Reklama

Reklama

Vetřelec: Romulus

  • USA Alien: Romulus (více)
Trailer 19

Vetřelec: Romulus navrací fenomenálně úspěšnou franšízu zpět k jejím kultovním kořenům, přičemž představuje zajímavé a neokoukané nové tváře. Při prohledávání opuštěné vesmírné stanice se skupina mladých kolonizátorů setká s nejneúprosnější a nejsmrtonosnější formou života ve vesmíru. A v hlubokém vesmíru nikdo neslyší jejich křik. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 19

Recenze (586)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Těch odkazů a parafrází na klasické vetřelčí momenty tam bylo moc a Romulus si nenašel svoji cestu, resp. ani nesnažil ji hledat. Jediné osvěžení je tak zaměření na mladou generaci a hrátky s nulovou gravitací. Jinak jsme všechno někde viděli. Po první projekci mi přijde, že i k Prometheovi se budu vracet radši, protože jak je na jednu stranu blbej, tak je aspoň svůj. To tu bolestně chybí. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

V úvodu jsou načrtnuty nepříliš zajímavé postavy, přesně podle trendu, který velí podbízet se teenagerům. Co na tom, že série Vetřelec měla vždy dospělé postavy. Jakmile se ale tato partička poprvé dostane do problémů, je vše zapomenuto a užijete si drsnou atmosféru opuštěné stanice a beznaděj ve střetech s vetřelci. Ve filmu je hodně originálních nápadů, v čele s kyselinou ve stavu beztíže. Když tato nejlepší část filmu skončí, následuje ještě bohužel zbytečné a debilní finále s mutantem, který jako by vypadl z nejhoršího filmu série - Jeunetova Vetřelce: Vzkříšení. Slabší čtyři. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Film chtěl sbírat plusové body hlavně odkazy na Vetřelce a Vetřelce a zpočátku se mu to i dařilo, jenomže odkazy se mi brzy okoukaly, herci a herečky se ukázali být v drtivé většině naprosto nezajímavými a začala se dít jedna hloupá situace za druhou (teplota v chodbě, kyselina ve stavu beztíže)... Až mě Romulus dočista otrávil. Ve výsledky je to podívaná takřka na úrovni Vetřelců vs. Predátora, která nepřinesla takřka nic nového, vlastně se o to asi ani nesnažila. A je to velká škoda. Scottův (nápaditý!) Prometheus je úplně někde jinde, a vlastně i Blackův Predátor: Evoluce. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem přesně potřeboval a tohle jsem přesně chtěl vidět. Vetřelce, který bude mít grády a hutnou atmosféru. Tolik odkazů na tu starou klasiku. To prostředí, ta technologie. Ta podobnost. Zároveň odkaz na Promethea a Covenant. Přece jenom to jde, když se chce. Tento film se krásně zařadil mezi 1 a 2 díl a celkově si myslím, že kvalitně je na tom asi tak jako díl 3. Takže hezky tu vznikla vsuvka. I přes nějaké drobné chybičky, obrovská spokojenost. Tohle musím vidět znovu, abych si to užil a pořádně zchroupal v hlavě. Tohle je fakt brutální film! A ještě taková drobná připomínka. Hodně jsem si všiml, že to lidé kvalitně srovnávají s posledním predátorem. No. Miluju film Predátor. Ale ten poslední film, ta sračka, srovnávat to s tímto vetřelcem, je fakt urážka celého filmu. Vetřelec Romulus vysoce, ale kurva vysoce převyšuje ten výblitek v podobě posledního predátora. V žádné případě nesrovanávat. Romulus vetřelce vyzdvihuje, ne uráží, jako v případě posledního predátora. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Po povedených trailerech nebylo těžké začít se na Vetřelec: Romulus těšit, ovšem pořád mi v hlavě svítila malá červená kontrolka. Ta mi nenápadně připomínala, že za kamerou je Fede Alvarez, člověk, který určitě má talentu dost, ale ne na hororový žánr. Jeho Evil Dead jsem protrpěl, jeho Smrt ve tmě byla přinejlepším fajn. A bohužel jsem tu kontrolku měl poslouchat, protože ačkoliv má Romulus své kvality, zklamává v tom nejpodstatnějším – nefunguje jako žánrovka.   Vetřelec: Romulus skvěle vypadá a všechny ty analogové počítače, šedivé kovy, industriální atmosféru plnou syčících trubek jsem si užíval. Stejně tak i nečekaně dobré herce a zajímavé postavy, které se chovaly překvapivě inteligentně. Ale co na tom, když Alvarez neumí budovat děsivou atmosféru a jeho lekačky jsou unylé a nezajímavé. Potíž je i ve faktu, že se tu víc hraje na odkazování a citování starých filmů a nezbývá moc prostoru pro ten nový. Ve výsledku jde o pěkný fanservice od někoho, kdo ví, jak by to celé mělo vypadat, znít a fungovat. Jen to neumí moc poskládat do funkčního hororového celku. Alvarez je možná dobrý producent se zajímavou vizí, dobrý režisér a realizátor však bohužel ne. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (21)

  • Produkční tým se rozhodl nevytvářet hybrid mimozemšťana a člověka pomocí speciálních efektů. K jeho ztvárnění proto využili Roberta Bobroczkyiho, rumunského basketbalistu s výškou 231 cm, jehož štíhlá a dlouhá postava byla ideální pro vytvoření obrazu humanoidního protivníka. (PunisherEDNA)
  • Název lodě, která je rozdělena na 2 části a pojmenována Romulus a Remus, odkazuje na legendu o dvojčatech, které byli jako děti opuštěni a posléze vychováni i odkojeni vlčicí. Bratři jsou podle legendy zodpovědní za založení starověkého Říma, který nese název Roma právě podle Romula. Ve filmu je na určitých místech, jako třeba na posuvných dveřích, možné vidět i jejich podobiznu jakožto dvou dětí s vlčicí. (LucasAbelle)
  • Ve filmu můžeme na jednom z počítačů vidět nápis „MU-TH-UR“, což je samozřejmě odkaz na umělou inteligenci, která řídila loď Nostromo ve filmu Vetřelec (1979), známou také jako MOTHER. Nicméně, zdá se, že tato AI byla aktualizována, protože nyní je označována jako MU-TH-UR 9000 místo původní verze 6000. (PunisherEDNA)

Související novinky

Vetřelec sesadil Deadpoola z tržebního trůnu

Vetřelec sesadil Deadpoola z tržebního trůnu

19.08.2024

Dominance na tržebním vrcholu po spanilé krasojízdě končí. Nový hororový snímek Vetřelec: Romulus od Fede Alvareze (Smrt ve tmě), jenž pochválil i otec série Ridley Scott, překonal všechna očekávání… (více)

Třetí Na nože dostalo název a nabírá obsazení

Třetí Na nože dostalo název a nabírá obsazení

28.05.2024

Detektiv s výrazným jižanským přízvukem, Benoit Blanc, se vrací řešit nový podivuhodný případ... svůj zatím nejnebezpečnější. Jak už bylo dříve avizováno, z chválené detektivky Na nože režiséra Riana… (více)

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama