Reklama

Reklama

Saw X

  • USA Saw X (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

John Kramer (Tobin Bell) je zpět. Dosud nejznepokojivější díl série Saw zkoumá nevyřčenou kapitolu Jigsawovy nejosobnější hry. Děj se odehrává mezi událostmi Saw I a II, kdy nemocný a zoufalý John cestuje do Mexika na riskantní a experimentální lékařský zákrok v naději na zázračný lék na rakovinu - jen aby zjistil, že celá operace je podvod s cílem podvést ty nejzranitelnější. Vyzbrojen nově nalezeným cílem se nechvalně proslulý sériový vrah vrací ke své práci a pomocí vychytralých, vyšinutých a důmyslných pastí obrací karty proti podvodníkům svým typickým niterným způsobem. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (298)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Rozhodně lepší, než jsem při oznámení dalšího Saw čekal (nejlepší od šestého dílu), ale zároveň ne tak dobré, abych chápal překvapivě vysoká hodnocení napříč filmovými databázemi. Desítka těží z toho, že hlavní Jigsawův protivník je neskutečná svině, a že film tedy lehce vybočuje z dosavadní šablony, když z Kramera a jeho pomocníků dělá protagonisty. Líp by ale podle mne fungovalo, kdyby tenhle přístup přišel hned po prvním originálním díle. Teď už je příliš pozdě, zvlášť když víme, co všechno se dělo (a bude dít), a že "X" je vlastně neplánovaná vycpávka vyrobená z nouze poté, co tvůrci přílši brzo odpravili záporáka a zahnali tak sérii do slepé uličky, v níž se postupně beznadějně propadala hlubš a hloubš. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Po nadšených recenzích jsem čekal o něco silnější výsledek. Je fajn, že se více tlačí na příběhovou strunu (navíc okolo jediné opravdu zajímavé postavy celé série), ale princip pomsty osobní rovinou příběhu nic nepřidává (protože přichází až poté, co už Jigsaw existoval), vražedné scény nijak nevybočují, zúčtování s "hlavním padouchem" je vyloženě neuspokojivé a snaha o překvapivou pointu se, minimálně v mých očích, minula účinkem. Na rozdíl od Spirály to ale drží aspoň pohromadě, nikdo nepůsobí směšně a nějaké ty emoce v tom fungovaly. Napětí už méně, když je celé finále postavené sice na vychytralé změně směru, ale vzhledem k budoucímu vývoji série víme, jak musí dopadnout. 50 % s tím, že dál už si není třeba. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zdejší spoilerová anotace prozrazuje vše podstatné, takže jen pár mých dojmů: Na vymýšlení sadistických brutalitek tentokrát tvůrci opět angažovali nějaké nadprůměrně zvrhlé a vyšinuté individuum, jen co je pravda. To myslím samozřejmě jako uznání. Ale na můj vkus zase příliš překombinovali už tak dost praštěný scénář a hlavně celý závěr totálně podělali účastí malého mexického kluka. Božínku jak na něj Jigsaw láskyplně valil ty svoje kukadla, myslel jsem že se mi to snad zdá. A "hra" s hlavní mrchou byla nějak příliš milosrdná ne? A uvítal bych nějaký (aspoň potitulkový) katarzní epilog o tom, jak to s ní dopadlo. Zaokrouhlím nahoru, protože jde o jednu z mých nejoblíbenějších filmových sérií, ale dojem mám teď trochu rozpačitý. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Hello, everyone. It's time to play a game." Je k neuvěření, že já jako člověk, který nemá rád gore si oblíbil právě tuhle filmovou sérii. Nemohu si pomoci, ale SAW je prostě sexy. První díly plné thrillerové detektivní zápletky s hororovou atmosférou. První díl si dokonce i vystačil bez krve. James Wan stvořil perfektního antihrdinu, u kterého chápete jeho motivy a dokonce mu fandíte. Ke konci série to už přeháněla s gore a trošku se vytratila to původní kouzlo. Ovšem od X jsme jako fanoušci chtěli jediné. Zpátky Johna Kramera. SAW X je hodně osobní příběh právě Johna, který se odehrává mezi prvním a druhým filmem. Díky tomu je celý film narvaný fanservisem od začátku do konce. Nechybí ikonické hlášky, pasti, děsivá loutka i samozřejmě twist a melodie. Trošku jsem se bál, že to X přežene a já budu zavírat oči. Kupodivu se tak vůbec nestalo a film jsem si mohl v klidu užít. (To peprné asi pravděpodobně čeká na bluray v uncut verzi). Mohu říct, že jsem se fantasticky bavil a X je druhým nejlepším dílem z celé série. To jak se tvůrci popasovali s příběhem, zvratem a navrátivšími postavami bylo super. Nechybí tedy i návraty starých dobrých postav (Ne, Tebe Adame jsme se nedočkali). Nemám co bych vytkl a dodal. Luxusní pokračování a návrat do série se vším všudy. Jakmile začnete TA hudba, je to prostě kulervoucí. (90 %) ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Nostalgická upomínka, jak vypadala taková ta straight-to-DVD béčka před nějakými 15-20 lety než začala být všechna neonová a označovaná za Quality TV. Je tu mexický kamerový piss-filter, půlku filmu se nepohneme z papundeklového pódia, pohybové limity přestárlé tváře frančízy nutí k vynalézavým střihům a úhlům snímání, protože se na téměř všechno využívá dublér, hystericky přehrávající herci hrají kouzelně jednorozměrné charaktery a do toho ty úžasně přitroublý dialogy o vině a trestu a vůli k životu, který si tam vyměňují sadističtí vrazi, který nutí lidi, aby si uřízli nohu a naplnili sklenici svým morkem. No připadal jsem si jak u nějakýho Hellraisera 8 v roce 2004. Tenhle provinilý mód se však nedá udržet po dvě hodiny, kdy se pořád točíme po jednom studiovém setu a to pak jednoho může taky z nudy napadnout přemejšlet o tom, co se v tom filmu vlastně děje a proč, čímž začínají pro všechny zúčastněné kruté časy. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (19)

  • Natáčení probíhalo v Mexico City od konce října 2022 do února 2023. (bianci)
  • Kameraman Nick Matthews povedal, že sa natáčalo tak, aby bola vzdaná pocta pôvodným častiam franšízy: "Myslím si, že pre Kevina a mňa bolo naozaj dôležité, aby sme mohli vzdať hold všetkým raným filmom. Milujeme to, že tie rané filmy majú pomer [1.85], milujeme to, že sú texturálne, že sú drsné, že majú tieto naozaj odvážne, žlté palety farieb, a chceme urobiť svoju prácu tak, aby sme sa na toto odkazovali, so všeobecnou temnotou a publikum to bude reálne a subjektívne pociťovať." (Arsenal83)
  • Pôvodne sa uvažovalo o vizuálnych efektoch, ktoré by omladili Tobina Bella a Shawnee Smith, pretože medzi ich smrťou v Saw III (2006) a týmto filmom prešlo 17 rokov. Greutert návrh zamietol: "V niektorých filmoch omladili postavy a vytvorilo to zbytočnú priepasť medzi postavami a publikom." (Arsenal83)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Reklama

Reklama