Reklama

Reklama

Biliárový král

  • Československo Hazardní hráč (více)
Trailer

Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit... „Rychlý“ Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Barvu peněz mám rád, ale musím uznat, že tato verze je přece jen trochu vydařenější. Především Paul Newman je vítězné eso vysypané z rukávu tohoto filmu, jeho vytahovačnost a nezlomná povaha přijde rozhodně k chuti. Jackie Gleason jako Fats Minnesota je jedním z nejvíce sympatických záporáků z této doby. Inteligentní a procítěná záležitost. 80% ()

packa 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno, snad někdy v době těsně po sametové revoluci, jsem díky tomuto snímku objevil kouzlo kulečníku. Dnes sice dávám jednoznačně přednost karambolu (má vrozená skromnost mi brání pochlubit se, že brutálně drtím všechny znojemské šachisty, nikdo mě ještě neporazil :-) , ale na tento superfilm dodnes nedám dopustit. Paul Newman nemá chybu! O čtvrt století později natočené volné pokračování se Martinu Scorsesemu zdaleka tak nepovedlo. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Biliárový král či Hazardní hráč je film, v němž se snoubí vynikající herecké výkony s hudbou, jež dodává scénám atmosféru, dále s dobře zvoleným prostředím, skvěle napsaným scénářem a parádní prací tvůrčího týmu. Prostor pro řádné rozvinutí precizně promyšlených charakterů postav se otevírá zhruba po první tři čtvrtě hodince, která je ve znamení výborného střihu a poutavého děje kolem kulečníkového stolu. Následně se rozjede psychologické drama, v němž své místo najde romantická linie příběhu, která je velmi lákavá, přirozená a nikterak přehnaně vyšperkovaná. Poslední část snímku se pak nese ve znamení depresivnější nálady, kterou přineslo posledních pár minut předcházející pasáže, a velké odvety s charakterním soupeřem Minnesotou. Samotný závěr nemá chybu a já se skláním před velikostí tohoto černobílého skvostu. K plnému počtu hvězd nechybí mnoho... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Letos jsme nikoli poprvé v historii kulečníkového klubu postoupili do II. třídy, a poprvé v historii klubu se v ní udrželi i pro další rok. Film nám rozhodně neukazuje to, proč se na druhé straně Atlantiku nazýval "ušlechtilá hra v koule". Možná že už právě ta poolová osma je předpokladem pro její zbídačení. Neupravený oděv, arogantní kecy, chlast, kouření, podvody až po gangsterské metody. Výjimkou je tu pouze jediný sympaťák Minesota Fats. Ovšem v herně v Novém Městě na Moravě by se takový strhující a napínavý film natočit nedal, i kdyby v něm hrál třeba sám Paul Newman. Každopádně tu žádnou propagaci kulečníku nahledejte. I v chladné a korektní Anglii vyrovnáte vložený vklad jedné libry (kdoví jak je tomu dnes) a můžete vydělávat, sice pomalu, ale vypitá piva z toho zaplatíte. ()

Thewho18 

všechny recenze uživatele

Biliárového krále jsem viděl už hodně dávno a natrvalo mě zůstal v paměti. Když jsem si ho ted znovu pustil, už vím proč. Bezpochyby jeden z nejlepších Newmanových filmů, proti kterému je Barva peněz slaboučkým odvarem. Milostná zápletka je tady tím nejopravdovějším a nejsilnějším tématem, bez kterého by poolový maraton nestál za pozornost. Jako u většiny Newmanových příběhů se před námi rozehrává překrásné drama o lidských charakterech, které mě vždy tvrdě zasáhne. Brilantní ()

Galerie (78)

Zajímavosti (19)

  • Jackie Gleason (Minnesota Fats) hrá vo filme dokopy okolo 20 minút. (shimik77)
  • Film se natáčel na Manhattanu - použili autobusové nádraží, nějaká doupata na Osmé Avenue a především Amesovu kulečníkovou akademii na Západní čtyřicáté čtvrté. [Zdroj: Shawn Levy - Paul Newman] (Pavlínka9)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v New Yorku a trvalo 6 týždňov. (shimik77)

Reklama

Reklama