Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivé drama nám poodhaluje temnou stránku amerického snu. Snímek Zabiji Nixona je neobyčejně poutavým a tragickým příběhem Sama Bickea, muže, který byl v roce 1974 dohnán k naplánování atentátu na 37. prezidenta Spojených států amerických. Film je natočen podle skutečných událostí. Samovo manželství se rozpadá. Práce v obchodě ho ponižuje. Přesto se Sam snaží za každou cenu uspět. Jediné, co chce, je získat svoji rodinu zpět a rozjet svůj vlastní podnik. Avšak ve společnosti poznamenaní politickým rozkladem a válkou ve Vietnamu není mnoho místa pro snílky. Samův svět se rozpadá a v Americe vrcholí aféra Watergate, která odhaluje vinu na nejvyšších postech společnosti. Ve všech mís promlouvá k lidu prezident Nixon - Sam věří, že našel osobu zodpovědnou za jeho i další americké problémy. Určí si tedy schůzku s osudem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

maxi6 

všechny recenze uživatele

.Americké psychologické drama, které vzniklo na základě skutečné události z 22.2. 1974 při pokusu o atentát....... Sofia Coppola, James Wan..a nyní Niels Mueller. Mají jedno společné.. Tato mladá a nová režisérská krev vstoupila do našich kin s jejich úspěšnými debuty. AORN neohromil jenom mne, ale všechny milovníky tohoto žánru. Sean Penn to rozbalil v plné parádě. Jeho Sam Bicke zde odhalil morální a charakterové vlastnosti do morku kosti. Právě toto zobrazení dává celému snímku rámec a směr. Do zorného dějového pole též vstupuje tehdejší americká politická situace, život v této společnosti a rozdíl mezi úspěšnými a těmi zbývajícími „odpadlíky“. Lubezkiho kamera je živá a rozhodně nenudí. Zaměřuje se na používání různých polodetailů a detailů, které vkusným a dobře načasovaným střihem působí líbivě a jednolitě. Hudební složka je s dějem mistrně zkloubena, lehké a nenásilné melodie vytvářejí působivý podtón, hluchá místa zde neexistují. Neznámé songy v lehkém pojetí až po klavírní beethovenovy etudy a v celku i Pražský symfonický orchestr. V každém případě má Mueller režijní budoucnost ještě před sebou a lze od něj očekávat další bonbónek. VÍCE O FILMU: V hlavní roli snímku Zabiji Nixona se představí jedinečný Sean Penn, na postu režiséra debutuje Niels Mueller, ve vedlejších rolích excelují Naomi Watts, Don Cheadle, Jack Thompson a v odstavci produkce najdeme jména světově známých filmařů Alfonse Cuaróna a Jorge Vergara. Světová premiéra filmu se odehrála na MFF v Cannes 2004. Zabiji Nixona je po Tajemné řece (2003) další výraznou rolí Seana Penna. Opět zde předvádí výkon hodný Oscara. Tentokráte představuje „průměrného“ muže, jehož největším problém je, že nedokáže dosáhnout vyššího postavení a respektu v oblastech, ve kterých se od mužů očekává bezchybný výkon. Doma i v práci je považován za neschopného Je ironií, že o příběhu Samuela Bickea, který v roce 1974 naplánoval únos letadla, aby s ním vletěl do Bílého domu a zabil Richarda Milhouse Nixona, víme tak málo. Pokud bylo Bickeovým cílem zanechat po sobě památku, opět zklamal. Není to však jen tím, že se mu nikdy nepodařilo přiblížit k prezidentovi. V záznamech o uskutečněných a plánovaných atentátech zůstává až téměř pod čarou a jeho příběh je převážně zastíněn aférou Watergate. Tato kapitola americké historie, která kulminovala jednáními Watergate, je první věcí, která přiměla Muellera napsat scénář. „Zaujalo mne, co někteří historikové zmiňují o tzv. „éře otřesu americkým systémem“,“ říká. „Autoři, které jsem četl, hovoří o období, které začíná roku 1963 prvním atentátem na prezidenta Kennedyho a končí roku 1974 Nixonovou rezignací, a označují ho za období, kdy Amerika ztratila svoji nevinnost. Jestli je to pravda, nebo ne, nevím, ale ta otázka mne zajímá.“ Protože se tato etapa amerických dějin vyznačovala obavami z atentátů na velké vůdce, vybral si Mueller za svého protagonistu pseudo-atentátníka. Dle svých slov chtěl Mueller zjistit, jak se člověk dostane od bodu ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Asi tak: Film je to ne nezajímavý, ale samotný si ho asi nijak nezapamatujete než jako drama neprůbojného a svým způsobem slušného člověka, loosera Sama Bycka, jehož ubíjí americký sen a zparchantělý systém, to celé na pozadí aféry Watergate a planých keců o právu a spravedlnosti. Potud za ***. Samotný Pennův výkon si ale tu extra hvězdu navíc zaslouží, tohle si odpracoval a zahrál skvěle. Až vám toho maniaka bude možná i líto. Pomalé, sugestivní, zdlouhavé, ale se skvělým Seanem. ~~~ "Its about mooneey, Dick. MOOONEEEY!" ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Velmi mrazivý náhled do nitra člověka, jehož mysl je zamlžená naivitou, prostoduchostí a zároveň paranoiou! Od mírného počátku, kde si hlavní "hrdina" jen neustále zbytečně stěžuje na systém a fňuká nad rozpadlým manželstvím až po husinu nahánějící závěr, kdy se rozhodne jednat! ....rozjezd filmu je pomalejší, nevýrazný, ale o to víc vynikne změna a vývoj myšlenkových pochodů hlavní postavy! Ta je perfektně, jako ostatně vždy, zahrána Seanem Pennem!... Jsem nadšen, asi jeden z nejnapínavějších, nejmrazivějších a neuhrančivějších závěrů filmu, co jsem viděl! 9/10 ()

numi 

všechny recenze uživatele

Snímek Zabiji Nixona je morální obhajobou člověka, který svůj neúspěch při plnění svého "amerického snu" psychicky neunesl. Tohle lidské drama tak stojí a padá s výkonem Seana Penna, ale to už tak v psychologických profilech bývá. A že je scénář nudný a nezajímavý? Kdyby měl Sam Bick život zajímavý a plný úžasných zážitků, tak by asi neudělal to, co nakonec udělal. Prostě filmy jako je tenhle jsou úplně o něčem jiném než o napětí a strhujícím ději. Jsou o hercích a režisérech. A v tomto případě dokázal jak Sean Penn, tak Niels Mueller, že jsou mistry ve svém oboru. Tři a půl. [červenec 2006] ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu mě zaujala jen jediná věc. To když jsem se přistihnul, že považuju hlavní postavu s těmi jejími utopickými vizemi za naprostého idiota. Sice je to psychicky labilní jedinec a ke konci filmu i cvok, ale jeho názory... no řekněte sami, nebylo by to parádní, kdyby to tak opravdu fungovalo? Každý se Samem v podstatě souhlasí, ale stejně si všichni myslí, že on je ten blbec. To je zajímavé. Jinak mi jeho postava lezla na nervy už jen tím věčným zajíkáním a mumláním, které se k němu sice možná hodí a Penn to předvedl bravůrně, ale nic to nemění na tom, že mi to vadilo. Vlastně celá ta postava mi lezla na nervy a protože byl film i děsná nuda, musím rozbít tu fámu, že filmy podle skutečné události musí dostat dobré hodnocení. Nemusí a tenhle ani nesmí. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Sean Penn byl zapojený do přípravy projektu 6 let, než se podařilo získat finance potřebné na natáčení. (imro)
  • Během prodlouženého novoročního víkendu (30.12. – 2. 1. 2005) vydělal snímek v pěti kinech 37 547 dolarů. Po dvou měsících byl celkový výdělek 697 759 dolarů. (imro)
  • Na konci filmu se objevují skutečné dobové záběry televizních stanic CBS a NBC. (imro)

Reklama

Reklama