Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminální fikce z produkce HBO o tom, jak by asi vypadal svět po vítězství Třetí říše. Jedním z míst kde se natáčelo byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Píše se rok 1964. Berlín se chystá na oslavu führerových 75-tých narozenin a obnovení diplomatických vztahů se Spojenými státy. Zatímco celý svět s napětím očekává tuto převratnou událost, SS detektiv March (Rutger Hauer) vyšetřuje záhadnou politickou vraždu. Přes naléhání Gestapa, aby pátrání ukončil, je March rozhodnut případ vyřešit. Spojí se proto s americkou novinářkou Cahrlie Maguirovou (Miranda Richardson), která pak náhodně sama rozkrývá své vlastní záhady. Společně odhalují tajemství, které by mohlo vést k pádu Třetí říše. V patách jim je Gestapo, oni však unikají, aby prozradili světu pravdu o ... Otčině.
Jedním z míst, která byla vybrána k natáčení filmu, byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Proto provázela natáčení Otčiny řada ironických momentů. Scény velkolepé oslavy Hitlerových narozenin se odehrávaly na Letné, tradičním místě různých shromáždění, vojenských přehlídek a prvomájových průvodů. Na místě, kde kdysi stával největší Stalinův pomník na světě, zdravily tisíce komparzistů převlečených za občany Germánie Hitlera. A kryt v kopci pod památníkem, určený dříve stranické elitě pro případ jaderného útoku, poskytl přístřeší davům komparzistů. Produkční Václav Eisenhamer poznamenal: "Vyrostli jsme ve státě podobném tomu ve filmu. Rozumíme tedy Marchovu příběhu." Celkově probíhalo natáčení v Praze 37 dní, od 5. března do 16. dubna 1994. (HBO Europe)

(více)

Recenze (97)

RPupkin 

všechny recenze uživatele

Extrémně zajímavý Harrisův námět by si zasloužil plnokrevné filmové zpracování a mohlo by se jednat o událost roku. Tomuto televiznímu počinu sice nelze upřít snahu (např. propaganda je zobrazena poměrně pěkně), avšak naráží na své zjevné ‒ finanční a řemeslné ‒ limity. Rutger Hauer nezklamal, zbytek ansámblu už ale pokulhává. Snímek po dobrém úvodu postupně ztrácí dynamiku, až dospěje k poněkud meditativnímu závěru, což pro danou látku není to pravé ořechové. Kulisy a exteriéry jsou, úměrně možnostem, vcelku podařené ‒ není špatné si připomenout, jak šedivá byla Praha počátkem devadesátých let. Celkově vzato: za mě palec na neutrálu, 60 %, nechci vidět znovu. [viděno v květnu 2021 | komentář #48] ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Začátek se mi moc líbil, možnost vidět známe budovy, které se použily pro natáčení v Praze.I příběh je tak trochu zvláštní SS vyšetřuje zločiny a gestapo je tím nejhorším článkem režimu šedivého Hitlera, je to také boj americké novinářky o to pochopit umírání účastníků konference ve Wannsee. Jaké pěkné a moderní to všude je, důležité německé letiště je mezinárodním. Určitě je to zajímavý počin tohle natočit. Jinak Germánie je tu pořád s námi, ale v podobě EU. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Další hodně zajímavej film na téma alternativní reality. Některý nápady v týhle špionážní fantazii jsou opravdu zajímavý. Levnější televizní zpracování mi nevadí. Film plyne slušným tempem a směřuje k šokujícímu odhalení které pochopitelně budete vědět dopředu pokud víte něco o konferenci ve Wannsee, ale v tom zase nevidím až takový problém když to do sebe všechno pasuje. A Hauerovi jsem fandil i v nacistický uniformě. Jenom dabing Petra Pospíchala mi na něj nepasoval. Kvalitně udělané řemeslo.80% ()

korok 

všechny recenze uživatele

Zrovna nedávno jsem dočetl originální knižní předlohu Roberta Harrise a tak jsem se rozhodl sehnat si i filmové zpracování tohoto interesantního díla, pojednávajícího o tom, jak mohl svět vypadat v roce 1964 po vítězství Třetí říše v druhé světové válce. Jak už to tak bývá, kniha samozřejmě zajímavější a napínavější, spousta záležitostí ve filmu vynechána a děj i rozuzlení poněkud dost, řekl bych, pozměněn. Když si ale odmyslím to, že znám knižní předlohu, tak film jistě nezklamal, na to, že se jedná o televizní produkci. Chtěl bych tento příběh vidět zpracován s vyšším rozpočtem a pro kina určený. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Prvotní myšlenka tohoto filmu je výborná - hypotetická fikce, jak by svět vypadal, kdyby 2. světovou válku vyhrálo Německo. Vlastní realizace ale už tak dokonalá není. Nepřesvědčivé scény, podprůměrné herecké výkony, rozporuplné vyznění - Otčina chce být zároveň Orwellovským mementem i progresivní sci-fi vizí, ale ztroskotává na tom základním - na filmovém řemesle... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Producent Mike Nichols kúpil práva na knihu za 1 milión amerických dolárov so zámerom pretaviť ju do filmu do kín. Žiadne hollywoodske štúdio však záujem nemalo, a tak sa produkcia znížila na televíznu pre HBO. (Real Tom Hardy)
  • O tom, že se většina exteriérů natáčela v Praze, svědčí 12. minuta filmu, kdy příslušník SS vstupuje do budovy Reichzicherkomando SS, dnes bývalého sídla Rádia svobodná Evropa, přičemž je vedle budovy na rohu domu vidět logo České spořitelny. (BrianStorker)
  • Produkcia si lokácie v Česku starostlivo vyberala a vyhľadávala najmä ponuré, depresívne vyzerajúce budovy z éry studenej vojny. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama