Reklama

Reklama

Ukradni, co můžeš!

  • Německo Buffalo Soldiers (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když profesionálního vojáka nezajímá nadřízený ani armáda, je něco v nepořádku... Píše se rok 1989. Berlínská zeď už to má hodně nahnuté a doba, kdy padne nejeden totalitní stát ve střední Evropě, je velmi blízko. Na vojenské základně Theodora Roosevelta u Stuttgartu zatím bojuje svou soukromou válku specialista Ray Elwood. Rozhodně se nehodlá nudit a poflakovat někde v kasárnách, tak jako to dělá většina jeho kolegů. Svůj pobyt v armádě si hodlá pořádně užít! Oficiálně sice pracuje jako vojenský úředník, ale jinak zařizuje veškeré „zásobování“, od prodeje kradeného zboží až po obchod s heroinem. Onoho osudného podzimu ale přichází nový důstojník s rozkazem vyčistit základnu od všech nežádoucích vlivů... Značně nevybíravou satiru na poměry v americké armádě a jejích jednotkách v někdejším Západním Německu natočil režisér Gregor Jordan. Tvůrci vůbec nešetří ostřejšími výrazy a černým humorem, komikou odlehčují i dramatické scény. V neobyčejně zajímavém obsazením zaujmou zejména herecké výkony Joaquina Phoenixe (Ray Elwood) a Eda Harrise (plukovník Berman). Pro své značné kritické vyznění čekal v USA distributor delší dobu s uvolněním titulu pro kina i video. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Faye 

všechny recenze uživatele

. „Každému z nás ta nuda lezla na mozek. A samozřejmě se z toho každý snažil vytřískat co nejvíc.“ Do nic nedělání ( kromě čilého kšeftování s čímkoliv) vpadne nový velitel. A když už není ta opravdová válka, tak proč si nestřihnout soukromou! Zfetovaná armáda hrající si s ostrými náboji do všech možných zbraní, občas i nějaká ta nukleární střela je k dispozici, která se neztratí v čase ani prostoru „Kde je vůbec Berlínská zeď?-V Berlíně, ty debile. -Já vím, že v Berlíně. V který zemi?-V blbým Německu. Západním, vole. -Západní Německo?A v kterým jsme teda my? -To jsme v Západním Německu nebo ve Východním? - Ve Východním.-My jsme v Západním, ty idiote.-Jaký je v tom rozdíl? Kdybys mě zabil, nevím.“ Velmi uklidňující :- ). „Vždycky je nějaká válka, někde, s někým.“. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mírně nadprůměrná sonda o fungování armádního života si zaslouží pochvalu především pro herecké obsazení – zejména u Joaquina Phoenixe. Děj se odehrává na americké vojenské základně umístěné v Německu, kde nudu střídá nuda a tak si několik vojáků zpříjemňuje čas (i finanční situaci) nejrůznějšími obchody s armádním zbožím nebo drogami. Korupci se však snaží rozmetat nový seržant, který má ovšem sympatickou dceru, která se hned stane vhodnou zbraní soukromé války jednoho z vojínů. Škoda jen, že druhá polovina snímku ztrácí na lesku a přibližuje se spíše do vod thrilleru!! ()

Reklama

Krissty 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem byla sice skeptická, ale nakonec se z tohoto filmu vyklubala parádní komedie z vojenského/drogového prostředí.. Pobavila jsem a samozřejmě i pokochala mými oblíbenci Joaquinem Phoenixem a Ed Harrisem.. Především tedy Joaquin byl prostě úžasný, jako v každé své roli! Nejvíc se mi asi líbila projížďka tankem a vynikající závěr.. Uvažovala jsem i o plném počtu, ale zůstanu raději při zemi :) Tahle komedie jednoznačně patří k těm lepším! ()

pravo 

všechny recenze uživatele

DRAHÚŠIK, MôŽEM SI ELWOODA NA CHVÍĽU POŽIČAŤ? POTREBUJEM, ABY PRE MŇA NIEČO UROBIL. Trocha nezvyklý pohľad na fungovanie armády USA, ale o to viac zábavný. Drogy, krádeže, násilie a nevyhnutná dávka humoru sú základnými elementmi tohto filmu a či sa človek bude pri tomto filme baviť záleží na tom, aký druh humoru preferuje. Mne osobne sa táto netradičná sonda do chodu vojenskej základne veľmi pozdávala a výborne som sa bavil. Výnimočne trocha kriticky sa staviam k scéne s tankom, ktorá gradovala až do absurdity, ale v konečnom dôsledku bola pre príbeh nepostrádateľná (chudák chrobák). TO JE MOJA REČ, PANE. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Málokdo asi tuší, že některé motivy filmu byly natočeny podle skutečných událostí. Koncem 80. let se skutečně posádka jednoho amerického tanku zfetovala do té míry, že bláznivě projížděla vyděšeným západoněmeckým městem a zdemolovala, na co přišla. Americkému armádnímu vedení tehdy dalo hodně práce tenhle skandál ututlat. Filmu se nedá upřít snaha, slušné herecké obsazení a určitá provokativnost, jenže co naplat, scénář je až nepříjemně pestrou směskou a především není v odhalování podstaty korupce moc trefný a přesvědčivý. Ani na moment nepochybuju o tom, že v americké armádě, stejně jako v řadě dalších armád světa, existuje korupce a rozkrádání, ale mám pocit, že v běžném životě by stěží triumfoval řadový poddůstojník. Velká korupce a rozkrádání obvykle spadá pod doménu velkých zvířat a malé ryby nejsnáz chytnou. Spíš bych věřil na úspěšně zakrytou zlodějinu nějakého plukovníka než na tenhle za vlasy přitažený příběh. Kdyby scénárista a režisér tak moc netlačili na efekt a zůstali u drobných zlodějin a zobrazení takového toho malého, ale vše prorůstajícího šlendriánu, mohl mít film daleko cílenější výpověď a měl bych z něj lepší dojem. Takhle pro mě zůstává pouhých 45 % celkového dojmu u filmu, který měl nesporně na víc. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Tank, ve kterém američtí vojáci zdevastují půlku města, je německý Leopard 1A5 z roku 1986. (dex2man)

Reklama

Reklama