Reklama

Reklama

Ve stokách pod pařížskou operou žije od narození znetvořený zahořklý muž známý pouze jako „Fantom“. Zamiluje se do neznámé sboristky Christine, soukromě ji vyučuje a zároveň terorizuje zbytek operního domu a požaduje, aby Christine dostávala hlavní role. Vše se ještě zhorší, když se sopranistka znovu setká se svým známým z dětství Raoulem a oba se do sebe zamilují. Fantom se rozhodne ji unést a uvěznit u sebe, ve svých tajemných kobkách. Raoul je nyní jediný, kdo Fantoma může zastavit a zachránit svou lásku… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (412)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Andrew Lloyd Webber je proste génius! A keď sa úžasný skladateľ ako on spriahne s ďalšou osobnosťou ako je Joel Schumacher, tak to musí stať jednoducho zato. Naozaj vynikajúce dielo, teda najmä čo sa hudobnej a muzikálovej stránky týka. Piesne, ktoré zneli celým filmom boli takmer všetky čarovné a symbolické - či už po hudobnej alebo textovej stránke. K tomu skvelé kostýmy, kulisy a atmosféra operného divadla. Len ten dej bol miestami trochu nezáživný a ja osobne by som v ňom uvítal oveľa viacej retrospektívy, ktorá by ešte lepšie ozrejmila "zrodenie" fantóma, ktorý sa skrýval v útrobách divadla. Ale inak veľmi dobré, aj keď som očakával, že fantóm ten svoj znetvorený vzhľad zachráni aspoň dobrosrdečnou povahou. To ma celkom zarazilo, že jeho duša bola v podstate presnou kópiou zovňajšku... A mne osobne sa Gerard Butler do tejto role vôbec nehodil, hoci ten jeho hrubý škótsky prízvuk bol úplne adekvátny fantómovému vystupovaniu. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Přenést muzikál na filmové plátno je úkol obtížný a skýtá mnohá úskalí. Jevištní pojetí muzikálu je radikálně jiné než filmové a klade se v něm důraz na jiné aspekty. Tím hlavním a pro obě pojetí naštěstí společným je hudba, která je stejně jako v případě jiných kusů Andrewa Lloyda Webbera strhující. To je také klíčový důvod, proč se Schumacherovi film ve výsledku celkem podařil, i když výprava působí dost přeplácaným dojmem, záběry koketují často s kýčovitostí a obsahově je to někdy trochu nijaké, až statické. Pokud vás unese geniální hudba, nic z toho nevadí, horší to bude, pokud muzikálovým melodiím zrovna neholdujete – to se potom nedostatky filmu projeví v plné síle. Dlužno ještě podotknout, že obsazení se tvůrcům docela povedlo trefit (výborná Emmy Rossum, kouzelná Minnie Driver), jen u Gerarda Butlera se nemohu zbavit pocitu, že původně uvažovaný Antonio Banderas by byl jako Fantom lepší. ()

Reklama

Pegas1632 

všechny recenze uživatele

V první řadě tu jde o hudbu. O úžasnou hudbu nejen z hlubin opery, ale z hlubin duše. Vizuální stránka už ovšem lehce pokulhává. Scény na mě působí hrozně přeplácaně, uměle, prostě nevěrohodně. Když se pozastavím nad obsazením, tak nutno dodat, že Emmy Rossum je jako Christine Daae opravdu přesvědčivá. Gerard Butler jako charismatický a démonický fantom je sice mrazivě dobře zahraný, nicméně se to tluče s mojí představou o fantomovi, který Christine mámil hlavně svým hlasem - tady ať Butlerovi udělají s obličejem cokoliv, pořád je sexy . Film tedy za shlédnutí stojí, protože především tu jde o hudbu! ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Moje utvrdenie v tom, že nemám rád muzikály sa tu iba viacej potvrdilo. Samozrejme musím pochváliť úžasnú vizuálnu stránku filmu (kamera, výprava, masky, kostýmy) vďaka ktorej (a nielen vďaka nej) prvých cca 40 minút filmu šľape ako hodinky a má parádny záber k čomu v nemalej miere prispieva aj úžasná Weberova hudba. A vlastne tá hudba je aj určitým kameňom úrazu. Na jednej strane film oplýva prekrásnymi piesňami (Angel of music, Music of the Night...), na druhej stane je ich miestami až príliš (spieva sa aj vyše 85% filmu) a tak sa akosi stráca príbeh a hĺbka, navyše príbeh je s časti nedopovedaný (úplne zbytočná je druhá dejová línia keď je Raoul starý a Christine je už po smrti) - aspoň mne osobne to tak prišlo. To čo filmu asi najviac škodí je jeho dĺžka a mnoho nudných scén, k čomu prispievajú aj skôr priemerné herecké výkony až na excelentnú Emmu Rossum. Na istú obranu Fantóma opery musím tiež povedať, že sa jedná o jeden z (naj)lepších muzikálov, aké som zatiaľ videl. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Režie je snaživá, hlavně akční scény jsou nabité vizálními nápady, výprava je opulentní a přepísknutá (ale to k opeře patří) a herci pohlední. Jenomže ani s touhle výbavou se nepodařilo sentimentálně brakovitý příběh Fantoma opery vytáhnout k ději, nad kterým by se divák mohl zamyslet. Stále zůstává tou přeplácanou břečkou s nesmyslnými zvraty.____ Moc tomu nepomáhá ani Gerard Butler, kterému tu sice sluší s maskou i bez (má pak takový trochu drsnější vzhled - no a co?), ale hrát se mu daří jenom bitky s vikomtem a scény naštvanosti - ale předvést hluboké vnitřní utrpení a zklamání z celoživotní izolace se mu nepodařilo ani za mák. V těchle scénách měl raději nosit masku přes celý obličej, pak by bylo jeho podání uvěřitelnější. ____ Postava Fantoma je vůbec problematická, zákonitě by s ním měl divák soucítit (jako například se Sloním mužem), ale to nejde, protože on je opravdu zrůda i duševní. Ještě kdyby tu tak fungovalo nějaké trochu zvrácené sexuální napětí mezi mladou naivní kráskou a drsným zohyzděným monstrem - ale na tomhle poli je absolutně ticho po pěšině. ____ Někdy občas zdlouhavé, ale dá se. Škoda že nemohli provést ve scénáři razantní změny. /22. 7. 13./ ()

Galerie (125)

Zajímavosti (36)

  • Když Fantom (Gerard Butler) na konci filmu žádá Christine (Emmy Rossum), aby byla jeho ženou, dává jí na hlavu svatební věnec. V dalším záběru ho na Christininé hlavě vidět není, ale v následujícím jej opět má. (R1CH1E)
  • Postava Christiny Daaé (Emmy Rossum) má skutečný předobraz v operní švédské pěvkyni Christině Nilsson. (Asmodin)
  • Natáčení závěrečné scény trvalo celý týden. (imro)

Související novinky

John Travolta je žena!

John Travolta je žena!

10.09.2006

Tak to tedy alespoň bude v připravovaném remaku muzikálu Hairspray, kde ztvární postavu Edny Turnblad, jejíž dcera Tracy (začínající Nikki Blonsky) se zaplete do rasových nepokojů v Baltimore… (více)

Reklama

Reklama