Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film na základě skutečné události. V roce 1972 se v Latinko-amerických Andách zřítilo letadlo na jehož palubě byl Uruguaiský národní rugbyový tým. Mnoho lidí zahynulo při srážce, ale někteří přežili. Ti se po několika dnech, pomocí rádia, dozvídají, že všechny záchranné akce byli zrušeny. Nikdo nevěří, že by někdo mohl přežít. Počasí se zhoršuje a omezené zásoby se tenčí každým dnem. Dva členové týmu se proto rozhodnou přejít Andy a vrátit se s pomocí pro zbytek. Jejich statečný kousek se jim podaří. Vrátí se zpět i s pomocí. Mezitím, ale 29 lidí zemře a zbylým 16 se podaří přežít jen díky kanibalismu. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (307)

nascendi 

všechny recenze uživatele

O dramatickom príbehu národného rugbyového mužstva som čítal dávno predtým, než Frank Marshall spáchal tento film. Príbeh je atraktívny svojou neuveriteľnosťou, málo frekventovaným kanibalizmom i relatívne šťastným koncom. Zdalo by sa, že podľa atraktívneho námetu sa ani nedá nakrútiť neatraktívny, málo uveriteľný a nudný film. Frankovi sa to podarilo. Pri zobrazovaní toho, čo spôsobí s ľuďmi dlhodobý pobyt v chladnom vysokohorskom prostredí, blízkosť smrti a minimálna nádej, že sa z toho dostanú, mu trápne zlyhala predstavivosť. Nakrútil niečo ako piknik mladíkov v Andách so sánkovaním, oslavou narodenín, dobrou náladou a nezmenenou vizážou účinkujúcich. Občas ho spestril vynesením ďalšej mŕtvoly, lavínou alebo dvojnásobnou záchranou pred pádom do priepasti. Mám za to, že v ČSFD sa hodnotia filmy a nie príbehy, podľa ktorých mali byť nakrútené. A v tom prípade mi aj dve hviezdičky pripadajú viac ako darček, než hodnotenie. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

O téhle katastrofě byla natočena spousta dokumentů a již roku 1976 hraný film (Supervivientes de los Andes od René Cardony). Tato verze se zakládá na románu "Alive" Piersa Paula Reada, takže je jasné, že by mělo jít především o studii chování člověka v těch nejtěžších situacích (Já osobně ten kanibalismus považuji za naprosto racionální čin), ale právě tady film selhává a zachraňuje ho jen autentičnost prostředí i "scénáře". ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla velmi mladá v kině a tehdy jsem se chvílemi dost nudila. TV repríza v dospělejším věku byla mnohem mrazivější, už jsem se dokázala vžít do situace lidí, izolovaných v mrazivých horách po letecké havárii - bez zásob jídla, v nehostinných, nevypočitatelných podmínkách, s několika zraněnými a přibývajícími mrtvými. Čekat na záchranu, která nepřichází, mrznout, hladovět, slábnout, v zájmu přežití ztrácet morální zábrany... Nepříjemná situace, poměrně solidně realisticky vykreslený film. Žádný z herců nevyniká nad ostatními, není zde hlavní postava a tak jen můžete držet palce celé skupině, nebo vám můžou být ukradení... Možná to není tak zábavné, jako tématicky podobný "Let Fénixe", ale je třeba si uvědomit: tohle je založeno na skutečných událostech;-). 71% ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Tak neuvěřitelné, ale přeci jen se to vážně odehrálo. Skupina namyšlených hráčů, která svedla boj o holé přežití s nedostatkem potravin, s všudy přítomnou a nevypočitatelnou horskou přírodou. Kanibalismus je ovšem hodně zatracované téma, ale v tomto případě se přeživším ani nedá divit a tak dává divákovi brouka do hlavy v otázce, jak by se zachoval on sám. Což je největší pozitivum tohoto filmu, poselství o životě a vůli přežít. Těžko uvěřitelné, přesto skutečné. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tak do takové situace by se asi nechtěl dostat žádný člověk - když navíc k tomu víte, že je snímek inspirován pravdou - zamrazí vás v zádech. Dle toho, co jsem četl, film docela věrně popisuje tuto událost. Ti lidé tam v horách prožili asi neskutečně krušné chvíle, ve kterých se museli řídit pravidly přírody a zároveň museli bojovat s tím, aby si zachovali lidskou tvář nestala se z nich zvěř.. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (23)

  • Scéna havárie se natáčela devět dní. Většina herců ke konci dnů plných natřásání se na simulátoru musela užívat léky proti nevolnosti. (Morien)
  • Každé ráno muselo letět pět helikoptér, aby dostalo štáb a herce na místo natáčení. (Morien)
  • Film se natáčel chronologicky, což je u filmů s podobnou stopáží neobvyklé. Záměr tvůrců byl věrohodněji vytvořit atmosféru mezi trosečníky. (Morien)

Reklama

Reklama