Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (567)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ostře nabitá parodie s mála náboji.tak by se dal charakterizovat tento český snímek kterému chybí dobré nápady a o hodně více humoru.Je ale nutno podotknout že nebýt heců ve vedlejších rolích nebylo by na co se dívat.Takový Dušek,Liška,Preiss a Macháček své vedlejší role zvládly bravůrně a je radost se na ně koukat.Tomáš Hanák taky nic nezkazí ale žádnej zázrak to neni co si budem povídat.Zkrátka za 2 a půl. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Filip ma jeden hlavni nedostatek, ktery shrnuli sami tvurci filmu cedulkou na aute hlavniho hrdiny - shit happens, shit still happens! Zkratka dej se dost vlece, reci Marlowa (Hanaka) se dost brzy omrzi. Hlavne proto ze jsou debilni - Chandlera jsem cetl a on je narozdil od Marhoula opravdu vtipnej a cool. Par scen je vazne dobrejch - treba u Velmy, u sefa blazince Steindlera, gangsteri... Jako celek ale rozpacite ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Sklepáky mám ráda, obzvlášť Tomáše Hanáka. A takhle povedená stylizace, to se v českém filmu prakticky nevidí. Už jsem byla skoro rozhodnutá pro 4*, jenže když jsem se po shlédnutí "Mazaného Filipa" zamyslela, uvědomila jsem si, že tento na první pohled báječný film má i několik chyb. Chtělo by to trochu dotáhnout scénář, na detektivku je tu příliš málo napínavá zápletka. A možná bylo trochu zbytečné doslova přecpat film českými hvězdami, z nichž nejméně polovina měla ve filmu jen malý štěk. Přesto rejža Jaroslava Duška je nezapomenutelný. Takže srdce velí 4*, hlava ale kontruje 3* a já se tentokrát přikloním spíš k té hlavě. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mazaný Filip působí ze všeho nejvíc poloamatérským a laciným dojmem. Přijde mi to, jako kdyby skupina studentů filmových oborů a nadšených fanoušků natočila vlastní film, ze kterého čiší radost z tvorby a je znát talent, ale zároveň chybí zkušenosti, producent a pečlivost. Vzhledem k tomu, jaká herecká špička se na filmu podílela, je to až překvapivé. Tomáš Hanák v hlavní roli mi moc neseděl, při nejlepší vůli je jeho herecký rejstřík omezený a snad se na mém dojmu z jeho výkonu podepsalo i to, že je v poslední době trochu přehanákováno. Ze snímku je jasně vidět, že tvůrci pracovali s nanejvýš omezeným rozpočtem, což by mi ani tak nevadilo, jako spíš to, že řada vtípků je nedotažených a stejně tak nedotažený je i scénář. Za první republiky se filmy točily za týden a Mazaný Filip vypadá, jako kdyby se tomu chtěl přiblížit. Nejsem zarytým odpůrcem product placementu, ale musí být do filmu zasazen ciltivě a s ohledem na míru. Ani jedno ani druhé v tomhle snímku neplatilo. Celkový dojem: 35 %. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Skvělá kamera, hudba, výprava a spol. Neselhávající Tomáš Hanák versus selhávající scénář. Některé scénky s příběhem víceméně (či vůbec - Smraďoch Miller) nesouvisely, jiné byly delší než bylo zdrávo (filmové studio) a Milan Šteindler mi připomněl Leslieho Nielsena. Když máte málomluvného hrdinu ve filmu, kde nejzajímavější jsou jeho hlášky, máte zaděláno na problém. A citace filmových hitů nebo reklam to nezachrání. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Herecké zkoušky trvaly šest týdnů. (hippyman)
  • Po třech letech shánění finančních prostředků měl Václav Marhoul stále jen 200 000 Kč. Celkem oslovil přes 300 firem. Pouze osm z nich se nakonec na snímku podílelo. (hippyman)
  • Václav Marhoul se nad vlastnoruční adaptací své divadelní hry zamyslel takto: "Kdybych to měl vyjádřit procentuálně, řekl bych, že šedesát procent je z předlohy a čtyřicet je nových. Musel jsem projít autocenzurou a spoustu scén a dialogů vynechat. Líbily se mi, ale děj by strašně zdržovaly nebo zamotávaly. Problém – i když radostný problém – je totiž v tom, že jde na jednu stranu o parodii, ale zároveň je to taky detektivka, takže příběh se musí nějakým logickým způsobem odvíjet. Tudíž jsem se pohyboval na dost tenkém ledě a pořádně jsem se s tím natrápil, ale myslím si, že z toho nakonec vyšla i ta detektivka. S legrací jsem problém neměl, protože jsem z divadla věděl, čemu se diváci smáli a čemu ne, ale ta detektivka mi vrásky nadělala.“ (NIRO)

Reklama

Reklama