Reklama

Reklama

Ulzanův nájezd

  • Česko Na stopě Apačů (více)
Trailer

Když se apačskému náčelníkovi Ulzanovi podaří utéct z indiánské rezervace San Carlos, vzbudí to v armádní jednotce patřičnou pozornost. Ulzana se skupinkou svých bojovníků totiž představuje nebezpečnou hrozbu, a proto je rychle sestaven stíhací oddíl. Vedoucím tohoto oddílu je poněkud překvapivě ustanoven nezkušený poručík DeBuine (Bruce Davison). Úkolem oddílu je sledovat a stopovat apačské bojovníky, dokud se nevrátí zpět do rezervace, nebo nepřekročí hranice Mexika. Ke spolupráci je přizván také zkušený stopař MacIntosh (Burt Lancaster) a apačský armádní zvěd Ke-Ni-Tai (Jorge Luke). Brzy po svém útěku Ulzana podniká sérii brutálních nájezdů na venkovské usedlosti a stává se postrachem pro celé okolí. Když se s následky apačského plenění setká nesourodá skupina pronásledovatelů, všem dochází, že musí Ulzanu zastavit za každou cenu. Začíná napínavá honička, která vyústí v krvavý střet obou skupin... Ulzanův nájezd natočil americký režisér Robert Aldrich (Tucet špinavců), který tímto snímkem navázal na osvědčenou spolupráci se slavným hercem Burtem Lancasterem. Společně natočili již v roce 1954 další dva westernové snímky Apač a Vera Cruz. Ulzanův nájezd přestavuje poměrně drsný westernový snímek, který zdařile tematizuje rasovou nesnášenlivost, vyniká napínavým dějem a zdařilou psychologií postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Velmi reálný, surový a drsný western s násilnými a divokými indiány. Se zajímavým a napínavým dějem. Pronásledování indiánů neprobíhá zběsile pouze sem a tam po prérii, ale ke slovu se dostává i taktika a vypočítavost. Udržující tak divákovu pozornost. Burt Lancaster opět v jedné ze svých zajímavých rolích jako zkušený stopař. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na více místech jsem napsal, že western mi jako žánr nesedí pro svou, jak můj oblíbený Gilmour.93 v jednom komentáři napsal, "upocenou romantiku" a spoustu trapných žánrových klišé. Ulzanův nájezd ničím z toho netrpí, marně byste hledali obvyklou naivitu a rozdělení rolí do hodných Indiánů jako obětí a bílých mužů coby bezohledných agresorů. Nejde ani tak o western, jako o dobrodružné drama, které odpovídá své době a je nasnímané realistickým způsobem. Ani jednu stranu konfliktu nedémonizuje a věcně popisuje kulturní rozdíly a z toho plynoucí konflikty. Kdyby takhle vypadal průměr žánru, neměl bych s ním ani ty nejmenší problémy. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

marvan 

všechny recenze uživatele

Aldrichovy Apači ukazují indiány dokonce v mnohem realističtějším duchu, než současné westerny, nejsou to žádné ušlechtilé duše splývající s přírodou a trousící životní moudra k natvrdlým bílým tvářím. Tihle indiáni neznají dobro ani zlo, pouze sílu, kterou lze načerpat zabíjením, mučením a znásilňováním nepřátel. Dost možná ten nejrealističtější pohled na vztah bílého a rudého muže, jaký jsem doposud viděl. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nemal som to šťastie, aby som tento western zhliadol v čase, keď v tv boli "Winnetouky" najväčším hitom. Ak sa ale teraz, po vyše dvadsiatich rokoch zamyslím, tak asi pre nikoho by nebolo príjemné, možno ani uveriteľné , vidieť zrazu Apačov ako nemilosrdných, smradľavých vrahov, ktorí neváhajú zabiť kohokoľvek, kto im skríži cestu. Netradične surovo a krvavo pôsobí ich šialená jazda a zrazu vidíte úplne iný pohľad na indiánov a vnútri cítite, že tento obraz je podstatne reálnejší ako dobrí indiáni s Winnetouom na čele. Príbeh je úplne jednoduchý, ale výnimočným ho robia výborne prekreslené charaktery postáv, hodnoverné dialógy, taktika a vyčkávanie na to, kto urobí chybu ako prvý a vlastne celkove zobrazenie honu na indiánov, ktorí sa "utrhli z reťaze". No a samozrejme výborný Burt Lancaster v hlavnej úlohe. Čo viac si želať od westernu.... Chvíľu som uvažoval nad plným hodnotením. 80% ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Když nenávist pohltí tělo i duši, nezbývá než cesta zabíjení a smrti. Základní pravda všech dlouhotrvajících válek, kde každý viděl a prováděl takové zrůdnosti, že už nemůže odpustit. Naděje spočívá v mladé generaci, která je vzdělaná a snaží se pochopit (DeBuin), či už chce zabíjet jen jako žoldák (Ke-Ni-Tai). Bohužel, dialogy většinou šustí papírem, a akce je nastříhána velmi nepřehledně (Burt Lancaster se snažil film přestříhat, takže existují dvě verze, ale nevím, kterou jsem viděl). Základní problém filmu je ovšem samotný Ulzana. Nedovíme se o něm vůbec nic, je to jen jméno a tvář. i tak jde o povedený nadčasový western. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (5)

  • Podle dohody z roku 1937 nesmí být při natáčení ublíženo zvířeti, a proto musely být z britské DVD verze odstraněny všechny záběry koňů padajících přes natažené dráty. Někteří kaskadéři však tvrdí, že tento kousek lze provést, aniž by bylo zvířeti ublíženo. (liquido26)
  • Burt Lancaster byl v podstatě i nepřiznaným producentem filmu. Pomáhal s přípravami na natáčení a měl poslední slovo i při stříhání. (liquido26)
  • Rozpočet byl 1,2 milionů dolarů a filmování trvalo 7 týdnů, o 3 - 4 filmy méně než většina Aldrichových filmů. (liquido26)

Reklama

Reklama