Reklama

Reklama

Vetřelec: Romulus

  • USA Alien: Romulus (více)
Trailer 5

Vetřelec: Romulus navrací fenomenálně úspěšnou franšízu zpět k jejím kultovním kořenům, přičemž představuje zajímavé a neokoukané nové tváře. Při prohledávání opuštěné vesmírné stanice se skupina mladých kolonizátorů setká s nejneúprosnější a nejsmrtonosnější formou života ve vesmíru. A v hlubokém vesmíru nikdo neslyší jejich křik. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (20)

  • Ve filmu můžeme na jednom z počítačů vidět nápis „MU-TH-UR“, což je samozřejmě odkaz na umělou inteligenci, která řídila loď Nostromo ve filmu Vetřelec (1979), známou také jako MOTHER. Nicméně, zdá se, že tato AI byla aktualizována, protože nyní je označována jako MU-TH-UR 9000 místo původní verze 6000. (PunisherEDNA)
  • Pulzní puška F44AA z tohoto filmu je ve skutečnosti kombinací plamenometu Ripley (Sigourney Weaver) a pušky M41A z filmu Vetřelci (1986). Navrhl ji výjimečný designér sci-fi zbraní Andrew Bradbury. (PunisherEDNA)
  • Produkční tým se rozhodl nevytvářet hybrid mimozemšťana a člověka pomocí speciálních efektů. K jeho ztvárnění proto využili Roberta Bobroczkyiho, rumunského basketbalistu s výškou 231 cm, jehož štíhlá a dlouhá postava byla ideální pro vytvoření obrazu humanoidního protivníka. (PunisherEDNA)
  • Čtyřkolová vozidla, která se pohybují po planetě na začátku filmu, jsou ruská terénní auta Sherp ATV. (Stejšn)
  • Když hrdinové vstupují v čase 29:33 na vesmírné stanici Renaissance, do centra výzkumu a vývoje společnosti Weyland-Yutani, tak na stěně visí obraz (29:47) od Michela Serre (1658–1733) „Radnice v Marseille během moru 1720–1722“ a je ve filmu komentován: „Stanice je rozdělena na dvě části: Romulus a Remus. Obě slouží našim snahám o zlepšení lidské role ve vesmíru. Nemoci jako mor byly totiž cenou za lidskou mobilitu – cestování. Výzkum na vetřelcích má tyto nemoci potírat a lidi vylepšit.“ (Cenobita)
  • I když je ve filmu využit hlas a tvář Iana Holma, který ztvárnil roli androida i v prvním díle, byl v době premiéry již 4 roky po smrti. Studio Disney k jeho návratu využilo CGI a umělou inteligenci. (vyfuk)
  • Když probíhá restart palubního počítače, můžeme vidět, že se jedná o HAL9001. Jedná se o referenci na počítač HAL9000 z filmu 2001: Vesmírná odysea (1968). (NiWi)
  • Pevné disky obsahující IMAX verzi filmu byly do kin distribuovány pod názvem „Clones“. (NiWi)
  • Film si bere inspiraci nejen z ostatních dílů série, ale také například ze hry „Alien: Isolation“, ze které se do filmu dostali například nouzové telefony či stanice první pomoci, které v ní sloužily jak checkpointy. (NiWi)
  • Režisér Fede Álvarez vyhledal pro práci na speciálních efektech tým, který pracoval na filmu Vetřelci (1986) od Jamese Camerona. Vše, co se dalo udělat pomocí reálných kulis, praktických efektů a miniatur tak bylo vytvořeno, aby byly práce na počítačových efektech co nejkratší. (NiWi)
  • Filmaři se snažili využít praktické efekty co nejvíce to šlo. Pro potřeby natáčení vznikla řada komplexních animatronických loutek, ovládaných celými jednotkami loutkovodičů. Počítačovou animaci si tvůrci šetřili jen na několik vzácných momentů, na něž už loutky nestačily. (NiWi)
  • Natáčení probíhalo v Budapešti od 9. března do 3. července 2023. (Robopes)
  • Vetřelec: Romulus měl být původně uveden na Hulu, ale 20th Century Studios jej přesunulo do kin, a to na den 16. srpna 2024. (LEVKEMYK)

Související novinky

Vetřelec sesadil Deadpoola z tržebního trůnu

Vetřelec sesadil Deadpoola z tržebního trůnu

19.08.2024

Dominance na tržebním vrcholu po spanilé krasojízdě končí. Nový hororový snímek Vetřelec: Romulus od Fede Alvareze (Smrt ve tmě), jenž pochválil i otec série Ridley Scott, překonal všechna očekávání… (více)

Třetí Na nože dostalo název a nabírá obsazení

Třetí Na nože dostalo název a nabírá obsazení

28.05.2024

Detektiv s výrazným jižanským přízvukem, Benoit Blanc, se vrací řešit nový podivuhodný případ... svůj zatím nejnebezpečnější. Jak už bylo dříve avizováno, z chválené detektivky Na nože režiséra Riana… (více)

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama