Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejsou to už děti, a přesto touží po pochopení a lásce vlastních rodičů...  Snímek, ve kterém James Dean ztvárnil svou typickou roli mladého rozervaného hrdiny, se po více než čtyřiceti letech stal filmem téměř kultovním. Jako jeden z prvních se zaměřil na svět problematické dospívající mládeže, která nemůže najít kvůli chybějícímu zázemí své místo ve světě kolem. Citová otupělost a zločinnost těchto stále ještě dětí je tu ukazována jako důsledek naprostého nepochopení rodičů, kteří nedokáží překročit hranice svého světa a naslouchat svým ratolestem. Jak otřesně zní komentář jednoho z mladých hrdinů: "Děti ovšem nejsou nijak zvlášť žádoucí. Jsou hlučné a obtížné, nemyslíte? Proto je dětský pokoj umístěn stranou. Až budete mít děti, oceníte toto zařízení. Mohou vyvádět a vy to ani nezaznamenáte. Zavřete je tu a do smrti je už neuvidíte..." Vedle životní role Jamese Deana si tu připomeneme i neméně slavnou a půvabnou Natalii Woodovou v postavě Judy. Ti pozornější poznají v jednom z chlapců z party mladistvých i Dennise Hoppera. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak jako jsem při filmu Na východ od ráje klečela Deanovi u nohou, tak s politováním konstatuji, že tady na mě vše působilo křečovitě a příliš uměle. Já jsem tomu nevěřila a ať jsem se snažila, jak chtěla, tak jsem byla emocionálně chladná i v těch nejsmutnějších momentech. Nedivím se scénáristovi, že měl výhrady k dialogům a byl tím roztrpčený, já byla také. Ono je to veskrze smutné spíš v tom ohledu, že všichni tři hlavní protagonisté zemřeli tragickou smrtí velmi mladí a Dean byl prvním z nich. ()

Pan Filuta 

všechny recenze uživatele

8/10 Je tomu už sice pár let, co jsem byl velký fanda Červeného trpaslíka a dal jsem si jeden závazek. Postupně vidět všechny filmy o kterých tam byla řeč. Díky tomu jsem viděl Bezstarostnou jízdu při niž se Kryton učil být bezstarostný. Nejoblíbenější film Krytona a Listera Casablancu. Čelisti, Občana Kanea. Rebel bez příčiny, Kryton se při něm učil rebelství, je nic víc, než skvělý film, který velice trefně a vystižně okomentoval Tsunami_X. P.S. Škoda, že neexistuje Noc v dámských sprchách nebo Pomsta surfujících sexywampů v bikinách. Nemluvě o Útoku smrtících angreštů..... ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Viz můj oblíbený uživatel nascendi. James Dean byl nadějný herec s obstojným charismatem, který by ho, pokud by přežil svou autonehodu, asi předurčil k podobné dráze tvrdých chlapíků, jako byl Steve McQueen. Natalie Wood byla krásná a talentovaná a oba byli celkem logicky idoly tehdejší mládeže. Navíc časná smrt zapříčinila, že se Dean stal legendou filmového průmyslu a každý z jeho filmů svým způsobem kultem. Jinak je ale z dnešního pohledu Rebel bez příčiny jenom průměrné drama, které je sice koukatelné, ale ta jeho revolta už dnes působí naprosto bezzubě a spíš svědčí o měšťáckém prostředí tehdejší Ameriky. Zahlodal tady zkrátka a dobře zub času a leckteré prvky, jako je třeba hudba snažící se vybičovat napětí, působí jako dobová manýra, a proto rušivě. Celkový dojem: 55 % ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Kdepak, zub času ani náhodou neobrousil ostří tohoto příběhu. Otevřel otázky, o kterých se do té doby nemluvilo. A nepotřeboval k tomu žádné připitomělé šablony z dnešní pásové výroby v továrně v Hollywoodu. Všichni herci do posledního podali tak výborné výkony, že ten dnešní plevel, který se vydává za herce v seriálových slátaninách, by jim měl postavit chrám a chodit je každý den uctívat. Sakra, kam se poděli všichni umělci, kteří dřív dělali film? Nic proti dělníkům, ale ti ať vyrábí stroje, ne filmy! ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Rebel bez příčiny má skrze svý příčiny dvě poselství. Prvním je: „Za vším hledej problémy v rodině" a druhým, že pojem „dokonalý rodič“ neexistuje. Ať uděláte cokoli, vždycky to bude špatně. Když jste jako kamarádi, chybí autorita, když jí máte, jste despota. Když poučujete a káráte, jste nechápaví a nedá se vám svěřit, když si v klídku dáte s ratolestí na balkónku cigárko, nevychováváte. Když dítě vedete k aktivitám, snažíte se skrze něj realizovat vlastní nesplněný sny, když ho nemotivujete a jen čekáte, je vaše vina, že v ničem nevyniká… Pubéčka musí proti něčemu bojovat a rodiče jsou přirozeně první na ráně. Zato termín „špatný rodič“ nejen že existuje, ale je, často jen podle již dávno dospělýho potomka, k rozeznání na sto honů. A my se tý dokonalosti teda budeme muset coby budoucí rodiče snažit aspoň co nejvíc přiblížit, ale v každým případě si stejně nesčetněkrát během pubertálního šílenství svejch ratolestí připlácneme mokrej hadr na čelo doufajíc, že tohle nevyzpytatelný vývojový stádium všichni bez následků přežijem. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (51)

  • Vystřelovací nože použité ve scéně zápasu mezi Jimem (James Dean) a Buzzem (Corey Allen) byly skutečné. (FilmFan24)
  • Všichni tři hlavní představitelé - James Dean, Sal Mineo a Natalie Wood zemřeli tragicky v mladém věku. J. Dean (8.2.1931-30.9.1955) zemřel na následky automobilové nehody, S. Mineo (10.1.1939-12.2.1976) byl zavražděný bodnou ranou při loupežném přepadení a N. Wood (20.6.1938-29.11.1981) se utopila, když spadla do oceánu z jachty, na které pobývala se svým manželem, hercem Richardem Wagnerem. (FilmFan24)
  • Natáčelo se od 28. března do 26. května 1955 v Kalifornii. (Varan)

Související novinky

Režijní legenda ožívá

Režijní legenda ožívá

10.01.2006

Od konce 40. až do poloviny 70. let vedl režisér Nicholas Ray dlouhotrvající válku s hollywoodským průmyslem, kterému neseděla nejenom jeho forma vyprávění, ale i styl života, jemuž vévodily alkohol… (více)

Reklama

Reklama