Reklama

Reklama

Letadlo plné mladých vojenských kadetů ztroskotá na odlehlém, pustém ostrově. Pětadvacet chlapců zvyklých na tvrdý dohled dospělých nově nabytou svobodu nejprve uvítá, ale poté se rozdělí na dva tábory. Jeden z nich uznává hodnoty civilizace, zatímco ten druhý přijme za své zákony divočiny, která je obklopuje, a pustí se do sadistických her, rituálů a trestů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (217)

shyster 

všechny recenze uživatele

Co si budeme nalhávat. Lidská společnost bude vždycky plná násilí a členové společnosti budou mít tendenci si jeden druhého podrobit. Tento dětský pohled na naší společnost to je dokazuje. Ikdyž je konec cítí na sto honů, zpracování je nadprůměrné a řada mladých herců tu nejsou jen postavičky, ale plnohodnotní herci. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Je to prostě v každém z nás. Zlo je člověku vlastní. Děti umí být hodně kruté. Stačí pouhý okamžik a celá civilizace může jít rovnou do kytek. V tomhle příběhu je plno symboliky, nad kterou se musí člověk chtě nechtě zamyslet. To mi usnadnilo pochopení všech událostí, co se odehrávaly na obrazovce. Původní film jsem neviděla, takže nemůžu porovnávat, protože jsem mu vyhýbala jako čert kříži. ()

Reklama

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Člověk je tvor neskutečně krutý a platí to i pro děti. Na filmu se mi líbil způsob narace, která se zaměřuje téměř výhradně na chování postav a často bez zbytečného okecávání zprostředkovává akci a konflikty. Dočkáme se i nějaké té symboliky (závěrečný požár jako peklo Pána much), a taky to, že s některými jedinci není něco v pořádku, je nahozeno už v počátcích soužití (tanec kolem prvního ohně, výprava Ralpha a Jacka do džungle, kdy je každý jinak oblečen). (612.) ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Bohužel, ačkoliv je kniha skvělá, film jí v mnohém nedostačuje. Nezachycuje psychiku postav, vše je zde hrozně zrychlené, málo vysvětlené, atd. Nehledě na ty změny, kdy například postava přeživšího dospělého v knize vůbec nebyla a další poupravené detaily, které mi moc ku prospěchu nepřišly. Není zde navíc ukázáno, jak se mění povahy lidí a jejich myšlení, jak má Ralph výpadky paměti a postupně se neumí pořádně vyjadřovat, a další věci, takže například nepřátelství Ralpha a Jacka mi zde přišlo dost nevysvětlené. No, myslím že pokud někoho zajímá motiv zla v lidech, resocializace či hraní rolí, bude stokrát lepší, když si přečte knihu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Možná o něco lepší než původní verze z roku 1963. Jeden z mála filmů, kde barevný materiál pozitivně ovlivní výsledek. Ve filmu nenajdete žádné zbytečně vložené záběry smějících se chlapců,a je proto lepší. Některé detaily jsou tu sice zpracovány jinak, modernější doba se projevuje i modernějšími nástroji (vrtulník), nečekám však ani tady příliš velký odklon od knižní předlohy. Velmi známý, a velmi tvrdý příběh, solidní alegorie na lidskou krutost a egoismus, které je v nás odjakživa. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Balthazar Getty spadl pár týdnů před začátkem natáčení ze stromu a zlomil si ruku. Režisér se rozhodl zakomponovat jeho zranění do filmu, a Gettyho postava se tak po první polovinu filmu objevuje na plátně s rukou v sádře. (ČSFD)
  • Film byl natočen už v roce 1988. (ČSFD)
  • Ralph (Balthazar Getty) použil brýle krátkozrakého Piggyho k rozdělání ohně. Brýle na krátkozrakost ve skutečnosti sluneční paprsky nesoustřeďují. Tato chyba má své opodstatnění – William Golding ji v předloze udělal také. (Sinecod)

Související novinky

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

28.04.2019

Režisér Neil Burger (Všemocný, Divergence) spoustu lidí překvapil svým letošním odklonem od oblíbeného žánru sci-fi, když natočil remake francouzské komedie Nedotknutelní s Bryanem Cranstonem a… (více)

Reklama

Reklama