Reklama

Reklama

Ukradni, co můžeš!

  • Německo Buffalo Soldiers (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když profesionálního vojáka nezajímá nadřízený ani armáda, je něco v nepořádku... Píše se rok 1989. Berlínská zeď už to má hodně nahnuté a doba, kdy padne nejeden totalitní stát ve střední Evropě, je velmi blízko. Na vojenské základně Theodora Roosevelta u Stuttgartu zatím bojuje svou soukromou válku specialista Ray Elwood. Rozhodně se nehodlá nudit a poflakovat někde v kasárnách, tak jako to dělá většina jeho kolegů. Svůj pobyt v armádě si hodlá pořádně užít! Oficiálně sice pracuje jako vojenský úředník, ale jinak zařizuje veškeré „zásobování“, od prodeje kradeného zboží až po obchod s heroinem. Onoho osudného podzimu ale přichází nový důstojník s rozkazem vyčistit základnu od všech nežádoucích vlivů... Značně nevybíravou satiru na poměry v americké armádě a jejích jednotkách v někdejším Západním Německu natočil režisér Gregor Jordan. Tvůrci vůbec nešetří ostřejšími výrazy a černým humorem, komikou odlehčují i dramatické scény. V neobyčejně zajímavém obsazením zaujmou zejména herecké výkony Joaquina Phoenixe (Ray Elwood) a Eda Harrise (plukovník Berman). Pro své značné kritické vyznění čekal v USA distributor delší dobu s uvolněním titulu pro kina i video. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

O filmu jsem začal slýchat v době, kdy jsem si Joaquina Phoenixe dost řádně oblíbil. Ať už v Gladiátorovi nebo Znamení. V jakémkoliv filmu stál za to. Ukradni, co můžeš je taková malá revoluce odehrávající se v samotném centru revoluce globální a nevyhnutelné. Film jako černá komedie rozhodně funguje slušivě jenže pouze po určité meze. Respektive u filmu jsem se bavil na začátku, hlavně na prostředku, ale utlumil to samotný závěr, který je spíš dost vážný a nemožný než braný s nadhledem a vstřícný, tak jako je celý tento film. Filmů s podobnou tématikou vznikla celá řada. Ať už je to Mariňák nebo Tři králové. Oba tyto filmy mě dokázali po celý film udržet v křesle. Tenhle díky svému konci přichází o jednu hvězdu, ale i tak se na něj s radostí klidně znovu podívám. Kvůli některým scénám to za to rozhodně stojí. --- Dobře. A co je tohle? - Jen pár žádanek, pane. - Tisíc galonů leštěnky. Opravdu tolik? Není to příliš? - Přece čistota půl zdraví. ()

Tomislav 

všechny recenze uživatele

"Guys,... guys! Just letting you know, Parsons is dead"... jo, jo, válka je svině, zlášť když je studená a voják se může jen škrábat na zadku, nacvičovat signály do amerického fotbalu nebo vařit herák. Stejně jako normální válka, měla i ta studená své hrdiny a oběti. O jedněch i o druhý a o jejich kombinacích vypovídá tahle šikovně střižená satira, která úspěšně balancuje na hraně mezi reálností a fikcí. Jestli chcete vidět něco z jiného soudku, nezbývá než vřele doporučit! ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Docela obstojný protiválečný film, který s nebývalým nadhledem kritizuje poměry v americké armádě. Z celého toho dějového mišmaše mě asi nejvíc zaujala romantičtější linka příběhu, kdy hlavní hrdina v podání již tradičně skvělého Joaquina Phoenixe usiluje o dceru svého nadřízeného, s nímž zrovna moc dobře nevychází, a tak se rozhodne pro sladkou pomstu, která se mu malinko vymkne z ruky, když velmi záhy zjistí, že mu dotyčná není lhostejná. (75%) ()

cab 

všechny recenze uživatele

Rok 1989 na americke zakladne v Zapadnim Nemecku. Nesourody mismas ukazek, jak americti vojaci zabijeji volny cas. Kdyz se nic deje, mi neco vymyslime. Scenka s tankem je vyborna, ale napriklad konec je prekombinovany a neprehledny. Herci ujdou, presto dva dny po shlednuti tohoto nezaraditelneho filmu mi v hlavne nic zasadniho na zapamatovani nezbylo. Skoda, MASH se nekona. 45% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Málokdo asi tuší, že některé motivy filmu byly natočeny podle skutečných událostí. Koncem 80. let se skutečně posádka jednoho amerického tanku zfetovala do té míry, že bláznivě projížděla vyděšeným západoněmeckým městem a zdemolovala, na co přišla. Americkému armádnímu vedení tehdy dalo hodně práce tenhle skandál ututlat. Filmu se nedá upřít snaha, slušné herecké obsazení a určitá provokativnost, jenže co naplat, scénář je až nepříjemně pestrou směskou a především není v odhalování podstaty korupce moc trefný a přesvědčivý. Ani na moment nepochybuju o tom, že v americké armádě, stejně jako v řadě dalších armád světa, existuje korupce a rozkrádání, ale mám pocit, že v běžném životě by stěží triumfoval řadový poddůstojník. Velká korupce a rozkrádání obvykle spadá pod doménu velkých zvířat a malé ryby nejsnáz chytnou. Spíš bych věřil na úspěšně zakrytou zlodějinu nějakého plukovníka než na tenhle za vlasy přitažený příběh. Kdyby scénárista a režisér tak moc netlačili na efekt a zůstali u drobných zlodějin a zobrazení takového toho malého, ale vše prorůstajícího šlendriánu, mohl mít film daleko cílenější výpověď a měl bych z něj lepší dojem. Takhle pro mě zůstává pouhých 45 % celkového dojmu u filmu, který měl nesporně na víc. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Tank, ve kterém američtí vojáci zdevastují půlku města, je německý Leopard 1A5 z roku 1986. (dex2man)

Reklama

Reklama