Reklama

Reklama

Lazebník sibiřský

  • Rusko Sibirskij cirjulnik (více)

Obsahy(1)

1905: Matka píše svému synovi, který je kadetem na proslulé americké vojenské akademii ve West Pointu. Jak mu vypráví svůj příběh, odhaluje dlouho skrývané tajemství jeho narození. 1885: Mladá Američanka Jane Callahanová cestuje do Ruska. Během své cesty do tohoto nového světa sdílí kupé se skupinou mladých divokých kadetů. Mezi nimi je i Andrej Tolstoj, elegantní a vášnivý mladý muž. Jane zjistí, že oba sdílejí stejnou lásku k hudbě a kadet se do této krásné a nezvyklé cizinky bláznivě zamiluje. Na moskevském nádraží očekává Jane Douglas McCracken, excentrický vynálezce, který se snaží získat podporu velkovévody, aby mohl prodat Rusku svůj výtvor: obrovský stroj na kácení stromů. Aby dosáhl svého cíle, představuje McCracken Jane jako svou dceru. Její rolí je obměkčit úředníky a okouzlit všechny McCrackenovy potenciální zákazníky. Jane by se ráda znovu setkala s hezkým mladým kadetem Tolstým, a tak ho navštěvuje ve vojenské akademii. Tam je představena generálu Radlovovi, muži, kterého má na přání McCrackena svést. Jane brzy poněkud nemotorného Radlovova okouzlí. Ten požádá kadeta Tolstého, jehož city k Jane zcela ignoruje, aby ho doprovodil k McCrackenovi, kde hodlá požádat o Janinu ruku. Mladý muž, přemožen svými emocemi a láskou, nemůže při generálově návrhu déle tajit své vlastní city k Jane. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (131)

svetylko 

všechny recenze uživatele

Julia Ormond v roli neobvyklé, poskytující prostor pro tvář komickou, vážnou, vášnivou i romantickou. A čistá mužská duše, které vtiskl tvář pro mě neznámý Oleg Menšikov - tolik ryzosti v postavě, které můžu věřit každou emoci. A přitom - kdoví, jak to dělá - je u toho ještě roztomilý a odhodlaný tak, jako později jeho syn: "Mozart je velký skladatel" a nikdo ho nedonutí tvrdit opak, to spíše jeho "pronásledovatel" kapituluje. Bohužel všechno v životě nekončí jako pohádka, ale tento film - i přes dvacet minut, o které mohl být ve svůj prospěch kratší - mě neuvěřitelně bavil střídáním nálad a omotal si mě svými komickými i dojemnými momenty (např. leštění parketové podlahy nebo loučení na nádraží). ()

FISSSH 

všechny recenze uživatele

V kině by mě Lazebník asi dostal mnohem víc, ale i tak...výborná Julia Ormond, neuvěřitelně milý Oleg Menšikov - v tu chvíli bych mu věřila úplně všechno..."potrestaná jednotka stále leští podlahu!"..., kouzelně roztržitý Richard Harris - scéna, kdy ještě pod přístřeškem zkouší stroj a pak se jím chlubí jako malý kluk autíčkem na vysílačku...a samozřejmě všechny exteriéry jako další postava filmu...podle mého soudu opravdu bezchybné. ()

Reklama

Jamal 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi co na tento film řekl jeho režisér na otázku jestli si myslí, že Rusové budou po tomto filmu více pyšnější na svůj národ. On na to odpověděl, že i kdyby jeho film měl přesvědčit jen jediného člověka, tak je to úspěch, protože pak získá jeho film smysl.... a já myslím, že se mu to povedlo (( :: ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je to pravda trochu prvoplánová výprava do širé duše ruského člověka, nicméně Michalkov není nějaký tuctový otrapa, ale jeden z nejlepších režisérů současnosti, takže svůj příběh pevně drží ve velmi střízlivé rovině, nesklouzává k přehnanému patosu a především s vkusem a inteligencí podává ústřední milostný příběh zběhlé Američanky a mladého ruského kadeta. Vynikající jsou také herecké výkony, Menšikov zde představuje něco úplně jiného, než v Unaveni sluncem, ale jde mu to stejně dobře, a Julia Ormondová je se svou tajnou zbraní :)) prostě k nakousnutí. P.S. Běh odsouzenců je asi nejsilnější scénou ve filmu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Za poctu Michalkovovi považujem to, že som vydržal jeho výtvor sledovať celú hodinu. Potom sa to už nedalo. Opäť ma sklamalo väčšinové hodnotenie, pretože cez idiotské stvárnenie ruského prostredia a správania som sa nedokázal preniesť. Považujem film za víťazstvo západných producentov nad Michalkovom. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (15)

  • V carském Rusku kadeti důstojnické školy, a tím spíše lidé se šlechtickým původem, nedělali špinavou práci jako úklid a mytí podlah. Pro tuto práci existovala speciální hodnost – leštič podlah. (Aelita)
  • Režisér filmu Nikita Michalkov sám pochází z rodiny se šlechtickým původem. Jeho otec slavný sovětský básník Sergej Michalkov byl mimo jiné autorem textů obou hymn Sovětského Svazu z roku 1944 a 1977 a hymny Ruské Federace z roku 2000. Povědomí Nikity Michalkova o slávě svých předků a šlechtických kořenech se zřetelně odráží v celé jeho herecko režisérské tvorbě. Michalkov je zastáncem osvíceného monarchismu. V tomto filmu si zahrál samotného ruského cara Alexandra III. (Aelita)
  • V roce 1999 film otevíral festival v Cannes. (džanik)

Reklama

Reklama