Reklama

Reklama

Vítejte na starém dobrém divokém západě, který všichni milují! Horizont: Americká sága se odehrává během americké občanské války v 60. letech 19. století a představuje předválečné i poválečné období. Celovečerní film zavede diváka na emotivní cestu, na které zažije rozkvět Ameriky očima rodin, přátel i nepřátel. (Vertigo International)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (20)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Je to prostě velké a rozsáhlé jak pláně divokého západu. Jestli se to Costnerovi podaří doručit ve čtyřech tříhodinových filmech, kdy všechny budou mít kvalitu alespoň tohoto prvního dílu, tak to bude zářez na pažbě filmové historie jako kráva. Rozhodně to není dokonalé. Osobně mi některá scénáristická a režijní rozhodnutí přišla "zvláštní". Má to momenty které očividně nezafungují tak jak bylo v plánu (ale vyznívá to spíše roztomile než jako selhání). Má to momenty kdy by si dal člověk facku jak má husinu a je celkově ohromenej z takového kýče. Je tam hromada věcí co funguje parádně a celkově asi chápu kudy to Costner tlačí a jak má ten celek vypadat a fandím tomu. Ty tři hodiny utečou jako nic a klidně bych si v tom kině/světě ještě hodinku či dvě dal.. Je fakt, že je to evidentně moderní tv seriál promítaný na velké plátno a tvořený člověkem který je formálně z části zaseknutý v devadesátých letech. Což vytváří v divákovi lehce schizofrenní pocit. PS: Osobně v tom cítím inspiraci Sheridanem (především jeho 1883.. S tím, že Sheridan umí lépe vykreslit ten syrově existenciální romantismus a Costner je přirozenější ve vztazích postav a jakési lidskosti). ()

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, aby na nový režijní počin megalomana Kevina Costnera neseděla nálepka „Posel budoucnosti ve westernových kulisách“. No, dopadlo tak nějak napůl cesty, byť Horizont je v mnoha ohledech o dost lepší nežli zmiňovaný sci-fi propadák. Největší problémy tohoto tří hodinového opusu pramení z absence pořádně ostrých nůžek, lepšího vykreslení postav a celkové nedotaženosti scénáře. Film často přešlapuje na místě a zdlouhavě se věnuje banálním záležitostem, které děj neposunou ani o píď. Některé zásadní události v příběhových linkách (dohromady jich je snad pět) režisér zase naopak řeší nesmyslnou zkratkou. Dobře je to vidět třeba na postavě Costnera jménem Hayes Ellison. Vlivem událostí se tento tulák a pistolník ujme cizí ženy s malým děckem. Když se s nimi později opět setkáme, chovají se jako rodinka, kde nechybějí ani „manželské“ intimnosti. Kolik času od posledního setkání vlastně uběhlo? A kde je nějaké budování vztahu? Tady prostě něco chybí. Film poněkud zbrkle přepíná mezi jednotlivými linkami a chrlí do placu jednu novou postavu za druhou, přičemž téměř všem bohužel schází charisma a zapamatovatelnost. Některé se zase objeví jen jednou a pak se kamsi vytratí, což je zkrátka zvláštní. Abych ale jen neremcal. Třeba úvodní, snad čtyřiceti minutový prolog zahrnující založení osady, její následné napadení indiány a odklízení následků masakru, je výborný. Prolog vlastně připomíná malý film ve filmu, kde nechybí osudovost, noční honička na koních při plném úplňku a napínavá survival scéna s dobýváním domu. Costner možná je velký egocentrik, který si nenechá od nikoho poradit, ale z každého záběru je jasné, jak westernový žánr miluje. Některé obrazy jsou vyloženě úchvatné. Ano, jde o první část z obrovského projektu a jsem si jistý, že Chapter 2 tomu dá trochu lepší tvar, ale i tak zde cítím mírné zklamání. Horizont je nekonzistentní a na mnoha místech nedotažený, což je obrovská škoda, jelikož tyhle přešlapy podrývají monumentálnost obrazu a účinek několika skvěle vygradovaných scén. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Až na jednu větší linii za mě v podstatě bez problémů pouzavíráno. On je v dnešní době člověk asi trochu zvyklejší, že holt hlavně cesta je cíl, a kolikrát nepotřebujeme doslovná finále. I tak je ale vidět, že by tomu mnohem víc slušel formát minisérie na kabelovce. Ale co už, v kinech je epický tříhodinový western s Costnerem, tak hybaj před plátna!! [Kino MAT] ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Jak už řada lidí napsala, jedná se spíše o úvodní část k jednomu filmu, nejedná se o první díl v tom klasickém slova smyslu, takže souhlasím s tím, že hodnotit tento film je jako hodnotit 30 minut jakéhokoliv filmu samostatně. A opravdu, to co se tady stane ve 181 minutách, by ve většině filmů tvořilo úvodní půlhodinu. Je zde představeno mnoho postav, mnoho načrtnutých dějových linií, které na sebe zdánlivě možná nenavazují. Jenže on je to tak obrovský kus poctivé filmařiny, že jsem si užívala každou minutu. Měla jsem pocit, že s postavami se vydávám na velkou cestu, kterou chci s nimi prožít. Tady jde tak strašně moc vidět, že Costner do toho dal kus srdce, za celé tři hodiny jsem se nechtěla podívat na hodinky a z fleku bych si hned dala to další tříhodinové pokračování. Unikátní projekt, který si zaslouží být viděn v kině. ()

IviDvo 

všechny recenze uživatele

Nejsem velkým odborníkem na western, protože mě tento žánr příliš neuchvátil, ale v poslední době jsem měla možnost vidět pár zajímavých počinů, díky kterým mi tématika divokého západu postupně přirůstá k srdci. Jsem ráda, že zrovna Costnerův Horizont patří k těm příběhově i vizuálně poutavějším snímkům. A hlavně je z něho cítit a vidět, s jakou láskou režisér k námětu přistupuje, a že vše dělá jak nejpoctivěji a nejprocítěněji umí a dokáže. Myslím, že Horizont je jeho životním projektem a dává do toho všechno (včetně svých peněz a majetku). Samozřejmě že nechybí skvělé přestřelky a nervy drásající scény „kdo z koho“, ale zároveň je film plný nezvyklých a prostých scén, které přibližují běžný každodenní život osadníků. Jakým způsobem si například lidé, kteří se na divoký západ nově dostali, museli zvykat na jinou náladu, odlišné fungování, nepohodlí a nebezpečí, které s sebou přináší toto hostilní prostředí. To může pro mnohé působit nudně či zbytečně, ale já si téhle stránky filmu velmi cením, protože je jednoduše lidská. Mně osobně to pomohlo ještě víc se ponořit a vcítit do příběhů, převážně ženských hrdinek, které tady mají obrovský prostor, což je zase velmi neobvyklé a milé, protože doposud byl klasický western převážně mužskou záležitostí. První část Horizontu rozjíždí několik dějových linek, představuje nespočet zajímavých postav, které se předpokládám v dalších dílech prolnou a na to se těším. [Festival de Cannes 2024] ()

Galerie (18)

Související novinky

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

25.05.2024

Večer v sobotu 25. května proběhl ceremoniál slavnostního zakončení 77. ročníku prestižního mezinárodního Filmového festivalu v Cannes. Na prosluněné francouzské riviéře tak skončil dvanáctidenní… (více)

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

21.05.2024

Vyjma hokejových komentátorů jsou v těchto dnech nejzaměstnanějšími pracovníky v celé Evropě nejspíš ti šťastlivci, kteří v Cannes drží stopky a měří, jak dlouho po skončení filmu trvají které ovace… (více)

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Reklama

Reklama