Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní zpracování slavného románu Victora Huga. Notoricky známý příběh trestance Jeana Valjeana (Richard Jordan), který se za pomoci biskupa Myriela (Claude Dauphin) stává dobrým člověkem a poté i starostou malého přímořského městečka – přesto však musí stále unikat před nekompromisním policistou Javertem (Anthony Perkins), který si opětné uvěznění Valjeana dal jako celoživotní úkol. (mahler)

(více)

Recenze (21)

tahit 

všechny recenze uživatele

Z děl Viktora Huga se největšímu zájmu filmových společností asi opravdu těší jak jinak, než BÍDNÍCI. Ano jsou různé přístupy k filmovým přepisům literárních děl, které se snaží zachovat duch románu, avšak snaha jen nestačí. Obsazení klíčové postavy Jeana Valjeana tak jak jí pojal vyžehleně herec Richard Jordan bylo o něco slabší ve srovnání s herecky vyzrálejším protihráčem Anthony Perkinsem v postavě inspektora Javerta. Víte, Jak už to tak u filmu bývá, předešlé filmové setkání s trestancem Jean Valjeanem (Jean Gabin) ve starší verzi Bídníků umělo více strhnout a lépe se dalo vcítit do jeho postavy a tím to možná působivěji vyznělo. Prostě to mělo větší grády. Co říci celkem na závěr. Že i přes veškeré výhrady to bylo na televizní dílo slušný film, ale nemohu si odpustit připomínku, že obsah románu nabízel mnohem více. ()

nmarca 

všechny recenze uživatele

Film v sobě nese určitou "omezenost" televizního zpracování (značný ořez dějových linií, znatelně menší rozpočet), přesto pro mne zůstává těmi "mými Bídníky", zejména díky "tomu jedinému a pravému" Javertovi Anthonyho Perkinse. Jeho Javert každým nervem vystihuje tragičnost člověka, který pochopí, že celý svůj život žil jen v obrovském omylu o řádu věcí. Přes zkrácení předlohy nechybí strhující morální apel, díky němuž jsou Bídníci jedním z největších děl evropské literatury. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Jak kdysi kdesi pravil pan Horníček, tohle není příběh ze života, ale z knihy. Čím věrnější předloze a taky čím řemeslně lepší, tím je tenhle přepis literární klasiky nudnější. Ze všeho nejvíc působí jako morální exemplum, třeba jen ten dojemný rozhovor s biskupem... Já vím, že v knize to tak je taky, ale takhle otrocky převedeno je to ještě barvotiskovější a neuvěřitelnější. Pokus o realističnost a civilnost zkrátka téhle látce naprosto nesvědčí, protože sama nepravděpodobnost příběhu, v podstatě takové poučné "pohádky pro dospělé", z ní nakonec trčí jako podivný omyl. Na tuhle látku se musí naprosto jinak, přes svrchované herectví a režii, tihle Ubožáci ovšem nemají ani jedno ani druhé... Celkový dojem: 65% Zajímavé komentáře: canakja, Orlau32 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Na televízne spracovanie dobrý počin podľa slavného 'Ugovho' románu. Z tých, čo som mal zatiaľ možnosť vidieť, asi najlepšie. Určite lepšie ako staršie francúzske spracovanie s Gabinom. Aj ked sa nevyhne skratkovitosti deja vyplývajúcej z masívnej dĺžky románového deja, ale je dostatočne svižný a vie zaujať. Aspoň z pohladu toho, že predloha bude v každom jednom spracovaní pôsobiť kostrbato, umelo a silne knižne. Viac ako Richard Jordan v hlavnej úlohe ma zaujal Perkins v roli inšpektora - to mu sadlo. Na televízne dielo celkovo vydarené. ()

IlMagnifico 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli režisér Jordan udělal dobře, když se rozhodl úplně vyškrtnout některé dějové linky a postavy (Eponina, Thénardierovi...), přesto ale ani tato verze Bídníků není špatná a potvrzuje pravidlo, že s kvalitní předlohou a dobrými herci lze hezký film natočit i přes chudý rozpočet TV produkce. Herci prostě točili pro televizi, to oko fajnšmekra pozná okamžitě. Kostýmy jsou sice docela věrné, ovšem celková vizualizace a kulisy příliš historicky nevypadají (to se týká hlavně "galejí" v Toulonu). Film ale zkrátka aspoň za jedno podívaní stojí... Už jenom kvůli perfektnímu výkonu Anthony Perkinse alias inspektora Javerta. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama