Reklama

Reklama

Vetřelec: Romulus

  • USA Alien: Romulus (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Skupina mladých lidí ze vzdáleného světa čelí jedné z nejděsivějších a nejničivějších forem života ve vesmíru. (catnipped)

Diskuze

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

PKD

i za cenu, že přilévám do offtopicu, mi to přeci jen nedá, abych ještě nezareagoval na ten Trek.

i já za sebe souhlasím, že pojem levicová utopie je vzhledem k Treku relativně dost výstižný výraz. máme tu společnost, kde jsou všichni šťastní, protože žijí v přebytku zdrojů, mají cokoliv by si mohli přát, a nějakým zázrakem jsou všichni laskaví, přátelští a hodní a nesobečtí. a to je to, s čím mám problém. technologického pokroku, jak ho vidíme v Treku, by se třeba i jednou dosáhnout dalo. nevím, neposoudím. ale sociálního? ani omylem. a i kdyby se stalo, povede to ke katastrově.

lidský mozek není stavěný na... no, prostě na permanentní štěstí a blaho. miliony let evoluce během boje o přežití v nehostinném nepřátelském prostředí plném predátorů nás nastavily tak, že k vývoji a vůbec fungování nutně potřebujeme konflikt, strádání, stres a opozici. na denní bázi. pokud to nemáme, pokud nám nic nechybí, dojde k dopaminové závislosti, která pak, z důvodu nutnosti protiváhy, způsobí těžké deprese a úzkosti. proto v západním světě, na rozdíl od vývojových zemí, dochází k tak prudkému vzestupu těchto duševních problémů a v důsledku i k statisticky nebývalému nárůstu počtu sebevražd. lidé jsou moc šťastní. mají v pohodě práci, sociální sítě, spoustu sexu, bijáky na netflixu a chutné jídlo. a nic jim nechybí. a to je problém. není to commonsensové. vlastně je to protiintuitivní, ale tak to funguje. univerzální blaho a nadbytek po ploše celé společnosti zcela nevyhnutelně a relativně rychle vede k univerzální katastrofě. taková společnost nemůže fungovat.

o to víc mě baví temnější stránky Treku jako DS9, které to celé trochu relativizují a maličko stahují do realističtějších úrovní. no a Alien, to je opět, úplně z druhé strany, velice realistické. společnost, kterou neřídí ani tak vlády jako korporace, a že jdou přes mrtvoly, aby dosáhly svých žištných cílů. a posádka lodi má hodnotu jen toho zisku, kterou je schopna vygenerovat? to je přesné. co si budeme, to bylo od tvůrců Aliena hodně prorocké.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

PKD

no protože sem nenašel, ten o kterém sem věděl že je ten "pravý" což sem našel až na potřetí, to se stává. 

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Eodeon

Asi tak nejak. Jen kratky dodatek k tomu treku. Asi nejvystiznejsi popis, co jsem davno tak pred 20lety cetl, byl... Levicova utopie ci jeste drsneji, komunisticka utopie. A pak jeste, odpoved mnoha lidi na otazku, chteli by jste v takovem svete ziti? Ano. Ale predstaviti si ho realne, nedokazu. 👌👍

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

PKD

tak to se zjevně ve spoustě věcech velmi přesně shodujeme. což mi samozřejmě udělalo radost. akorát se tedy nepovažuji za "z podstaty" depresivního člověka, za takové nálady mohou, když už, tak spíš okolnosti, každopádně jsem velice skeptický. rozhodně nevěřím, že ta optimistická budoucnost, jak jí představuje Star Trek, je dosažitelná. podle mě to odporuje lidské podstatě. o to víc je zábava se dívat na Trek a podivovat se nad tím, jak vznešeně dovedou jíní snít o budoucnosti. také nejsem naivka a nevěřím v mimozemský život. a pokud by přeci existoval, nebude to hodný E.T., ale právě něco v tom smyslu, co nám v r. 1979 ukázali Scott s Gigerem. nu a tím se kruh vrátil zpět k Alienovi a dalšímu důvodu, proč mám tohle univerzum rád. je ze všech nejvíce realistické. (jasně, ba až naturalistické) pořád je za tím vším samozřejmě ostře vyhraněná autorská idea, v tomhle případě, přesně jak píšeš, jasně vyvěrající z vlivu HPL, ale z těch největších sci-fi fenoménů mi toto opravdu připadá jako představa nejvíce realistického prvního kontaktu. ne jako podání ruky s Vulkáncem, lol.

na příspěvěk reagoval PKD

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Eodeon

Proc si myslis, ze trek sleduji urputne pres 30 let a sw o asi 10let pozdeji? U nekoho, kdo je ze sve podstaty temne depresivni a jak ja rikam s oblibou, realisticky cynik, potrebuje k zivotu prave trek ci sw? Pak si to hrave vyrovnam obecne horory a pri me zalibe v SF zanru, pak obzvlaste uzasnemu spojeni, kteremu vdecime jen a pouze HPL SF/H majstrstyky typu The Vec ci Dead Space. A pak samoz. Alien a spol. Nak tak. 👍👌

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

PKD , PKD

to máš úplnou pravdu, hlavně tedy ten Trek dokáže být hodně multižánrový, hlavně v tom klasickém epizodickém formátu namísto toho serializovaného vyprávění, co je teď tak v trendu, ale pořád mi to v převažující míře přijde veskrze velice optimistické u Treku a až pohádkově naivní u Star Wars. což je super. obojí velice oceňuji. vlastně jsou to důvody, proč mám obojí tak rád. jen prostě občas mám chuť na změnu. a imho ani ty nejtemnější momenty z ST či z SW si zdaleka nezadají s Alienem. takže mě baví to občas prostřídat. prostě podle aktuální potřeby. :)

na příspěvěk reagoval PKD

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Eodeon

Lec satanzel, ne kazdy trek je slunickovy a ne kazde sw jsou pohadkove. Nekdy jsem z toho smutny panda, pac takto mam tyto 2 konkurencni doslova vesmiry nesmirne, rad. Ale tak zase, vyberu si co mi sedi, a zbytek zahodim. 

na příspěvěk reagoval Eodeon

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

P.s. Pokud bych byl svebytne ironicky, tak bych napsal, ze vsechny zeny v podstate plodi monstra. Jen se koukni na csfd. 😅🤣👌👍

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Cece, ty me zasobujes. :) Nez jsem se sem dostal, tak jsi se stihl snad 3x opraviti. :) Ale to nic. Ja jsem napsal co jsem napsal, v reakci na tvuj (to zni fakt dobre) XTRO omyl, toz tak. 

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

PKD

Alien je můj fandom, takže ano, sleduji. přednost dávám Treku a Star Wars, ale i tuhle franšízu mám ve velké úctě. občas prostě k tomu sluníčkovému Treku a pohádkovým Hvězdným válkám potřebuji nějakou hodně temnou a neméně kvalitní protiváhu. a volba je jasná. :)

na příspěvěk reagoval PKD, PKD

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

PKD

kdybych neměl guilty pleasure gen, proč bych to všechno nakoukával? no násilím mi to nikdo nenutil. :) miluju sci-fi béčka. ale mám rád, když je v tom krapet nadsázky. když se to nebere moc vážně. většina těch rip-offů Aliena z devadesátek je prostě seriózní trash. čest výjimkám. jak kdyby si ti tvůrci mysleli, že z Aliena obkoukali postupy, formulku maj v malíku a snadno zreplikují to kouzlo, kvůli kterému všichni xenomorfa tak zbožňujeme, ale dopadlo to ostudou. :(

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Tak to jo. To se shodnem. Spagetozrouty a v podstate vynalezce opery beru v samostatnem H zanru v letech 80tych dodnes jako absolutni spicku. Tam je hruzy na rozdavani. At je ti 15 ci pres 40cet. Aspon ja a hafo dalsich lidi co znam ze sve generace, to tak ma. 👌👍 

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Eodeon

Haha. Tak to je nam vsem lito, ze jsme te tak znechutili, checht. Ja to ostatne, nezacal. Ale hodlam to co nejrychleji, ukonciti. Ani by me nenapadlo, ze sledujes neco takoveho, jako diskuse o ultraslavne priserce. Mam te holt zafixovaneho v jiste SF francize a tak me to jen prequapillo. Moje chybka. Clovek si holt, odvyknul. 

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

většinu těch odkazovaných béček jsem (bohužel) viděl, takže ironicky děkuju pěkně za připomenutí všech těch (filmově) hrůzostrašných zážitků, které mě děsí dodnes. a i když PKD to až tak nehrotí, přeci jen přidám ještě svůj tip na jeden naprosto nezapomenutelný film, o jehož plakátu tu mohla být řeč: Star Crystal

na příspěvěk reagoval PKD

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

SsgtJira

P.s. Ale prijde mi osobne zabavne, ze kdyz ze zvedavosti tuknu na sipku v levem hornim rohu, v tvem odkazu z pinterestu, vykoukla tam na me Kara. A ne jen jedna. :) 

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

SsgtJira

Heled, asi je to jeden se zde uvedenych  filmu, ale za sebe bych rekl, ze je zbytecne, se timhle zabyvati nak dlouho. Zkratka, ja se pripojuji k tem, co zde psali, ze vypada na te inkriminovane fotce ponekud divne, az lacine. To bychom se z toho nevyhrabali ani do premci, hehe. Osobne si nemyslim, ze by zrovna Alvarez hazardoval nejak vyrazne s ultraikonickym vzhledem jedne z nejslavnejsich priserek s hubou v hube v moderni popkulture. Toz tak. 

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

SsgtJira

Ten rozhodne, ne. Yoshi je blizko, ale mam silny dojem ze to je neco jineho. Ten poster vidim pred ocima, ale zasatana si nevzpomenu, na nazev. Ale mam dojem, ze byl ladeny do modra, jako Aliens. Komplikuje to tez fakt ze drtiva vetsina ten casto neopravnene kultovnich 80tkovych H, ci SF/H B filmu, mela vskutku originalni ceske nazvy, ktere z 90% nekorespondovaly, s orig. 

na příspěvěk reagoval SsgtJira

Související novinky

Třetí Na nože dostalo název a nabírá obsazení

Třetí Na nože dostalo název a nabírá obsazení

28.05.2024

Detektiv s výrazným jižanským přízvukem, Benoit Blanc, se vrací řešit nový podivuhodný případ... svůj zatím nejnebezpečnější. Jak už bylo dříve avizováno, z chválené detektivky Na nože režiséra Riana… (více)

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Seriálový Vetřelec nabírá posily

Seriálový Vetřelec nabírá posily

28.11.2023

Již nějakou dobu víme, že nadcházející celovečerní film ze světa Vetřelce s názvem Alien: Romulus je dotočen a čeká nás příští léto, přičemž jeho režisér a scenárista Fede Alvarez se chlubí tím, že… (více)

Reklama

Reklama