Reklama

Reklama

První znamení: Přichází satan!

  • USA The First Omen (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Když je mladá američanka poslána do Říma, aby začala sloužit církvi, narazí na temnotu, která ji přiměje zpochybnit vlastní víru a odhalí děsivé spiknutí, které doufá, že přivede zrození inkarnovaného zla. (Falcon)

Videa (7)

Trailer 6

Recenze (143)

Sludger 

všechny recenze uživatele

Film je niečo ako stroj času do 70s hororu. Čiže zabudnite na prehnané jumpscare lakačky, ale pripravte sa na pomalé budovanie hororovej atmosféry. Dielo pripomenie staré horory nielen námetom a konštrukciou príbehu, ale aj vizuálom, výraznou hudbou, pomalým budovaním napätia a praktickými (slizkými) efektami (až na pár výnimiek). Nebojí sa tiež pritlačiť na pílu, keď treba (havária, pôrod či spálená), atmosféru dolaďuje skvelou hudbou, drobnými náznakmi a vie diváka držať v napätí. Prequel trpí už svojou podstatou, keďže vieme ako má dopadnúť cieľ, tak nemá čím prekvapiť. Bol aj pokus o jeden zvrat, ktorý bol až očividne jasný od začiatku a nepotešili ma ani zbytočne otvorené dvierka na rôzne (side) pokračovania. Vo filme nájdete aj kopec odkazov na starú klasiku (počnúc úvodnou samovraždou) a nádejná režisérka Arkasha Stevenson (na to, že je to debut, ide o vysokú kvalitu) sa inšpirovala nielen pôvodným filmom, ale aj Polanského dielom "Rosemary´s Baby" alebo aj "Suspirou" od talianskeho matadora Daria Argenta. Vo výsledku ide o podarený retro horor, ktorý ponúka alternatívu ku moderným hororom. Stále sa to dá aj „po starom“ a funguje to. Rozhodne zatiaľ najlepší horor v tomto roku. Veľmi milé prekvapenie. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Proč světu filmové zábavy prominout nekonečnou snahu točit prequely, sequely a další zbytečná pokračování a nastavování pomyslnou kaše? Protože jednou za čas přijde takovýhle film, jež překoná všechny představy a stane se zářící hvězdou. První Omen je pomalá krasojízda a něco, co se mi bude na mysl vracet dlouho. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

První pokračování skvostného původního filmu, které mě bavilo a skutečně zaujalo. Neznámá režisérka vyčarovala solidní temnou a hrozivou atmosféru a hlavně několik velmi působivých scén, které jsou "hororové" v tom nejlepším smyslu slova (použití Goldsmithova božského hlavního motivu z originálu v klíčové scéně mělo patřičný efekt). Dokonce mě zaujala i ústřední myšlenka ("Čeho se církev nejvíce bojí?"), ale propojení s Donnerovou mistrovskou klasikou je hned ve dvou ohledech velice pofidérní. Jeden zcela popírá jedno ze zásadních odhalení a druhým je křečovitě zkonstruovaný závěr, jehož cílem je případná možnost vzniku další dílu, který by stál stranou (tzv. sidequel) již existující série. A který, pochopitelně, vůbec není potřeba... I tak ale asi nejlepší satanistický horor za docela dlouhou dobu. 65 % ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Když už zbytné a nechtěné prequely/remaky žánrových klasik vznikat musí, protože si to producenti a doba žádá (škoda že ne i diváci), tak prosím aspoň s péčí a v podobě jako zde. Dýchá z toho počátek sedmdesátek, umí to navodit hutnou znepokojivou atmosféru i konkrétní výjevy, byť se to laciným lekačkám nevyhne, tak to na nich nestaví, autorka se nebojí vážnějších témat čili to není "jen spotřební hororový popcorn", obsazení výtečné, práce s ruchy a (prostorovým) zvukem příkladná a originálu to v žádném ohledu ostudu nedělá. Být to o půl hodiny kratší, tak to dokonce v posledních letech tolik oblíbeném subžánru "jeptišky v/z horroru" sahá po nižších příčkách piedestalu. ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

Původní film řadím mezi nejlepší horory všech dob. Brilantní snímek, který i po letech perfektně funguje. Nový snímek nepůsobil z trailerů nejlépe a vypadalo to, že nás čeká průser. Ale nakonec po pozitivních recenzí jsem si řekl, že to kino zkusím. A jsem mile překvapen. The First Omen je celovečerní debut režisérky Arkasha Stevenson a odvedla hodně dobrou práci. Má to pomalejší tempo a buduje se zde atmosféra (lekačky zde nečekejte...i když jsou zde ty trapný momenty, kdy postavu ze zadu chytne někdo a řekne "tady jsi"). Snímek sice nemůže překvapit, protože děj a postup příběhu je předem daný díky původnímu filmu. I tak se zde pracuje dobře se zvraty. Příběh okolo antikrista a jeho zrodu je zajímavý a dokáže to pěkně vtáhnout a do konce filmu nepustit. Líbila se mi myšlenka, proč záporáci chtějí antikrista. Technicky je to pěkně zpracovaný film s dobrou kamerou, zvukem a hudbou o kterou se postaral Mark Korven (Čarodějnice, Maják), který svoje kvality nezapře. Za nejsilnější stránku filmu považuji herecký výkon Nell Tiger Free. Její výkon je zde velmi silný a když došlo na konec měla mě úplně zaháčkovaného. Scéna, kdy se začne probouzet démon a začne ten dlouhý záběr, kdy to stojí na hlavní herečce, tak to byla velká paráda. Následně přijde krásné napojení na původní snímek (hudba z původního filmu parádní), což jsem vůbec nečekal a nevěděl jsem, že se jedná o prequel. Tak či tak i přesto, že tohle byl prequel o který nikdo nestál, tak mile překvapil a jde o nadprůměrný horor, který jsem si užil. 7/10 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (26)

Reklama

Reklama