Reklama

Reklama

Žádnou jinou možnost peklo cizinecké legie a pouště nenabízí... Ti muži prošli peklem první světové války – a přesto si asi málokdo z nich dokázal představit, co je čeká v cizinecké legii. Jaký drill, jaká disciplina, jaké pohrdání všemi obyčejnými lidskými hodnotami kromě kázně a slepé poslušnosti. A teď jsou tady, uprostřed děsivé marocké pouště, obklopeni nepřátelstvím, které čtou z očí každého domorodce, jehož potkají. Hrstka sebevrahů, děsící se okamžiku, kdy se roztříštěné domorodé kmeny spojí proti společnému nepříteli. Tady snad může přežít jen takový dobrodruh, jako je lupič klenotů Marco. Mrštný, veselý chlapík, který se nezalekne žádné překážky a který dokáže z každé životní situace – i když je to někdy takřka neuvěřitelné – vytěžit jiskřičku optimismu. Ani poušť ani legie mu to ovšem neusnadňují... Dobrodružný film s hvězdným obsazením, jemuž dominují Terence Hill v roli Marca, Gene Hackman jako americký major, dobře chápající nesmyslnost svého poslání, Catherine Deneuveová jako krásná paní Picardová, která přijela do pouště hledat svého otce a Max von Sydow jako fanatický archeolog, odhodlaný vědě obětovat všechno a každého. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Neotřelý je casting - Gene Hackman, Terrence Hill, Max von Sydow, Ian Holm. Hill se dostává jako svůj typický charakter (pozitivní chaos element) do jednotky francouzské cizinecké legie a vlastně je to takový myšmaš vší té tématiky z pouště, je to jako Lawrence z Arábie a Mumie, ale zkrátka to není tak dobré a nemá moc co nabídnout, ať se podíváte na jakýkoliv aspekt filmu - vše jste mohli vidět někde jinde a lépe. ()

Krchy 

všechny recenze uživatele

Na film z prostředí cizinecké legie obsahuje překvapivě málo akce. Chybělo mi také výraznější prokreslení ostatních postav (i když Hackman s Hillem si vystačí sami, to zase jo). Naopak velice příjemný konec (odkojený současnou tvorbou jsem čekal nějaký hipísácký nesmysl s odchodem hlavního hrdiny z Legie a jeho doživotní deziluzi). Váhal jsem mezi čtyřmi a pěti, nakonec jsem se rozhodl tu pátou nedat, možná si to rozmyslím, až to znovu uvidím. A na to se chystám každopádně, ať už kvůli Marseillaise na začátku, prvnímu setkání s nepřítelem uprostřed nebo závěrečné bitvě. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pochoduj, nebo zemři! Jak typický imperativ pro legie zejména ty francouzské. Disciplína, pohrdání všemi obyčejnými lidskými hodnotami kromě kázně a slepé poslušnosti. Výtečný film, dobré herecké výkony (zejména po svých proslulých praštěných komediích netradiční Terence Hill jako poloviční cikán Marco), pěkná Mauriceho hudba..Dobře si zapamatujte vážená slova majora Fostera: "Když vás nedostane poušť, dostanou vás Arabové, když ne Arabové, dostane vás Legie, když vás nedostane Legie dostanu vás Já" Nevím co je horší! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

T. Hilla nevidieť často vo vážnejších polohách, okrem tohto filmu si spomínam snáď iba na Winnetoua. Hneď na úvod musím povedať, že film je rozhodne lepší než som očakával, no hlavne je výborne obsadený. Hviezdne mená dopĺňa hudobný skladateľ M. Jarre. Gene Hackman v úlohe prísneho veliteľa, ktorý vždy stojí na strane svojich vojakov si získa vaše sympatie skromným poznamenaním, že vo vojne neexistujú hrdinovia, ale iba tí čo prežili. Na široký úsmev T. Hilla pár krát predsa len dôjde, ja som sa bavil pri scéne s dolievaním prázdneho pohára na lodi. Zjednotené arabské kmene to v závere proti hrstke legionárov síce nemajú jednoduché , ale proti mnohonásobnej presile nemá légia šancu. 80%. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Můj velice oblíbený film s výborným příběhem a rozuzlením. Každá postava má důvod, proč jedná tak, jak jedná, takže film vpodstatě není o střetu dobrých a zlých, ale o jiném pohledu na věc. Gene Hackman skvělý coby zneuznaný americký důstojník, který se uchytil v legii, Terrence Hill v naprosto nekomediální roli, Max von Sydow jako archeolog s přístupem když se kácí les, létají třísky, Ian Holm jako sjednotitel kočovných kmenů el-Krim a nakonec Catherine Deneuve. Dynamiku a napětí závěrečné bitvy by mohly současné filmy závidět. Věřili byste, že Jerry Bruckheimer kdysi produkoval takovéhle filmy? ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • „Pochoduj nebo zemři,“ byla rovněž oblíbená hláška československého generála Josefa Šnajdárka a název jeho knihy. (Mashe)
  • Pochoduj nebo zemři si vybral Quentin Tarantino na svůj první Quentin Tarantino Film Festival v Austinu (Texas, USA) v roce 1996. (Snorlax)
  • Během natáčení začal mít Gene Hackman velké bolesti zad. Jeho pojišťovna mu odmítala povolit další natáčení v Maroku, neboť hrozilo trvalé poškození Hackmanových zad. Filmaři se s pojišťovnou nakonec dohodli na kompromisu, práce pokračovaly v USA. Jenže barva písku v americké Nevadě je jiná, než v marockém Agadiru. A tak muselo několik velkých dopravních letadel přepravit mnoho tun písku z Maroka do USA, aby bylo možné zamaskovat původní barvu pouště v Nevadě. (Snorlax)

Reklama

Reklama