Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britské biografické drama režiséra Hugha Hudsona se odehrává v roce 1924 na olympiádě v Paříži. Eric Liddel (Ian Charleson) je zbožný křesťan, který věří, že jeho atletický talent je dar od boha a že pokud vyhraje zlatou medaili, bude to způsob jak boha velebit. Harold Abrahams (Ben Cross) je anglický žid, který studuje v Cambridge. Sní o slávě a o tom, že dokáže svým antisemitský spolužákům i celému světu, že židé nejsou podřadná rasa. Jejich pohnutky jsou vznešené, závazky absolutní a čest nepochybná. Oba přinesou osobní oběti, aby dosáhli svého cíle. A v průběhu událostí, navzdory všem překážkám a osobním problémům, s nimž musí bojovat, se ukáže, že boj o vítězství s tak náročnými závazky a tak vysokými cíli je možná tou opravdovou odměnou. Tento film, který byl natočen podle skutečného příběhu, získal čtyři Oscary včetně Oscara za nejlepší film a Nejlepší původní scénář a na další tři byl nominován. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (138)

bari68 

všechny recenze uživatele

Pred blížiacou sa olympiádou v Londýne som sa nechal nažhaviť inšpiratívnym príbehom Erica Liddela, ktorý svetu ukázal, aké sú aj pre vrcholového športovca dôležitejšie veci a ideály, a že viera v Boha je vyššie než olympijské zlato. Skvelý film s prenádhernou hudbou Vangelisa a personou s vizitkou ľudskej čistoty, charizmy a vzoru. ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Veľmi pôsobivý film, ktorý zachytáva skutočné udalosti zo života úspešných športovcov. Paradoxne som mala pocit, akoby samotný šport nebol ústredným motívom filmu, ale skôr myšlenka, že (aj) vďaka športu a silnej vôli si dokáže človek vypestovať tie najväčšie ľudské hodnoty. Pekné a nezabudnuteľné aj vďaka krásnej hudbe. ()

Reklama

cab 

všechny recenze uživatele

Biograficke drama vrcholici na olympijskych hrach 1924 v Parizi, kde se maji mimo jine utkat sprinteri. Jednim z nich je Eric verici, ze jeho bezecke schopnosti jsou darem od boha a na olympiade ma nejlepsi prilezitost oslavit boha vytezstvim. Jeho sokem je anglicky zid, ktery chce vsem dokazat, ze odlisna vira jej necinni nikym menecenym. Osobni problemy a strasti v prubehu priprav jsou nakonec prekonany a ve finale se divaci dockaji krasnych a cestnych zavodu, jak by tomu pokazde melo byt. Pribeh je okorenen krasnym hudebnim podkresem od Vangelise. 60% ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Zajímavý sice trochu patetický film, který obohacují výkony neokoukaných a málo známých herců (Cross, Charleson). Jediná celebrita Ian Holm se opět blýskl, role neurotických rtuťovitých chlapíků je mu prostě šitá přímo na míru. Zpomalené záběry, často používané ve filmech se sportovní tématikou, působí do značné míry jako klišé, tady ovšem za účasti čarokrásné Vangelisovy hudby vytvářejí neuvěřitelný dojem dramatičnosti a statečnosti. A ty reálie – jako by sama pařížská olympiáda vystupovala z obrazovky, stávala se reálnou a divák se jí přímo účastnil… Lepší 4 hvězdičky. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Použil bych zde slovo nuda, kdyby se film alespoň z části nudě přibližoval. Film byl daleko za ní a od odpadu ho nezachránila ani výborná hudba. 2x usnout během jednoho filmu se mi dlouho nepovedlo. Nesympatické postavy. Stupidní kamera. Příšerně moc nudný děj, který stál na místě. Myslím, že k tomu už není potřeba nic dodat. Kdo mi nevěří, ať se na film podívá. Předtím však vřele doporučuji dát si minimálně šálek velmi silné kávy. Přesto však nemohu zaručit, že film zdárně dokoukáte až do konce. Osobně jsem měl šálky dva... ()

Galerie (86)

Zajímavosti (32)

  • Z celkového rozpočtu filmu ve výši 5,5 milionu dolarů bylo vyhrazeno celých 3,25 milionu pouze na kopie a reklamní akce. (Robbi)
  • Zahajovací ceremoniál OH byl natočen během jediného dne - účastnilo se ho kolem sedmi tisíc návštěvníků, kteří přišli na základě inzerátu oznamujícího natáčení. Pro "zhutnění" davu byly v hledišti použity i loutky. (Robbi)
  • S námětem na film přišel producent David Puttnam, který náhodou našel při pobytu v Los Angeles knihu o olympiádě, v níž zaujaly ho příběhy dvou britských běžců. (Robbi)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Zemřel herec Ben Cross

Zemřel herec Ben Cross

19.08.2020

Ve věku 72 let zemřel britský herec Ben Cross, kterého mohli diváci znát například jako Spockova tátu ze Star Treku J. J. Abramse, případně atleta Harolda Abrahamse v Ohnivých vozech nebo ještě ze… (více)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (více)

Reklama

Reklama