Reklama

Reklama

Lev v zimě

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglie, období Vánoc roku 1183. Stárnoucí král Jindřich II. (Peter O´Toole) vybírá svého následovníka. Každý z jeho synů, Richard, John a Geoffrey, chce trůn získat. Jindřichova žena, Eleanor, je ochotna království rozdělit, král je ovšem proti a usiluje, aby království zůstalo jednotné. V průběhu několika málo dnů je rozehrána komplikovaná hra a v sázce je budoucnost celé říše. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (142)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny stredoveky pribeh zo stredovekeho Anglicka o intrigach, sporoch, konfliktoch a casto aj osobnych nesympatiach. Distributor pise ze ide o stredoveke Anglicko z roku 1183 - no a vtedy na Anglicku vladla dynastia Plantagenetovcov 1154 - 1485, a ich nadvladu ukoncila storocna vojna a obcianska vojna Lancasterovci vs Yorkovci , tusim z rokov 1453 - 1485. Kulisy su na urovni a hoci chybaju vyraznejsie bitky a suboje, film stale drzia vo vysokom nadpriemere hlavne dialogy. Vysoko vyzdvihujem vybornu Katarinu Hepburn /Africka Kralovna/, ale ulohy sa dobre zhostil aj Peter O´Toole /Jak ukrast Venusi, Lawrence z Arabie/ a zjavil sa tu aj mlady Timothy Dalton /bondovky Living Daylights a Licence to Kill/, ba dokonca aj Hopkins, ale este neprerazil. Za seba hovorim, ze takmer genialna podivana, viac takychto filmov : 100 % ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Už z toho, jak ukecaný film Lev v zimě je a že se odehrává v málomluvném dvanáctém století, se dá odvodit, že v bitvě s historickými fakty prohrává. Jedná se spíš o shakespearovské drama, však sám Jindřich říká, že má dost společného s králem Learem. Jeho největším soupeřem totiž není franouzský král Filip (dvaadvacetiletý klučina Timothy Dalton s francouzským přízvukem je prostě übercute), ale vlastní rodina. Z dnešního pohledu potěší, jak moc dbá Anthony Harvey na detaily, na interiéry a kostýmy. Pokud srovnám s televizní verzí z roku 2003, musím uznat, že Peter O'Toole a Patrick Stewart jsou oba skvělí Jindřichové (nevypočitatelní, ale sympaťáci), ale Katherine Hepburn v mých očích zastiňuje Glen Closeovou. Její jedovatá Eleonora Akvitánská je napůl mrcha a napůl zlomená žena, kterou musíte litovat. V obou polohách je Katherine nepřekonatelná. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Historické drama, které je celé založené na dialozích. Už tohle mě mělo varovat před tím, že zde asi moc zábavy nenajdu. Celý film se tváří jako divadelní hra o několika hercích a opravdu vše se zde vyřizuje pomocí slov. Film plyne až neuvěřitelně pomalu a ve většině scén se on s ním a ona s ním či všichni najednou. Jediné čím si film alespoň trochu udržel mojí pozornost byli skvělí herci, kteří se do svých postav doslova vžily. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

"Mohl jsem dobít půlku Evropy, ale můj život ovládaly ženy!" - aneb - Přesvědčivý portrét královské rodiny, kde se nenávidí každý s každým, a kde dokonce i matka spřádá intriky se svými syny proti sobě navzájem. Paralela s Shakespearovým Králem Learem je více než zřejmá a starý Jindřich II. (hraný 36-letým Peterem O'Toolem) ji koneckonců sám naznačí. Dialogy jsou brilantní, herecké výkony pozoruhodné. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Totální herecký koncert Katherine Hepburn a Petera OToola. Seriously ten film by byl geniální i jako němý se sledováním jejich tváří. Všechny stárnoucí herečky typu Meryl Streep se mohou jít zahrabat oproti tomu, co tu převáděla v 61 letech ona. Ano, objektivně je to delší a divadelní více než je zdrávo. Ale pustte si to kdokoliv, kdo máte chuť na kvalitní výkon. Jako bombonek je tu mladý Hopkins a Dalton nebo Nigel Terry 10/10 a je to lepší než Logan. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Peter O'Toole si již dříve zahrál postavu krále Jindřicha II, a to ve filmu Becket (1964). V obou případech byl za svou roli nominován na Oscara a v obou případech se také jednalo o adaptaci divadelní hry. (Terminer)
  • Anthony Hopkins v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Anthony Harvey sa striktne pridržiaval divadelnej predlohy. (vander19)

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama