Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivé drama nám poodhaluje temnou stránku amerického snu. Snímek Zabiji Nixona je neobyčejně poutavým a tragickým příběhem Sama Bickea, muže, který byl v roce 1974 dohnán k naplánování atentátu na 37. prezidenta Spojených států amerických. Film je natočen podle skutečných událostí. Samovo manželství se rozpadá. Práce v obchodě ho ponižuje. Přesto se Sam snaží za každou cenu uspět. Jediné, co chce, je získat svoji rodinu zpět a rozjet svůj vlastní podnik. Avšak ve společnosti poznamenaní politickým rozkladem a válkou ve Vietnamu není mnoho místa pro snílky. Samův svět se rozpadá a v Americe vrcholí aféra Watergate, která odhaluje vinu na nejvyšších postech společnosti. Ve všech mís promlouvá k lidu prezident Nixon - Sam věří, že našel osobu zodpovědnou za jeho i další americké problémy. Určí si tedy schůzku s osudem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit dojmu, že film, kde v hlavní roli vystupuje na americké poměry radikální levičák a nesmlouvavý bouřlivák Sean Penn, měl být v první řadě jednou z reakcí na 11. září a pojednávat o kořenech terorismu, ale především to mělo být drama o konci amerického snu a o kritice systému. To se ale evidentně nedaří, protože hlavní hrdina je sympatický jako úplavice a lví podíl na jeho činech má jeho sebestřednost, uspěchanost a neschopnost empatie. Není to příběh individuální vzpoury proti nespravedlivým poměrům, ale příběh fatálního osobního selhání. Tohle měla být tragikomedie o nekonformním jedinci uprostřed až příliš konformního prostředí a film v první půli funguje tam, kde brnká právě na tuhle strunu, viz ponižující chování ze strany samolibého šéfa nebo zoufalá strana hrdiny příběhu přizpůsobit se firemním pravidlům. Jenže příběh se záhy odklání někam ke zkratu a napřaženému revolveru. Sean Penn odehrává svůj standard, to znamená v jeho případě pozoruhodnou studii jedince na hraně. Celkový dojem: 65 %. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Viem si veľmi dobre predstaviť, že pri zlej voľbe ústredného herca by samotný film upadol do priemeru a skorého zabudnutia. Silná charizma a kvalitné herectvo Seana Penna však dávajú za pravdu tvrdeniu, aké je to šťastie, keď vám pomerne obyčajný film jeden človek vytiahne do vysokého nadpriemeru. U mňa skoro plné hodnotenie. ()

Reklama

zaseprd 

všechny recenze uživatele

Vynikající výkon Seana Penna, jemuž se život drolí mezi prsty. Manželka zažádala o rozvod, v práci si s ním jeho vyžraný šéf vytírá řiť a když si chce založit vlastní firmu na rozvoz pneumatik (!) tak se setká s "pružností systému". Vinu svého zpackaného života přenese na prezidenta Nixona, který k němu z obrazovek promlouvá v průběhu celého filmu. Na druhou stranu jaký si to uděláš, takový to máš. Bez Penna by se jednalo o pěknou šeď. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Opravdu vítám všechny filmy, které jsou točeny podle skutečných událostí, protože film samotný pak dostane větší šťávu. Tohle téma ale zase tak atraktivní nebylo. Sean Penn se sice role zhostil výborně, zahrál svou postavu i se svými náladami a pocity opravdu skvěle, ale to je asi tak všechno. Uznávám, že tohle je těžký film a hodně lidí bude asi stát jeho dokoukání mnoho sil. Mě to docela nudilo, protože mi to celé připadalo, jako by se mě to vůbec netýkalo. Konec byl ale super. Tohle je takový herecký koncert Seana Penna, ale svým námětem mě to opravdu moc nezaujalo... ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Sean Penn tradičně hodně dobrý, ale jinak mě tahle sonda do života jednoho chlapíka, co se rozhodl spáchat atentát na prezidenta USA, celkem nudila. Jako nadšenec do americký politiky ale oceňuju, že na nás Nixon zírá ze všech stěn a z každé televizní obrazovky. V řadě jiných politicky zaměřených filmů politici téměř vůbec nejsou, ale tady jsem skutečně měla pocit, že Tricky Dick (jak Nixonovi historici přezdívají) provázel každý okamžik života Sama Bickea. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Snímek původně vznikal jako čistá fikce, ale scénáristé při hledání dobových materiálů našli příběh velmi podobný tomu, který zamýšleli zfilmovat. Nakonec se jej rozhodli zakomponovat do scénáře. Skutečný pokus o atentát, když Samuel Bicke chtěl unést letadlo a vletět s ním do Bílého domu, se odehrál 22. 2. 1974. (imro)
  • Sean Penn byl zapojený do přípravy projektu 6 let, než se podařilo získat finance potřebné na natáčení. (imro)

Reklama

Reklama