Reklama

Reklama

Stalo se jedné noci

  • USA It Happened One Night (více)
Trailer 1
USA, 1934, 105 min (Alternativní 101 min)

VOD (1)

Svéhlavá milionářská dcera a cynický reportér stavějí a bourají zdi Jericha... Romantická komedie Stalo se jedné noci patří dnes už do zlatého fondu světové kinematografie. Jednoduchý příběh zhýčkané milionářské dcery (Claudette Colbertová), která se na svém útěku od rodiny setkává s prostým reportérem (Clark Gable), překypoval vtipnými dialogy i přesnými sociálními postřehy, ale především nabídl v době vrcholící hospodářské krize divácky vděčné téma lásky, která zdolá navenek nepřekonatelné překážky třídních rozdílů. Jeho předlohou byla povídka "Noční autobus" Samuela Hopkinse Adamse, uveřejněná v srpnu 1933 ve známém časopisu Cosmopolitan. Film získal v historii poprvé všech pět hlavních Oscarů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (159)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Romantická komedie, u které budete mít pocit, že jste ji, nebo minimálně j podobnou museli vidět. Jenže když si člověk uvědomí, že vznikla v roce 1934 a stále po osmdesáti letech je to film vtipný, zábavný a emotivní, je to přece jen něco, díky čemuž se Caprův snímek liší od ostatních, mladších kusů. Gable a Colbert jsou úchvatní. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Inu, zdá se, že o typech (a kvalitách) femme fatale zlatého věku Hollywoodu se mám ještě mnoho co učit. Claudette Colbert je naprosto famózní a bezprostřední a všechna čest, opravdu. Obecně jsem velmi příjemně překvapená tím, jak subtilně a meziřádkově se filmařům to zamilovávání podařilo odvyprávět, navíc v rámci žánru komedie. I Clark Gable postupně odhazuje masku a odhaluje roztomilou a zranitelnou stránku svého šviháka, což mě vede k myšlence, že možná nebyl tak namyšlený a sebestředný jako jiní herci té doby, kteří odmítali před kamerou odhalit jakoukoli slabost. Zajímavé mi přijde i to, že obě mužské autority, otec a šéf novin, ačkoliv v průběhu filmu vystupují jako profesionální drsňáci, na konci ukážou pochopení a rovněž projeví lásku ke svým poddaným, abych tak řekla. Zkrátka, nečekala jsem takovou citlivost, ale děkuji za ni! A byla to i sranda. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny film od reziserskeho velikana, akym Capra nepochybne bol. Milionarska dcerka Claudette Kolbert je na uteku, a nasleduje ju novinar v podani Clarka Gable-a /Gone with the wind, Run silent, Run Deep/. Obaja - aj Gable aj Claudette Kolbert vedeli hrat, ba dokonca Gable dostal Oscara za film. No a mne ako diviakovi ostava len jedno : sadnut na prdel a nechat sa unasat krasnou filmovou jazdou s doslova vybornou reziou : 100 % ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Pekelne vtipný obsahový nátresk, ktorému výborne dopomáha smoliar Clark Gable a rozmaznaný "spratek" Claudette Colbert. Ak mám zo starého Hollywoodu niekoho radšej ako Cary Granta, tak je to jednoznačne Clark Gable, ktorý je so svojou typickou vizážou (zdvihnuté obočie, milý úsmev) priam neodolateľný. Chvíľami mi to pripomínalo scenáristické ingrediencie pána Wildera, ale Frank Capra má svoje vlastné metódy, ako diváka úplne odzbrojiť. Bavila som sa kráľovsky a obom hlavným hrdinom to pristane aj keď by som si v hlavnej ženskej úlohe vedela predstaviť skôr Ingrid Bergman alebo Joan Fontaine. Claudette si však Oscara rozhodne zaslúžila a pri vyznávaní láske Gableovi a následnom humornom zapletení situácie, bola jednoducho rozkošná. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Pramáti všech romantických komedií. Model "nesnášela ho-poznala ho-milovala ho" podle mě pochází právě odsud a ve své době byl revoluční: filmová hrdinka dostala šarm, kuráž a osobnost. To je přínos filmu a je jen škoda, že v něm hraje bezkrká šeredka Claudette Colbertová. No, každý začátek je těžký. Jinak, Stalo se jedné noci stojí za vidění i proto, že obsahuje slavnou scénu s pokojem přepůleným dekou. Ta scéna se dočkala tolika parafrází v jiných filmech, že se vyplatí vědět, o co kráčí. 80 % ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Scény pod širým nebem se točili v cirkusovém stanu. (M.B)
  • Film byl v roce 2008 zařazen Americkou filmovou institucí v kategorii romantická komedie na 3. příčku. (TheDude)
  • První film, který získal tzv. grandslam (5 nejvýznamnějších Oscarů: nejlepší film, režie, scénář, mužský i ženský herecký výkon v hlavní roli). (Kulmon)

Reklama

Reklama