Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný spisovatel Mortimer Brewster (Cary Grant) je čerstvě ženatý s půvabnou Elaine (Priscilla Lane), ale bojí se ji uvést do rodiny. Zjistil totiž, že jeho dvě zdánlivě neškodné tetičky Abby (Josephine Hull) a Martha (Jean Adair) vraždí staré pány - nabízejí jim otrávené bezinkové víno a mrtvoly pak odklízí Mortyho bláznivý bratr Teddy (John Alexander), který se považuje za prezidenta Roosevelta. Jako by to nestačilo, po letech se vrací domů další Mortimerův bratr, sériový vrah Jonathan (Raymond Massey), připravený pomstít dávné křivdy a srovnat s tetami skóre v počtu obětí... (Oskar)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Naspeedovaný Cary Grant mi svými pohyby a grimasami připomínal podivnou kombinaci kvočny a Basila Fawltyho, takže jsem se musel celou dobu smát od ucha k uchu. Frank Capra se tentokrát odchýlil od svého žánru sociálních pohádek pro malé i dospělé, a chopil se černohumorné adaptace, kde vedle sebe mohou nerušeně řádit Theodore Roosevelt i Boris Karloff. A chopil se jí úspěšně. James Stewart si dal protentokrát pohov (přeci jenom, tenhle charakterní herec nedosahuje komediálních kvalit Caryho Granta, to věděl i Alfred Hitchcock), celý film odsýpá, hlášky létají na všechny strany a korunu tomu nasazuje Peter Lorre jako dr. Einstein. Úplně spokojený bych byl tehdy, když by se trošku pokrátila zdlouhavější střední část. Ale i tak - klobouk dolů. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Jsem udiven, že už ve 40. letech Capra točil crazy komedie. No a panečku jaké! Mám rád filmy zpracované podle divadelních her jako Kočka na rozpálené střeše nebo podobně laděný Oscar. Jezinky a bezinky však stavím ještě o něco výš. Humor je totiž opravdu výstavní, postavy skvělé (Grant, Karlof, tetičky, Einstein), režisérova práce se světlem a stínem vynikající (scéna, kdy Karlof stojí po tmě na schodech, půl tváře schovanou ve tmě a jedna z tetiček jde za ním nahoru je nezapomenutelná). Jen mě občas u těchto starých filmů mrzí ten konec, ty tehdejší cenzoři museli být pěkně zamindrákovaní dementi. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nejšílenější podívaná jakou jsem za poslední dobu viděl. Zároveň divadelní podívaná každým coulem. Postavy přicházejí a odcházejí, mrtvoly se přesouvají a zaměňují a dialogová kadence nenechává divákovi ani minutu oddychu. Chvílemi je to možná až moc velká magořina, jindy ale dokáže Capra ty nejdůležitější momenty dokonale vypointovat a nabízí opravdu strhující zážitek pro vaší bránici. 8/10 ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Zo zaciatku som nevedel prist na chut tejto blaznivej komedii, ale po prichode dalsieho sialeneho brata Caryho Granta Jonathana, ktory mal nejaku podobnost s Frankensteinom to zacalo naberat na obratkach a smiechu som sa nedokazal ubranit... 24.03.2009 ____ Cary Grant - (Mortimer Brewster) +++ Josephine Hull - (Teta Martha Brewsterová) +++ Jean Adair - (Teta Martha Brewsterová) +++ Raymond Massey - (Jonathan Brewster) +++ Peter Lorre - (Dr. Herman Einstein) +++ Priscilla Lane - (Elaine Harper) +++ John Alexander - (Teddy Brewster / Prezident Roosevelt) +++ Produkcia: Frank Capra +++ Hudba: Max Steiner +++ ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Skvělá, skvělá a ještě jednou skvělá je tahle komedie s Cary Grantem. Ten mimochodem předvádí přímo grandiózní výkon. Jeho obličej sice neoplývá carreyovskou mimikou, ale i těch pár vyjevených výrazů v Grantově provedení u mě spolehlivě vyvolává salvy smíchu. Nikdy v životě by mě nenapadlo, že někdy v polovině 40. let dokázal Capra natočit super bláznivou komedii. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (24)

  • Deník The New York Times posuzuje tuto hru jako nejlepší ze všech dvanácti her, které J. Kesselring napsal. (Cucina_Rc)
  • Na Broadwayi se divadelní hra, podle které byl film natočen, uváděla od 10. ledna 1941 do 17. 6. 1944 a dostalo se jí celkem 1444 repríz. (liquido26)
  • Jediná spolupráce Franka Capry s Carym Grantem. (Kulmon)

Reklama

Reklama