Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

agass 

všechny recenze uživatele

Nemůžů najít jediný slabý místo. Ed Harris si vedle režie střihnul i hlavní roli a myslím, že oboje zvládnul s přehledem. Život výtvarnejch umělců v Americe padesátejch let byl dost zajímavej. Chlastali jak duhy, když se hádali, tak lítal nábytek vzduchem. Pollock si svůj život užíval plnými doušky a to, že dopadl tak jak dopadl už k tomu asi patří. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý životopisný film o zajímavé a originální osobnosti (jejíž umění nemám moc rád, ale které jsem schopný uznávat), ve kterém mi chybělo snad jen větší přiblížení Pollockovy tvorby z umělecké stránky. Jinak k filmu nemám větší výhrady, zahrané to bylo výborně, po režijní stránce byl pojat hodně dobře. ()

Reklama

panmroz 

všechny recenze uživatele

Viditelně točené s láskou k "předloze", roztomilá hudba při "dripingu" dodává této malířské technice netušeně hravý rozměr. A Harris je kabrňák. Samosebou - životopisný snímek - tedy legrační "kapitoly" (kterak přestal pít, kterak začal pít, kterak odložil štětku,...), ovšem v tomto případě všechno takový decánko - kamera, hudba, střih, malíř dokonce ani nezničí svůj obraz,...žádná pecka, ale určitě ne ztracený čas. Každopádně Webberova "Dívka s berlou", jakožto nejlepší možná cesta, kterak pojmout život a dílo malíře, tedy ve zkratce - symbolicky, nepřekonána. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Tradične komponovaná biografická snímka, miestami pôsobiaca ako vystrihnutá z oscarovej brožúry. A to môže byť rovnako výhodou, ako aj nevýhodou. V niektorých momentoch Pollock funguje ukážkovo a dokáže skutočne zaujať, inokedy však mierne nudí a prehnaná stopáž je nutným zlom potrebným k prekresleniu jeho života. Jackson Pollock, famózny umelec a zároveň úbohá troska trpacia problémami s alkoholom a mentálnymi poruchami, bol našťastie nesmierne zaujímavou osobnosťou a Ed Harris mal vyhranenú víziu a presne vedel, ako ju herecky i režijne dať na filmové plátno. Najviac ma bavili scény jeho samotnej výtvarnej tvorby, dokreslenej hravým soundtrackom. A okrem toho mal Harris k dispozícii ešte Marciu Gay Harden, ktorá presne demonštruje, čo si predstavujem pod pojmom "famózny herecký výkon". (7/10) ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Film možná není tak výjimečný, ale tu dokonalost dělá sám Pollock. U životopisných filmů "nepochopených" umělců to vždy končí tímhle způsobem, takže nemusíte přemýšlet jak to skončí. Škoda že Ed Harris nebyl ani nominován za herecký výkon ani za režii. Myslím, že tohle je první film o malíři, který jsem viděl a velmi mě nadchl. Oproti filmům s hudbou, jako třeba Amadeus, obraz trochu ztrácí, hudba má větší emocionální sílu. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)
  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)

Reklama

Reklama