběhu je bývalý vojenský zvěd Tom Horn, který se proslavil tím, že zajal legendárního apačského náčelníka Geronima, a později se stal jedním z úspěšných lovců lidí. Stárnoucího, unaveného pistolníka vyhledá ve Wyomingu rančer John Coble, který mu nabídne práci. Jménem dobytkářů ho najme, aby našel a zlikvidoval početné zloděje dobytka, kteří sužují kraj. Rančeři mu slibují naprostou podporu, ale pouze pod podmínkou, že jeho pověření zůstane utajeno. Tom souhlasí a pustí se do práce. Brzy se mu podaří najít stopu a vypátrat několik zlodějů, které postupně postřílí. Jak na jeho pažbě přibývá zářezů, ubývá v kraji krádeží, a tak se postupně stává největším problémem dobytkářů sám Tom Horn. Aby nevyšlo najevo, pro koho vlastně pracuje, rozhodnou se ho dobytkáři zbavit. Zanedlouho je zastřelen patnáctiletý syn chovatele ovcí Nolta a vše je narafičeno tak, aby stopy vedly k Tomu Hornovi a poslaly ho na šibenici. Tom je zatčen, souzen a pochopitelně odsouzen k trestu smrti. Podaří se mu sice uprchnout, protože však nemá koně, neuteče daleko a je opět dopaden. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

genetique 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších filmov, ktorý vykresľuje definitívny zánik éry Divokého západu, na ktorého konci sa ocitol aj Tom Horn. Zarytý pištoľník, ktorý ochraňoval právo starým spôsobom, s puškou v ruke a bez zľutovania. Nástup nových metód v tejto oblasti sa mu však stali osudnými. Steve McQueen na sklonku svojho života podáva veľmi presvedčivý výkon (scéna, keď uteká z vezenia potvrdzuje, že do svojho výkonu vložil celý svoj život), réžia je obozretná, dáva priestor aj charakterovým črtám. A hlavne v postave Toma Horna je dôveryhodne vyobrazená túžba po slobode, fyzickej i duševnej. 80%. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen si natočil film o osudu Toma Horna tak trochu za odměnu. Čiší z něj láska k řemeslu a všude "vykukují" důkazy o tom, jak si s ním McQueen vyhrál(viz. scéna, kde couvá v sedle koně). Osobně jsem o příběhu Toma Horna před shlédnutím nikdy neslyšel, tudíž jsem si i mírně doplnil vzdělání ohledně historie divokého západu. ()

Reklama

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Tenhle western měl hned od uvedení spíše rozporuplné kritiky a ohlasy. Zejména díky realistickému ztvárnění a přímočarému ději. Pravě proto se naopak tolik líbí mně. Při sledování klasických westernů má člověk pocit, že kouká na pohádku. Tady jde spíš o detektivku s nádechem psychologického dramatu. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Sympatický pokus o realistický pohled na konec jedné legendy. Když Tom zabijí, vidíme, jak přesně volí každý pohyb tak, aby stihl znovu nabít (žádné nekonečné střílení bez nabíjení na způsob Old Shatterhanda) a prožíváme s ním každý náboj. A stejné je to i u krocení koně či milostného vztahu. Jistě příběh sám je trochu schématický - Tom, prostý a přímý člověk, pro kterého je zabíjení povoláním, ale nikoliv zábavou, proti politikaření a pletichám. Ale právě tato role sedí Stevovi jako ulitá. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu v ktorej drsniak Tom Horn kántri zlodejov dobytka je skvelá. Prestrelky našťastie nie sú v Leoneovskom štýle v ktorom pol hodinu na seba protivníci čumia a potom mrk a je po prestrelke. Ale naopak sú pekne prepracované a dosť brutálne. Hlavný hrdina je taký ten starý pes, ktorý sa už nezmení. Ale má svoju česť, takže si diváka raz dva získa. Lenže keďže je v kántrení zloduchov až príliš usilovný, tak sa ho obyvatelia mestečka zľaknú a vymyslia plán jak sa ho zbaviť. A táto línia mi vôbec nesedela. Nemám rád príbehy v ktorých sa proti jednému človeku spolčí celý svet a on nemá najmenšiu šancu vzdorovať. To už bolo len nekonečné čakanie na nevyhnutné. Steve McQueen to ale zahral fakt dobre a kvôli nemu a drsným prestrelkám v prvej polovici sa to oplatí vidieť. Škoda, že v druhej polovici nevystrieľal aj všetkých tých pokrytcov. 6/10. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Film je založen na autobiografii „Life of Tom Horn: Government Scout and Interpreter“ (česky „Život Toma Horna: Vládní průzkumník a tlumočník“), kterou napsal Tom Horn ve vězení. (Rominator)

Reklama

Reklama