Reklama

Reklama

Bouřlivé výšiny

  • Česko Větrná hůrka (více)

Obsahy(1)

Když bylo Cathy Earnshawové deset let a jejímu bratrovi šestnáct, přivedl jejich otec do Wuthering Heights ušmudlaného dvanáctiletého chlapce, který změnil navždy jejich životy. Heathcliff, kterého pan Earnshav nazýval darem od Boha měl být vychován jako bratr jeho dvou dětí. A tak to také bylo, dokud byl pan Earnshaw naživu. Nicméně po jeho smrti vykázal Hindley Heathcliffa do stáje. Z chlapce vyrostl tichý a bojovný muž. Nejbližším člověkem byla Cathy, divoká, tvrdohlavá a nesmírně krásná mladá žena. Jejich přátelství vzkvétalo i přes Hindleyho usilovnou snahu je rozdělit... Jenže to vše se změnilo, když se Cathy seznámila s Edgarem Lintonsem a jeho sestrou Isabellou. Svou přirozenou elegancí a kouzlem otevřeli Cathy oči a postrčili ji k více kultivované existenci. A semena tragédie byla zaseta. Sofistikovaným Lintonsovým nemohl Heathcliff konkurovat a mohl se jen dívat, jak vše, co je mu drahé, pomalu odchází. Cathy se rozhodla provdat za Edgara a tím se vzepřít svému osudu. A tak chystá Heathcliff hrozivou pomstu – zničit nejen současnou generaci, ale i její potomky... (Cinemax)

(více)

Recenze (216)

blackJag 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se fakt těšil a na semináři britských filmů v UH se mi konečně poštěstilo vidět to v kině... Jsem ale zklamán. Démoničnost Fiennese? "Tajemné" drmolení a mastné vlasy! Vůbec, celý film mi přišlo, že to není z roku 92, ale 72. Mezi zásadními událostmi uběhne v ději 18 let a světe div se, Heatcliff vypadá furt stejně. Navrch v některých "vypjatých" pasážích neúměrně předimenzovaná hudba, až nepříjemně. 45% ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Moje první přímá zkušenost s románem E. Brontë dopadla více než dobře. Temný příběh, zasazený někam do viktoriánské doby, o strastiplném vztahu dvou lidí, kterým osud do cesty postavil stopku s odbočkou, byl vyobrazen s překvapivou hloubkou, atmosféra hraničila až s depresivností a film, podporován skvělýmí výkony krásné Juliette Binoche a ďábelsky posedlého Ralpha Fiennese, diváka neúprosně vtahoval přímo do centra chladného, větrem ošlehaného yorkshirského statku s expresivním názvem... To vše bylo doplňováno vynikajícím soundtrackem, který umocňoval zážitek z již tak skvělého filmu. Román jsem nečetl a předchozí adaptace (v nejbližší době se chystám na málo známou Buńuelovu) jsem zatím neviděl. Byl jsem poučen, že film je dostatečně věrným převedením knihy, ale to mi nezabrání si ji v blízké budoucnosti přečíst. ()

Reklama

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Tak se neustále dál přesvědčuji o tom, jak toto není moje parketa. Knihu jsem přečetla do půlky a dál jsem už fakt nemohla, nebavilo mě to. Film jsem dokoukala, ale nebavilo mě to. Nebýt J.B. a zvědavosti, jak to dopadne, tak jsem vypínala po pár minutách. V čem tkví to mocné kouzlo přitažlivosti tohoto příběhu? Co mi uniká? Mám ráda mysteriozní nádechy, mám ráda, když ne všichni jsou jak podle šablony a mají své stíny, ale tady mi to prostě nesedí a nedávám si naději, že se to do budoucna změní...Jak J. B., tak R.F. se mi líbí víc v jiných snímcích. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Temně romantická Větrná hůrka Emily Brontëové mne v pubertě nevratně zasáhla. Tohle zpracování je sice kapku sterilní, ale v některých dotecích, jako ve scénách s Katčiným zjevením nebo Heatcliffovou kletbou, má ty správné hororové grády. A to především díky nádhernému soundtracku Riuychiho Sakamota, který dokonale vystihl tu neředěnou osudovost, melancholii i mrazivé závany ze záhrobí. Heatcliffem mého srdce sice zůstal mladý Timothy Dalton, ale Ralph Fiennes prostě Heatcliffem je. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Knihu hltám při každé příležitosti, film adoruju už od nějakých 15-ti let. Teď jsem ho viděla po dlouhatááánské době a překvapivě jsem na něm našla vady. Prostě a jednoduše - film se dřží předlohy jako klíště, jen nasazuje místo dvou vypravěčů jednu ("autorku"), ale ve výsledku působí skoky v čase zkratkovitě a schematicky, pro diváka neznalého předlohy musí být navíc složité orientovat se ve spletitých příbuzenských vztazích. Co však bude tento počin dělat vždy nadstandardním, jest perfektní atmosféra větrných blat a báječná hudba. No a samozřejmě černovlasý kruťas Heatcliff v podání Ralpha Fienesse. 80% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (11)

  • Paramount Pictures bola nútená použiť meno autorky v názve filmu, pretože Samuel Goldwyn Studio (neskôr Metro-Goldwyn-Mayer) vlastnilo práva na jednoduchý názov Wuthering Heights kvôli autorským právam na ich filmovú verziu románu z roku 1939. (Arsenal83)
  • Na začátku a na konci filmu je možné spatřit zpěvačku Sinéad O'Connor coby vypravěčku příběhu (Emily Brontë). (Arkenstone)

Související novinky

Bouřlivá Natalie

Bouřlivá Natalie

12.04.2008

Natalie Portman zřejmě pochytila od Scarlett a Keiry slabost pro historické kostýmy. Poslední dobou se do nich navléká podezřele často. Po Španělsku v dobách inkvizice a napoleonských válek (Goyovy… (více)

Reklama

Reklama